Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών, το συνάδελφό μου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, τον κ. Miroslav Lajcak, μια πολύ διακεκριμένη διπλωματική και πολιτική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαιρετική διαδρομή, όχι μόνο στην εθνική πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνές πεδίο.
Η Ελλάδα και η Σλοβακία συνδέονται με στενούς φιλικούς δεσμούς και το επίπεδο των διμερών σχέσεών μας είναι εξαιρετικό. Είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν πολύ μικρά προβλήματα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ευρωζώνης, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν πάρα πολύ γρήγορα, μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μας, γιατί η οικονομική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνον εντοπισμένη σε μερικές χώρες του νότου.
Η Ελλάδα και η Σλοβακία μοιράζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα και έχουμε την ίδια αντίληψη για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ενημέρωσα το συνάδελφό μου για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Η σλοβακική Κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτεραιότητες αυτές και θα μας βοηθήσει στις επιδιώξεις μας και τις πρωτοβουλίες μας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι και το εξάμηνο των ευρωπαϊκών εκλογών.
Επίσης, μιλήσαμε για πολλά περιφερειακά θέματα και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα κάνουμε μια επισκόπηση και των ευρωπαϊκών αλλά και των διεθνών προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε ούτως ή άλλως από κοινού, τις προηγούμενες εβδομάδες, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια τελευταία παρατήρηση: Η πρόσφατη ανθρωπιστική τραγωδία στη Λαμπεντούζα και τη Σικελία, μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους. Ήταν ένα βασικό σημείο στη συζήτησή μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει σημαντικές πρακτικές πρωτοβουλίες ώστε ν’ αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό στην πηγή του με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην αδικούνται λίγες χώρες, κυρίως παράκτιες μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα.
M. LAJCAK: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Κατ' αρχάς θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σλοβάκου πολιτικού αξιωματούχου από το 2006, γεγονός το οποίο δεν είναι ακριβώς φυσιολογικό, δεδομένων των άριστων και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Οι δυο χώρες συνδέονται με στενούς φιλικούς δεσμούς. Πράγματι, μας συνδέει μακρά ιστορία. Έχουμε ισχυρές και υγιείς σχέσεις και φέτος γιορτάζουμε τα 1.150 χρόνια από την έλευση από τη Θεσσαλονίκη των μοναχών Κυρίλλου και Μεθόδιου στη Μοραβία, όπου έφεραν τη θρησκεία και τη γραφή. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο παλαιές είναι οι σχέσεις μας.
Σήμερα είμαστε και οι δυο χώρες κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχουμε τις ίδιες απόψεις επί των πλέον σημαντικών θεμάτων όπως οι πολιτικές συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολιτικές διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο γιατί είμαστε εταίροι και σύμμαχοι.
Η Σλοβακία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στους πολίτες σας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περί τους 1.000 Έλληνες φοιτητές στα Πανεπιστήμιά μας, ενώ είστε ένας από τους τρεις κορυφαίους τουριστικούς μας προορισμούς.
Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και συμπάσχουμε μαζί σας, γνωρίζοντας ότι προχωρείτε στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της επίτευξης των δημοσιονομικών σας στόχων.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι οδυνηρό αυτό για τους Έλληνες πολίτες, καθώς κι εμείς έχουμε βιώσει παρόμοια κατάσταση. Όμως γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνετε σημαντική πρόοδο και τυγχάνετε της πλήρους υποστήριξής μας. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τα νέα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα τηρήσετε τις υποσχέσεις σας.
Όπως ακούσατε και πριν, δια στόματος του φίλου και συναδέλφου μου κ. Βενιζέλου, πράγματι οι σχέσεις μας είναι άριστες. Κάποιες μικρές παρεξηγήσεις στο παρελθόν πλέον τις έχουμε λύσει. Γεγονός παραμένει ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά, είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας και πράγματι αυτό φαίνεται και από την επιτυχημένη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Πρόεδρός σας.
Το επόμενο εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα αναλάβετε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το εξάμηνο θα είναι μια σημαντική χρονική περίοδος. Εξάλλου συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Αναμένονται λοιπόν σημαντικές αποφάσεις να ληφθούν εκείνη την περίοδο και θα έχετε την πλήρη στήριξή μας, καθώς συμφωνούμε με τις προτεραιότητες που έχετε θέσει.
Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την άσκηση της Προεδρίας σας, γιατί σύντομα θα αναλάβουμε κι εμείς την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016. Για το λόγο αυτό θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσετε. Έχετε εξάλλου μια μακρά παράδοση ισχυρών και επιτυχημένων ευρωπαϊκών Προεδριών.
Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που επιτρέπετε σε έναν διπλωμάτη μας να συμμετάσχει στην ομάδα προπαρασκευής της ελληνικής Προεδρίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση που αφορά τον κ. Lajcak: Με δεδομένη τη μεγάλη σας εμπειρία σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων, θα ήθελα το σχόλιό σας για τις Εκθέσεις Προόδου της Commission για τα Δυτικά Βαλκάνια.
M. LAJCAK: Όσον αφορά την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώ ότι απηχεί με τρόπο ρεαλιστικό την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Γενικώς, ξαναλέω ότι είναι μια ρεαλιστική εικόνα αυτή που αποδίδει και θεωρώ ότι θα έπρεπε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις χώρες που αφορά η Έκθεση Προόδου, γιατί αυτές οι θέσεις είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπε και ο κ. Lajcak, η Ελλάδα πετυχαίνει στόχους αλλά κ. Αντιπρόεδρε, κάποιοι ενδεχομένως δεν θέλουν να το καταλάβουν. Επειδή είχατε τη συνάντηση πριν από λίγο και με τον Πρωθυπουργό, συμφωνήσατε επί όλων των σημείων που αφορούν την Προγραμματική Συμφωνία των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση;
Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το γεγονός ότι σήμερα εγκρίναμε, ο Πρωθυπουργός κι εγώ, ως αρχηγοί των δυο συνεργαζομένων στην κυβέρνηση κομμάτων, την Προγραμματική Συμφωνία, σημαίνει ότι παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.
Η Προγραμματική Συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Η Προγραμματική Συμφωνία είναι μια πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπράξουν, να συστρατευθούν, να βοηθήσουν.
Είναι μια Προγραμματική Συμφωνία που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και είναι κρίμα, είναι ιστορικά άδικο, υποτιμά τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού, το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συναίνεσης. Πρέπει αυτό να διαμορφωθεί.
Γιατί είναι κοινή η μοίρα του τόπου μας, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, προστατεύοντας τις πιο αδύναμες κοινωνικές δυνάμεις και διασφαλίζοντας την κοινωνική και εθνική συνοχή, να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να ξαναγίνουμε ένα ισότιμο θεσμικά, μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αξίζει η χώρα μας, το αξίζει η ελληνική κοινωνία, το αξίζει κάθε ελληνική οικογένεια.
Επίσης, η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους. Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό.
Τώρα το στοίχημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αποκατάσταση αδικιών.
Αυτές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες στη φάση που βρισκόμαστε.
Σας ευχαριστώ.
23 Οκτωβρίου, 2013