ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, στην Ελλάδα, τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Ισραήλ, τον κ. Liberman, με τον οποίο έχουμε ξανασυναντηθεί, πριν από μερικά χρόνια εδώ, όταν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, ως Υπουργός Εξωτερικών, και είχε συναντηθεί μαζί μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συνεχάρην τον κ. Liberman για τον επαναδιορισμό του στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και να επικαιροποιήσουμε τα όσα συμφωνήθηκαν και υπογράφτηκαν στην Υψηλού Επιπέδου διμερή Διακυβερνητική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, στην Ιερουσαλήμ.
Τις δυο χώρες μας συνδέει μια εταιρική στρατηγική σχέση, στην οποία αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία. Μας συνδέει, επίσης, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου και έτσι ήταν σήμερα μια πολύ πρακτική ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα μεγάλα θέματα, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, για τα ανοιχτά διεθνή προβλήματα και, φυσικά, για το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Liberman για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και για τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησα στο Κίεβο και στην Τεχεράνη. Μιλήσαμε, επίσης, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.
Εστιάσαμε, κυρίως, στα θέματα της ενέργειας και στην κοινή μας στάση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας, φιλοναζιστικών συμπεριφορών, που εμφανίζονται δυστυχώς σε αρκετές χώρες. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει την πιο οργανωμένη και αποφασιστική αντίδραση στα θέματα αυτά, με επίκεντρο το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.
Είχαμε την ευκαιρία και ο κ. Liberman και εγώ να αναφερθούμε στην εξαιρετική συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους απόδημους Έλληνες και τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό. Η συνεργασία των δυο κοινοτήτων στις ΗΠΑ αποδίδει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσουμε για την αμυντική μας συνεργασία και φυσικά να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν, όχι μόνο διακυβερνητικά, αλλά και στο επιχειρηματικό επίπεδο, κατά την τελευταία μεγάλη συνάντησή μας, τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ιερουσαλήμ.
Τέλος, όπως είναι προφανές, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Liberman για τις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνδυασμό φυσικά και με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επηρεάζουν την κατάσταση στη Μεσόγειο και επηρεάζονται από αυτή.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εξελίξεις στην Κύπρο μας ενδιαφέρουν και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στον ενεργειακό τομέα, αλλά όχι μόνο.
Κύριε Υπουργέ σας υποδέχομαι για μια ακόμη φορά και σας παρακαλώ να λάβετε το λόγο.
AV. LIBERMAN: Ευχαριστώ πάρα πολύ την εξοχότητά σας. Θα ήθελα, κατ' αρχάς, να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη χώρα σας και, βεβαίως, για τη φιλία μας και τις καλές μας σχέσεις που εδραιώθηκαν πριν από χρόνια, όταν συναντηθήκαμε με την προηγούμενη ιδιότητά σας και να τονίσω βεβαίως και τη σπουδαιότητα που αποδίδει η χώρα μου στις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Από την τελευταία μας Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στο Ισραήλ σε υπουργικό επίπεδο, κάνω αυτή την επίσημη επίσκεψη εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθούν και να τονωθούν οι σχέσεις μας, καθώς επίσης να προωθηθούν οι αμοιβαίες μας δεσμεύσεις απέναντι στα κοινά μας θέματα.
Το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει αυτή τη στιγμή την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν την παρούσα μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουμε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, βεβαίως, τις διαπραγματεύσεις μας με τους Παλαιστίνιους και σημαντικά θέματα πολιτικής, όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε ενεργειακά θέματα και όχι μόνο.
Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις και για το ιρανικό ζήτημα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα το ότι άκουσα τις εντυπώσεις σας από την τελευταία σας επίσκεψη στην Τεχεράνη και θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν.
Και, βεβαίως, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά πόσο βαθύτατα εκτιμούμε την ακράδαντη θέση της Ελλάδας στα θέματα αντισημιτισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά την πρόθεση του Ισραήλ, που είχε εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, στην προηγούμενη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, σχετικά με τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας αντί της Τουρκίας και αν αυτό συνεχίζει να ισχύει ως προσφορά ή έχει αλλάξει ή τείνει να αλλάξει, δεδομένου ότι τείνει να επέλθει μια λύση στη διένεξη των δύο χωρών Τουρκίας – Ισραήλ για το θέμα του Mavi Marmara και εάν στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση. Και εάν θεωρείτε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για το Ισραήλ και πού βρίσκονται οι ισραηλο-τουρκικές σχέσεις;
AV. LIΒERMAN: Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση στο θέμα της εξόρυξης και της διερεύνησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Κατ' αρχάς, πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο και από τη στιγμή που η εταιρεία θα αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες από την Αυστραλία, οι οποίες εξετάζουν όλες πιθανότητες και εκπονούν μια μελέτη.
Θα πρέπει αυτές να ηγηθούν της όλης διαδικασίας, θα πρέπει να ελέγξουν όλες τις πιθανότητες, όλες τις ευκαιρίες και όλες τις δυνατότητες επένδυσης. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί κι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Άρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο.
Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη αυτή τη στιγμή και σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι ιδιωτικό έργο, τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός φορέας.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με την ερώτηση που έγινε. Προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που βασίζονται στην ανάγκη για ασφάλεια εφοδιασμού, στην ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και στην ανάγκη για διαφοροποίηση των οδών διέλευσης, είτε αυτοί είναι αγωγοί, είτε είναι διαδρομές που οδηγούν σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου.
Άρα, είναι προφανές ότι στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι ιδιωτική, εμπορική. Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, όπως είπαμε προηγουμένως, και ο κ. Liverman και εγώ, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου.
AV. LIBERMAN: Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ένα σχόλιο. Όπως είπα η μελέτη σκοπιμότητας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή της και αφού δούμε τα πορίσματά της, βεβαίως θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με την Ελλάδα και με την Κύπρο, γιατί σε τελική ανάλυση είναι κοινό συμφέρον να ζητήσουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια μια προσέγγιση, η οποία είναι επιθυμητή στο ευαίσθητο αυτό θέμα της ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
AV. LIBERMAN: Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω ότι διατηρούμε διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Το εμπόριο με την Τουρκία αυξήθηκε το προηγούμενο έτος, πράγμα που αποτελεί καλό νέο. Απαιτείται πολύς χρόνος και ανοιχτό μυαλό. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: οι τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία θεωρείτε ότι ήταν επιζήμιες για τα συμφέροντα του Ισραήλ δεδομένου ότι στον ευρωπαϊκό Τύπο και στον αμερικανικό, αλλά κυρίως στον ευρωπαϊκό, υποστηρίζεται ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ;
AV. LIBERMAN: Δεν βλέπω κανενός είδους σύγκριση μεταξύ του ζητήματος της Κριμαίας και των δικών μας προκλήσεων, που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή. Είναι σαφής η δική μας θέση, ότι ποτέ δεν εμπλεκόμαστε, δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών. Άρα δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε στα θέματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας.
Τα δικά μας προβλήματα και οι δικές μας προσκλήσεις τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης, τελείως διαφορετικής, από αυτής του θέματος και του προβλήματος της Κριμαίας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία απόπειρα διασύνδεσης του δικού μας θέματος, του δικού μας ζητήματος με αυτό της Κριμαίας.
Ευχαριστώ.
20 Μαρτίου, 2014