Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ξεκινήσαμε σήμερα τη συνάντηση ανάμεσα σε εμένα και στον Αντιπρόεδρο της γείτονος χώρας Fatmir Besimi, με τον οποίο είχα - και θα έχουμε στο γεύμα που ακολουθεί - μια δημιουργική και πολύ φιλική συζήτηση. Εξέφρασα την υποστήριξή μου στη συζήτηση των κομμάτων υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Hahn. Και είναι γνωστό ότι πάντα λέμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι ρεαλιστικές και οι λογικές φωνές, όπως του κ. Besimi, πρέπει να ακούγονται στην Ευρώπη με προσοχή.
Με τον κ. Besimi συζητήσαμε για τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας για τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε ακόμη καλύτερα και να δώσουμε ακόμη περισσότερη ασφάλεια στην περιοχή μας.
Σχολιάσαμε τις συζητήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν γύρω από το ζήτημα της ονοματολογίας.
Μιλήσαμε, επίσης, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να πω ότι τις επόμενες μέρες ο Πολιτικός μας Διευθυντής θα βρεθεί στα Σκόπια για να κουβεντιάσει για αυτά.
Και θα βρεθώ κι εγώ εντός του μήνα - στα τέλη του μήνα, σε μια περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια - και στα Σκόπια, όπου σίγουρα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις που ξεκινήσαμε σήμερα.
Για μένα ήταν ευτυχές το γεγονός ότι είχαμε μαζί μας - και θα έχουμε ακόμη - τον Fatmir Besimi, έναν νέο πολιτικό που συνδέει πολλές όψεις των εξελίξεων στα Βαλκάνια, ως ηγέτη της αλβανικής κοινότητας στη γείτονα χώρα. Και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη ζεστή και ανοιχτή συζήτηση που είχαμε, με ειλικρίνεια και με τρόπο που δημιουργεί ελπίδες δημιουργίας καλής βάσης για το μέλλον των σχέσεων των δυο γειτονικών κρατών.
Fatmir, καλώς ήρθες στην Αθήνα και πράγματι χάρηκα για τη συζήτησή μας.
F. BESIMI: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω ειλικρινά και εγκάρδια για την πολύ θερμή υποδοχή και για την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ φίλων.
Είναι μια πρώτη συνάντηση - και θα εκπλαγείτε που αναφέρομαι σε φίλους - αλλά οι γείτονες μόνο καλοί φίλοι μπορεί να είναι. Κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που αφορά το κοινό μας μέλλον για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της κυκλοφορίας και του λόγου. Θα πρέπει να πω με χαρά ότι στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε για το όραμα αυτό, αλλά όχι μόνο για το όραμα, συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο το όραμα αυτό θα υλοποιηθεί.
Επίσης, με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε ότι για τα θέματα αυτά υπάρχει δυνατότητα λύσης. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε συνεργασία, σχέσεις καλής γειτονίας και συνύπαρξης στο μέλλον στην ίδια οικογένεια, στην ευρωατλαντική κοινότητα.
Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσω την πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το θέμα της λύσης για το ζήτημα του ονόματος. Οι ιδέες αυτές είναι ευπρόσδεκτες, όπως και η πρωτοβουλία σας να επισκεφτείτε τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι θα λυθούν τα ανοιχτά θέματα χωρίς συζητήσεις; Γι’ αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα, αγαπητέ συνάδελφε, και, εάν μου επιτρέπετε, στο πνεύμα της σημερινής μας επαφής, αγαπητέ μου φίλε, την πρωτοβουλία σας και ελπίζω ότι θα βρείτε στα Σκόπια την ίδια θερμή υποδοχή.
Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα συζητήσαμε το θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με βάση την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Και τα Συμπεράσματα των Υπουργών στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το επιβεβαιώνουν. Όπως επίσης και αυτό που μόλις άκουσα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσουμε το ευρωατλαντικό μονοπάτι, τόσο η χώρα μου όσο και η περιοχή μας.
Για μια ακόμη φορά θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία αυτή που μου δώσατε και, επίσης, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, για την, μέχρι τώρα, εξαιρετική δουλειά για τη διαμεθοριακή συνεργασία. Έχει χρησιμοποιηθεί το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ από το 2013 έως 2015 στον τομέα της επιχειρηματικότητας και έχουμε και ένα νέο πρόγραμμα, το IPA 2014-2020, όπου θα δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη συνεργασία αυτή.
Μιλάμε για αδελφοποιήσεις πόλεων και άλλους τρόπους που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της ελληνικής διοίκησης, την εμπειρία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που στο παρελθόν είχαμε χρησιμοποιήσει μέσω άλλων προγραμμάτων. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας και υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη σχέση μας, διότι υπάρχει γερή βάση για να γίνει αυτό.
Υπάρχει ουσιαστική, σημαντική οικονομική συνεργασία, υπάρχουν επενδύσεις. Πρέπει να στηρίξουμε τη συνεργασία αυτή και την ενίσχυση των δεσμών στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό για τη μελλοντική συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο της ευρύτερης οικογένειας αξιών, της ευρωατλαντικής οικογένειας και των οικονομικών αξιών της ελευθερίας και της κινητικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοτζιά, για εσάς η ερώτηση: Αναφερθήκατε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μπορείτε να μας πείτε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα, επειδή δεν ξέρουμε τι είναι αυτά ακριβώς; Ένα παράδειγμα από τον κατάλογο των ΜΟΕ και αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Τον κατάλογο ελπίζω να τον δώσουμε στη δημοσιότητα στα Σκόπια, όπου θα έχει προηγηθεί η συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς μας διευθυντές.
Θα προέτρεχα - εάν πήγαινα με τη διάθεσή μου- εάν σας πω μέτρα, γιατί πρέπει να τα συμφωνήσουμε πρώτα. Όπως πάντα λέω, όταν διαπραγματεύεται κανείς δεν είναι καλό να μιλάει πάνω σε αυτά.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι μετά από τρεις συναντήσεις που κάναμε στη Βουδαπέστη, στη Ρίγα και στην Αττάλεια με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, συγκροτήσαμε ο καθένας μια λίστα προτάσεων και διαπιστώσαμε ότι μεγάλο τμήμα τους, με τον έναν ή άλλο τρόπο, συμπίπτει.
Θέλουν, όμως, ακόμη διευκρινίσεις και από τη μία και από την άλλη μεριά. Τι ακριβώς εννοεί ο καθένας σε αυτό που φαίνεται ότι συμπίπτουμε. Επίσης, για ορισμένα μέτρα έχω ζητήσει την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Hahn, του αρμόδιου Επιτρόπου, για να διαμορφωθούν προγράμματα, ει δυνατό, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια μιας πιθανής και, όπως ελπίζω, πραγματικής συμφωνίας σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι σας έδωσα αρκετές ειδήσεις, αλλά κράτησα και κάποιες για το ταξίδι μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Besimi, ήθελα να σας ρωτήσω μετά από το Κουμάνοβο και την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα σας αυτή τη στιγμή και με τη διαμεσολάβηση του κ. Hahn αυτή η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πιστεύετε ότι θα είναι καθοριστική; Θα βοηθήσει τη χώρα σας;
FATMIR BESIMI: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Σαφώς, αυτή η επίσκεψη στην Ελλάδα βοηθά ακόμη και χωρίς τα γεγονότα στη χώρα μου. Σήμερα, πρέπει να πω, με βάση την πολιτική κατάσταση, ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Την Δευτέρα επήλθε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ηγετών για το πώς θα προχωρήσουμε για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, προς όφελος της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και συμφωνία για ένα θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει ταχύτερα τη χώρα μου και αυτό βεβαίως θα έχει επιπτώσεις στην ευρωατλαντική προοπτική της.
Έτσι αντιμετωπίζω αυτή την επίσκεψη και για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνω, προσδοκώ η επίσκεψη αυτή να αντικατοπτρίσει το πνεύμα της συζήτησης με τον συνάδελφό μου τον κ. Κοτζιά, τον φίλο μου το Νίκο θα μπορούσα να πω. Γιατί όταν μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινά ο καθένας από τον εαυτό του, από την προσωπική επικοινωνία και τον τρόπο που γίνεται αυτή, τον τρόπο που αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει τον άλλον, να δείχνει μέσω αμοιβαίου σεβασμού, και όχι μόνο, τη διάθεση για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όπως είπε και ο Υπουργός σας, κάνουμε μια προσπάθεια να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή, καθώς και αυτό που συζητάμε εδώ, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έτσι βλέπω ότι η επίσκεψή μου εδώ εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό: την οικοδόμηση εμπιστοσύνης όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο σχέσεων καλής γειτονίας, όπως ονομάζεται. Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλό σας απόγευμα.
4 Ιουνίου, 2015