J.-M. AYRAULT: Είμαι πολύ ευτυχής που ξαναβρήκα τον ομόλογό μου και φίλο, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο βλεπόμαστε τακτικά στα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμασταν μαζί τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο και τις τελευταίες φορές στις Βρυξέλλες.
Συζητήσαμε, προφανώς, τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και θυμάστε αυτό το διάσημο σλόγκαν (Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία), νομίζω ότι αυτή είναι μια φράση που συμπυκνώνει τις σχέσεις μας.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ολάντ. Η Γαλλία εύχεται την επιτυχία της Ελλάδας, χώρα θαρραλέα, η οποία έχει δεσμευθεί για σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει την οικονομική της κατάσταση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, συνεπάγονται πραγματικά ένα κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά σηματοδοτούν το δυνατό δέσιμο της Ελλάδας με την Ευρώπη. Είναι λοιπόν σημαντικό, η Ευρώπη να είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών της. Αυτή είναι η άποψη της Γαλλίας, το επανέλαβα στον Νίκο, πριν λίγη ώρα.
Γνωρίζουμε επίσης, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων και ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν απαραίτητη. Βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής με μια ειλημμένη δέσμευση από τη Γαλλία για στήριξη των ελληνικών προσπαθειών. Μαζί με τη Γερμανία, έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε προσωπικό, πρόκειται για συγκεκριμένη βοήθεια, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξετάσει όλα τα αιτήματα ασύλου σε ατομική βάση. Η Ελλάδα έχει εισάγει μεταρρυθμίσεις στο δίκαιό της: το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε γρήγορα αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου και τις διαδικασίες προσφυγής προκειμένου να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εφαρμόζεται λοιπόν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σημαντικές δεσμεύσεις σε ζητήματα επανεισδοχής και επανεγκατάστασης.
Αλλά όσον αφορά τη Γαλλία, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων στα εδάφη μας, μέσω των μετεγκαταστάσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα. Κάθε μέρα νέοι πρόσφυγες φθάνουν στη Γαλλία για να εγκατασταθούν και να φιλοξενηθούν, πρόκειται για μια συγκεκριμένη στήριξη. Δεσμευόμαστε και το κάνουμε.
Με το Νίκο, συζητήσαμε και πολλά άλλα ζητήματα και το τελευταίο είναι η Συρία. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη σύγκλισή μας για μια διαδικασία ειρήνευσης. Ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή, η κατάπαυση του πυρός που έχει προηγηθεί πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή. Σήμερα, τα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι, από την πλευρά του καθεστώτος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός. Είναι σημαντικό να υπάρξει σεβασμός απ' όλες τις πλευρές. Αυτό είπα και χθες, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στη Μόσχα, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον ομόλογό μου, Σεργκέι Λαβρόφ. Γιατί είναι πολύ σημαντικό επίσης, η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε όλους τους πληγέντες πληθυσμούς και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ειρήνευσης. Είναι δύσκολο αλλά είναι η μόνη δυνατή οδός. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Συζητήσαμε επίσης, και άλλα ζητήματα στον τομέα της διμερούς συνεργασίας, στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι εταίροι. Είναι φίλες χώρες γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αυτές οι αξίες είναι που μας έχουν οδηγήσει στο να πιστεύουμε στην Ευρώπη. Ο Νίκος, μου είπε ότι πιστεύει στην Ευρώπη όπως πιστεύω και εγώ, ακόμη κι αν η Ευρώπη έχει ελαττώματα και μπορεί κάποιες φορές να μας απογοητεύει. Πρόκειται για δέσμευση, για από κοινού επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης, βοηθώντας αρχικά κάθε χώρα να αντιμετωπίσει τις δικές της δυσκολίες μέσω της αλληλεγγύης είτε πρόκειται για δυσκολίες χρηματοπιστωτικές, είτε για δυσκολίες οικονομικές είτε μεταναστευτικές. Συζητήσαμε επίσης, και για άλλα ζητήματα αλλά θα ήθελα απλά να απευθυνθώ σε εσάς πηγαίνοντας στην ουσία αυτών των ζητημάτων.
Συζητήσαμε για την Κύπρο, την Ουκρανία, αλλά νομίζω ότι ήταν σημαντικό να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την ουσία αυτών που συζητήσαμε, τις οποίες είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν και άλλες, δεδομένου ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον μια φορά το μήνα και περισσότερο αν χρειαστεί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η «Ελλάδα - Γαλλία συμμαχία» εκφράζεται και από τον καλό καιρό που έχει στο Παρίσι, σήμερα. Με τον Υπουργό συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και την Ευρώπη, τις μεγάλες κρίσεις, τις οικονομικές και τις γεωπολιτικές, μιλήσαμε για την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, χώρες στις οποίες ο ρόλος της Γαλλίας και της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση και διαφορετική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κάλεσα τον κ. Υπουργό και θα τον υποδεχτούμε με χαρά στην Αθήνα. Η Αθήνα πάντα χαίρεται όταν το γαλλικό πνεύμα την επισκέπτεται. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μια στρατηγική σχέση, που θα εκφραστεί και στον υπό διαμόρφωση Οδικό Χάρτη συνεργασίας. Στηρίζουμε τη γαλλική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, διότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα για όλους μας.
Με τον κ. Υπουργό μιλήσαμε για την οικονομική κρίση που βαραίνει ιδιαίτερα τη χώρα μου, εκφράσαμε άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μας στη γαλλική ηγεσία για την αλληλεγγύη που δείχνει στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη, κατανόηση, όχι μόνο για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και για το προσφυγικό. Για την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ε.Ε. και οι αποφάσεις της. Μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι σε μεγάλη ανάπτυξη, σε ζητήματα έρευνας, εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, οικονομίας, επενδύσεων, Είμαστε η Ελλάδα του αρχαίου πολιτισμού, που είναι πάντα επίκαιρος, είμαστε στη Γαλλία του Διαφωτισμού. Τέλος, αναφερθήκαμε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα στην περιοχή, από την αυριανή μας συνάντηση με τις άλλες Βαλκανικές χώρες για προβλήματα διασυνοριακής συνεργασίας, μέχρι την πρωτοβουλία μας για την οργάνωση μιας Διάσκεψης σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία έχει πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση και στη χώρα μας και στις Διασκέψεις μας και στην καρδιά μας. Jean - Marc ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτησή μας και τη συνεργασία που έχουμε και εδώ και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα.
J.-M. AYRAULT: Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας και έτσι θα ήθελα να χαιρετίσω αυτή τη δέσμευση. Σας υπενθυμίζω ότι υπάρχει ένα γαλλοελλληνικό Σχολείο με 1600 μαθητές. Πρόκειται για ένα παλιό σχολείο, το οποίο νομίζω πως συμβολίζει τις γαλλοελληνικές σχέσεις. Ευχαριστώ Νίκο για την επίσκεψή σου και εις το επανιδείν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Οι συζητήσεις σήμερα, επέτρεψαν κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο να προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες; Κυρίως στο ζήτημα του Οδικού Χάρτη που νομίζω ότι αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούνιο, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, για παράδειγμα στον τομέα της οικονομίας ή και σε άλλους τομείς;
J.- M. AYRAULT: Είναι λίγο νωρίς να δώσουμε το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας. Γι' αυτό μιλάμε για επίσκεψη, με την πρόσκληση που έλαβα από το Νίκο λίγο πριν από αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο. Άλλωστε θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός. Εργαζόμαστε για κάτι συγκεκριμένο, στέρεο και με διάρκεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Reuters): Προτίθεται η Γαλλία να ζητήσει μια έκτακτη συνάντηση για το θέμα της Συρίας;
J. - M. AYRAULT: Είχα την ευκαιρία να συζητήσω στη Μόσχα, την προοπτική να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος της Ομάδας Παρακολούθησης (groupe de suivi) και δήλωσα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για μια τέτοια Σύνοδο της Ομάδας Παρακολούθησης σε υπουργικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Εξάλλου είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες στο Ανόβερο, δεδομένου ότι όπως γνωρίζετε ο Γάλλος Πρόεδρος θα βρεθεί στο Ανόβερο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρόεδρου Ομπάμα. Θα υπάρξει μια συνάντηση με τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία στην οποία θα συζητηθεί σίγουρα το ζήτημα της Συρίας.
20 Απριλίου, 2016