Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον ομόλογό μου της Βουλγαρίας, έναν αγαπητό φίλο και συνάδελφο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολύ συχνά, σχεδόν κάθε εβδομάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων πολυμερών συναντήσεων. Αλλά, μία επίσημη επίσκεψη εδώ στην Ελλάδα είναι μια συμβολική πράξη που υπογραμμίζει το εξαιρετικά καλό επίπεδο, αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ελληνοβουλγαρικές διμερείς σχέσεις.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα διμερή θέματα και να λάβουμε αποφάσεις για την γρήγορη προώθησή τους και την επίλυση των όποιων εκκρεμών σημείων υπάρχουν, αλλά φυσικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια επισκόπηση της διεθνούς και της περιφερειακής κατάστασης. Ο κοινός παρονομαστής είναι, πως προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα και σε διεθνές και σε περιφερειακό επίπεδο. Και πως κοινή μας βούληση είναι να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα που μας αφορούν.
Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για τις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφασίσαμε να αναλάβουμε και από κοινού μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ένα σημείο που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι το ζήτημα των μεταναστατευτικών ροών, του ελέγχου των συνόρων, της αντιμετώπισης του κύματος παράνομων, μη νόμιμων μεταναστών, μεταναστών χωρίς χαρτιά, στο πλαίσιο πάντοτε των ευρωπαϊκών κανόνων και αντιλήψεων. Εδώ χρειαζόμαστε μια πολύ πιο έντονη ευρωπαϊκή παρουσία και μια πολύ πιο γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η ανθρωπιστική κρίση, η ανθρωπιστική καταστροφή που είδαμε να συντελείται στα δραματικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, μας ευαισθητοποιεί όλους και φυσικά ευαισθητοποιεί και την επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το νέο αγωγό φυσικού αερίου, τον ΤΑΡ και η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (IGB) ανοίγoυν ένα νέο εξαιρετικά σημαντικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας.
Έχουμε, επίσης, τα παραδοσιακά πεδία συνεργασίας, έχουμε τη διασυνοριακή συνεργασία μας σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων και έχουμε φυσικά και την κοινή μας απόφαση να ανοίξουμε νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Είναι κάτι που γίνεται πραγματικότητα, κάτι που επιτρέπει να αναπτυχθούν και η τουριστική αγορά, αλλά και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Κλείνω με μια φράση. Μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία, μοιραζόμαστε τη θέση μας στην ίδια περιοχή, μοιραζόμαστε μια κοινή ευρωατλαντική μοίρα και είμαστε αποφασισμένοι Ελλάδα και Βουλγαρία να δουλέψουμε από κοινού. Είμαστε σύμμαχοι, φίλοι και στρατηγικοί εταίροι και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη.
Κ. VIGENIN: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ. Θα ήθελα κατ’ αρχήν να επιβεβαιώσω τα όσα μόλις είπε ο κ. Υπουργός. Πράγματι στις συναντήσεις μας αγγίξαμε την ουσία των θεμάτων που μας απασχολούν και είχαμε μια συζήτηση πολύ εποικοδομητική και πραγματικά προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας.
Πράγματι Ελλάδα και Βουλγαρία συνεργάζονται στενά σε ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο σκοπεύουμε να διευρύνουμε αλλά και να βελτιώσουμε. Και συνεργαζόμαστε πράγματι στενά και άριστα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε επίπεδο πολυμερών οργανισμών, περιφερειακών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνών οργανισμών.
Στηρίζουμε πλήρως τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής Προεδρίας, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί και στον Τύπο, ως Προεδρίας μιας φίλης και γείτονας χώρας. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από 1/1/2014 να στηρίξουμε την επιτυχή ελληνική Προεδρία.
Συμφωνήσαμε πράγματι να συνεχίσουμε τη συνεργασία και το συντονισμό μας σχετικά με σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διμερές επίπεδο, ούτως ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία είναι και τεχνικής υφής. Εξάλλου, τα ανέφερε ο κ. Υπουργός νωρίτερα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι εάν επιλυθούν αυτά τα ελάσσονος σημασίας αυτά τεχνικά ζητήματα, θα μπορέσουμε, κατόπιν, εφόσον υπάρχει η πολιτική θέληση και βούληση, να εστιάσουμε στην επίλυση των άλλων ζητημάτων, κυρίως περιφερειακής υφής.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχήν για τη φιλοξενία, για την ευκαιρία που μου δίνετε γιατί μέσα σε μία μόνο μέρα κατορθώσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μου συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Αυτό και μόνο έρχεται να καταδείξει πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στις άριστες σχέσεις με τη Βουλγαρία η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά και τους δυο υπουργούς. Συζητήσατε για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επί του οποίου θα συνεργαστούμε. Πέρα απ’ αυτό, συζητήσατε για άλλους τομείς ενεργειακής συνεργασίας και τι αποφασίσατε;
Κ. VIGENIN: Στο λίγο χρόνο που είχαμε συζητήσαμε πολλά θέματα. Συζητήσαμε για το νέο αγωγό φυσικού αερίου, για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι στη διάρκεια του γεύματος, στο οποίο θα παρακαθίσουμε, θα έχουμε περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για την ευρύτερη εικόνα που είναι μία εικόνα συνεργασίας σε θέματα ενεργειακά, παροχής ενεργειακών πόρων, αλλά και διαφοροποίησης αυτών στο πλαίσιο όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως ακριβώς τα είπε ο κ. Υπουργός. Στη φάση αυτή των συνομιλιών μιλήσαμε για τον ΤΑΡ και για τον Ιnterconnector (ΙGB), για τον διασυνδετήριο αγωγό δηλαδή μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, γιατί πολύ μεγάλη σημασία έχει και ο νέος κλάδος του ΤΑΡ που θα καλύπτει τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η θέση της Βουλγαρίας και η συμμετοχή της στο σχήμα αυτό, έπαιξε βαρύνοντα ρόλο για την επιλογή του ΤΑΡ, σε σχέση με άλλες λύσεις. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο που αναβαθμίζει και τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα. Αργότερα θα συζητήσουμε και άλλα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε, σας απασχόλησε το θέμα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Σκόπια κα την ονομασία ;
Ευ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής μας, βεβαίως αναφερθήκαμε στην έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαδικασία διεύρυνσης για τις χώρες που διεκδικούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέση μας είναι γνωστή. Τα έγγραφα αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνονται, προφανώς, υπόψη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εκφράζονται τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο είναι αυτά που λαμβάνουν τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κριτήρια που παραπέμπουν στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη σχέση καλής γειτονίας.
Αυτά τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται από όλες τις χώρες που διεκδικούν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και γενικότερα την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά, βεβαίως, από κάθε χώρα - γιατί η κάθε χώρα είναι μια χωριστή περίπτωση- εξαρτάται το εάν είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τα κριτήρια αυτά και εφόσον τα εκπληρώσει είναι καλοδεχούμενη.
Εμείς θα βοηθήσουμε από δική μας πλευρά με ένα δημιουργικό και καλόπιστο τρόπο πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κ. VIGENIN: Ένα σύντομο σχόλιο όσον αφορά την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι παρατηρούνται θετικές εξελίξεις, όπως αυτές αναφέρονται και τις παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά τη FYROM, μια που αυτή αφορούσε η ερώτησή σας, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για τη σύναψη Συμφώνου συνεργασίας επί τη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας.
Προσδοκούμε ότι μετά την Έκθεση, ενδεχομένως, θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί, αλλά εν τω μεταξύ θα επιλυθούν και τα βασικά ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου αυτό ακριβώς αναμένουμε από όλες τις χώρες, οι οποίες προσβλέπουν σε ένταξη.
Οι συζητήσεις θα συνεχίσουν ως την επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρα τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και, συνεπώς, περιμένουμε από τα Σκόπια να αντιδράσουν με βάση τα συμπεράσματα της Έκθεσης Προόδου, για τα σχετικά ζητήματα που εκκρεμούν.
17 Οκτωβρίου, 2013