Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά και ΥΠΕΞ Γαλλίας, J.-M. Ayrault, μετά την συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 25.10.2016)

Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και ΥΠΕΞ Γαλλίας, J. Ayrault, μετά την συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 25.10.2016)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα. Είναι μεγάλη μου χαρά να έχω τον φίλο μου Jean Marc, σήμερα, στην Αθήνα. Είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής σκηνής που έχει συμβάλει από σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην καλή συνεργασία της Γαλλίας με την Ελλάδα. Είναι ένας άνθρωπος με αγωνίες, με σοφία και με σκέψεις πολλές και πλούσιες, από τις οποίες μπορεί κανείς να μάθει πολλά. Τον ευχαριστώ, λοιπόν, που ήρθε, καθώς και για τη συζήτηση που μόλις ολοκληρώσαμε.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια 5 Γάλλων πολιτών κατά την πτώση αεροσκάφους χθες στη Μεσόγειο. Ακόμη και σε ειρηνικές εποχές, για να διασφαλίσει κανείς την ειρήνη, χάνονται και θυσιάζονται ζωές.

Μετά από την επίσκεψη, το καλοκαίρι του 2016, του Προέδρου της Γαλλίας Ολλάντ, τα δυο Υπουργεία μας, τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ελλάδος, συνδιαμορφώσαμε έναν εξαιρετικά παραγωγικό Οδικό Χάρτη που, τρεις μήνες μετά από τη διαμόρφωσή του, η εφαρμογή του βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν ήδη υλοποιηθεί πολλές πλευρές του.

Με τη Γαλλία έχουμε κοινά οράματα για την Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να εξασφαλίζει στους πολίτες της ευημερία, ανάπτυξη και ένα μεγάλο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Ελλάδα στηρίζει πριν απ’ όλα την πρόταση που έχει διατυπώσει η Γαλλία για αναζήτηση και προώθηση λύσης στο Μεσανατολικό. Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γαλλία για το Παλαιστινιακό ζήτημα πρόκειται για την τελευταία φλόγα ελπίδας, θα έλεγα, σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να εκφράσω, για άλλη μια φορά, την υποστήριξή μας στο γαλλικό σχέδιο. Είναι υποστήριξη στην αναζήτηση λύσης και ελπίζω όλες οι πλευρές να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα όσο δεν λύνονται μεγαλώνουν. Άρα έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη επίλυσή τους μέσα από διάλογο και ανταλλαγή σκέψεων.

Έχουμε με τη Γαλλία κοινές ανησυχίες για τον πόλεμο στη Συρία. Είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται πάνω από πέντε χρόνια και εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο. Πλέον, η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Αντί να εξασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως επιθυμούμε, 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συγχρόνως, 12 με 14 εκατομμύρια άνθρωποι -ανάλογα με τους υπολογισμούς- έχουν χάσει τις εστίες τους, έχουν ξεριζωθεί ολόκληρες οικογένειες. Δεν υπάρχουν καλοί πόλεμοι στην περιοχή. Όλοι είναι επώδυνοι με τραγικές ιστορίες από πίσω τους.

Είναι πόλεμοι που γεννούν και το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που συναντήθηκε με τα ρεύματα της οικονομικής μετανάστευσης. Τις επιπτώσεις των φαινομένων αυτών τις βλέπει η Ευρώπη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο και γίνονται αισθητές με μεγάλη ένταση και στα ελληνικά μας νησιά.

Γι’ αυτό με το Γάλλο συνάδελφό μου συμφωνούμε ότι η λύση του προσφυγικού προβλήματος είναι η μάχη ενάντια στον ίδιο τον πόλεμο.

Με το Γάλλο συνάδελφό μου συμφωνήσαμε ως προς τη σημασία της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη Λιβύη. Στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη. Θέλουμε τη σταθεροποίηση της Λιβύης. Στα τέλη του άλλου μήνα θα πάμε στη Λιβύη. Έχουμε πρόθεση να οικοδομήσουμε εκ νέου τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη χώρα και υποστηρίζουμε την ανάγκη να ενσωματωθούν σε αυτή την Κυβέρνηση όλες οι δυνάμεις που είναι ενάντια στην τρομοκρατία στη Λιβύη. Είτε αυτές βρίσκονται στα ανατολικά, είτε στα δυτικά της.

Μιλήσαμε με το συνάδελφό μου αναλυτικά για το Κυπριακό ζήτημα. Η Γαλλία είναι η χώρα του φωτός και της δημοκρατίας και κατανοεί την ανάγκη η Κύπρος να είναι μια πραγματικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρειάζεται να τα εξηγήσουμε εμείς στους Γάλλους, η ιστορία τους έχει δείξει πάρα πολλά.

Εξήγησα αυτό που περιγράφεται -και θα είδατε το πρώτο του μέρος- στο κείμενό μου γύρω από τα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα όλων και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να νιώθει το σύνολο των Κύπριων πολιτών ασφαλείς στο νησί τους. Να μπορούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες να ονειρεύονται το μέλλον των παιδιών τους σε αυτό το νησί: στη Μεγαλόνησο.

Έχουμε διαχρονικά μια μεγάλη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία. Η Γαλλία βρίσκεται πάντα κοντά στην Ελλάδα και στην εποχή της δικτατορίας με τον γαλλικό δημοκρατισμό και στην εποχή των σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προγράμματα που αφορούν στη χώρα μας.

Είμαστε με τη Γαλλία εταίροι, φίλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κοινές ανησυχίες και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τόσο γι’ αυτή την επίσκεψη, όσο για τις συζητήσεις που έχουμε και είχαμε στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες και όπου αλλού έχει χρειαστεί.

Καλώς ήρθες στη χώρα μας και καλοτάξιδος για την Κύπρο όπου θα πας σήμερα το απόγευμα. Ευχαριστώ και πάλι Jean Marc.

J.-M. AYRAULT: Ευχαριστώ Νίκο. Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντηθώ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, το φίλο μου Νίκο Κοτζιά. Βλεπόμαστε συχνά με το Νίκο. Στο Παρίσι έχουμε ήδη βρεθεί, βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα, λαμβάνουμε μέρος και οι δυο σε πάρα πολλές συνεδριάσεις και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα ήρθα εδώ για να δω φίλους, για να απολαύσω τη φιλοξενία τους, τη φιλοξενία της Ελλάδας, η οποία πάντοτε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είχα μια πολύ θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο απεικονίζει την υψηλή ποιότητα των ελληνογαλλικών σχέσεων, τη στενή φιλία που συνδέει τις δυο χώρες. Συναντήθηκα και με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά.

Ξέρετε με το Νίκο μιλάμε συχνά στα γερμανικά. Σήμερα όμως μίλησε ο καθένας τη μητρική του γλώσσα, γιατί θέλαμε ακριβώς να θίξουμε πολύ σημαντικά ζητήματα και να εμβαθύνουμε το διάλογο που ήδη έχουμε.

Πράγματι η ιστορία μας είναι κοινή, τη μοιραζόμαστε, μας ενώνει η φιλία μας. Γνωρίζετε σίγουρα το ιστορικό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία - συμμαχία». Αυτό συμβολίζει απολύτως τις ελληνογαλλικές σχέσεις, την φιλία και την κοινή μας διαδρομή.

Το σύνθημα αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν στρέφουμε το βλέμμα μας μόνο προς το παρελθόν. Ατενίζουμε μαζί και το μέλλον, στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής σχέσης, η οποία συνήφθη πέρσι τον Οκτώβριο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα.

Σήμερα θίξαμε πάρα πολλά ζητήματα. Ασχοληθήκαμε με πολλά θέματα που μας κινητοποιούν και μας ανησυχούν. Η μαζική ροή μεταναστών και προσφύγων είναι το πρώτο σημείο στο οποίο αναφερθήκαμε. Αναφερθήκαμε στην απαραίτητη εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, μια συμφωνία που επέτρεψε να σωθούν ζωές, να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι ευημερούν εκμεταλλευόμενοι τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους συχνά λόγω του πολέμου, αλλά συχνά και λόγω ένδειας.

Αυτή η συμφωνία επέτρεψε να έχουμε μια κοινή διαχείριση της κρίσης προς όφελος των προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών - μελών και της Τουρκίας. Αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, δεν είναι όμως αρκετά. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, οι δικές μας κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Η Γαλλία έχει αναλάβει δεσμεύσεις και έναντι της Ελλάδας. Έχει αναλάβει τη δέσμευση να κομίσει βοήθεια και στα σύνορα. Η Γαλλία είχε αναλάβει δεσμεύσεις ως προς τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο έδαφός της. Όλες αυτές τις δεσμεύσεις τις τηρούμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε.

Το ίδιο ισχύει και με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τις επανεγκαταστάσεις.

Ασχοληθήκαμε με τα θέματα αυτά που μόλις σας ανέφερα, καθώς και με τη μεγάλη κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: τον πόλεμο στη Συρία. Έχουμε 300.000 θανάτους, 10 εκατομμύρια εκτοπισμένους, πάρα πολλούς πρόσφυγες λόγω του πολέμου στη Συρία.

Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα, αναφερθήκαμε στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία και στο Ιράκ. Θίξαμε και το θέμα της Λιβύης. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη.

Προϋπόθεση να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά είναι η Ευρώπη να είναι περισσότερο ενωμένη και αλληλέγγυα. Βρίσκομαι εδώ για να υπενθυμίσω αυτήν την απαίτηση, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε σημείο καμπής, ειδικά λόγω Brexit.

Μιλήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης. Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικές. Είμαστε πεπεισμένοι -η Γαλλία είναι πεπεισμένη- ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη. Το ίδιο άλλωστε είχε πει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, στις 9 του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα.

Έλεγα λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν καταβάλει πολύ σημαντικές προσπάθειες και έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Η Γαλλία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Πρόκειται για προσπάθειες που ήταν απαραίτητες και αποφασίστηκαν από τις Αρχές μιας κυρίαρχης χώρας. Αποτελούν προαπαιτούμενα για την τήρηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και τηρούνται, το είδαμε στο Eurogroup. Υπήρχε συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση 2,8 δις ευρώ. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται, οι δεσμεύσεις τηρούνται και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας.

Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν τη βούληση να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς θα στηρίξουμε την αποφασιστική στάση των ελληνικών Αρχών για να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, όμως, η Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τεχνική βοήθεια στο ελληνικό κράτος, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα και να εφαρμόσει φιλόδοξες δημόσιες πολιτικές, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Το γνωρίζω, το είπαμε και με τον Πρωθυπουργό και με το Νίκο ότι μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για την Ελλάδα, διότι αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρέπει όλοι να το προσέξουμε ιδιαίτερα.

Μένει να γίνει δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις. Να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειές του, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει την ανάκαμψη και να έχει αποτελέσματα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.

Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και να εφαρμόσουμε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη έθιξα το θέμα των προσφύγων. Δεν θα πρέπει μόνο να συνομιλούμε, θα πρέπει να αποφασίζουμε και στη συνέχεια να δρούμε. Πάνω σε αυτό άλλωστε εδράζεται και η εμπιστοσύνη. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του ευρωσκεπτικισμού.

Θέλουμε μια Ευρώπη που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, θέλουμε μια Ευρώπη που ενθαρρύνει την ευημερία και ανοίγει δρόμους και προοπτικές για τη νεολαία. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία και η Ελλάδα θέλουν από κοινού να συμβάλουν στη δημιουργία αυτής της Ευρώπης.

Ασχοληθήκαμε και με το Κυπριακό. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Η επανένωση θα ήταν ένα θαυμάσιο μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα συμβίωσης μεταξύ των δυο Κοινοτήτων. Θα ήταν ένα εξαιρετικό μήνυμα για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι χώρες, για τις αξίες της Ευρώπης και για την αντίληψη που έχουμε στην Ευρώπη ως προς την κοινή μας συμβίωση.

Ασχοληθήκαμε, επίσης, και με θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και με τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο αυτό. Αναφερθήκαμε στους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας και της καινοτομίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι νέοι είναι το πραγματικό πλεονέκτημα των δυο χωρών.

Και σε κάθε περίπτωση, αυτήν την εντύπωση έχω αποκομίσει με τις συναντήσεις που είχαμε με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών χτες το βράδυ. Κατόπιν πρωτοβουλίας της Πρεσβείας, συναντήθηκα με εκπρόσωπους της πολιτιστικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής του τόπου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ανταλλαγές μεταξύ φοιτητών, να ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες.
Η Ελλάδα είναι η χώρα, στην οποία έχουμε την πιο υψηλή συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων. Η Πρεσβεία μας σύντομα θα οργανώσει ένα Φόρουμ όπου θα συναντηθούν γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορούν να συνεργαστούν και να δουλέψουν από κοινού στον τομέα της ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά μηνύματα. Δείχνουν ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όχι μόνο υπάρχει, αλλά θα γίνει ακόμη πιο εντατική προς όφελος και των δύο χωρών.

Σε ευχαριστώ Νίκο για την πολύ θερμή υποδοχή σου, χαίρομαι πολύ που ήρθα να σε βρω εδώ στην έδρα σου στην Αθήνα για να συνεχίσουμε να σφυρηλατούμε τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για τον κ. Ayrault. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι του παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στο Κυπριακό για το καθεστώς των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας. Θα ήθελα τη θέση της γαλλικής πλευράς πάνω σε αυτό.

J.-M. AYRAULT: Αναφέρθηκα εν συντομία στο θέμα αυτό. Η Γαλλία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι πρόσφατες και ταχείες οι εξελίξεις και αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας, το οποίο είχαμε πολύ καιρό να δούμε.

Θέλω να χαιρετίσω το εγχείρημα που έχει αναληφθεί και την τρέχουσα διαδικασία, η οποία αντανακλά έναν ειλικρινή διάλογο σε βάθος, μεταξύ των επικεφαλής των δυο κοινοτήτων, με στόχο την εξεύρεση λύσης. Είναι απαραίτητη η εξεύρεση αυτής της λύσης, γιατί το ζήτημα είναι μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο, από το 1974.

Ξέρετε ότι η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προς όφελος μιας λύσης που θα πρέπει να στηρίζεται, κατά τη γνώμη μας, στις παραμέτρους που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Διζωνική, δικοινοτική λύση, κάτι το οποίο θα συμβαδίζει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θέλει να παρέμβει -πολλώ δε μάλλον άμεσα- στη διαδικασία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Επομένως, εγώ δεν θα μεταβώ στη Λευκωσία με σκοπό να συμμετάσχω στις διαπραγματεύσεις. Πηγαίνω στη Λευκωσία για να συναντηθώ με τους εκεί υπευθύνους και να τους ακούσω, ούτως ώστε να έχουμε έναν κοινό προβληματισμό και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα επανόδου της ειρήνης και της ενότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δείξουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση προκειμένου το σύνολο της Κύπρου να ενταχθεί, επιτέλους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα για τον κ. Ayrault. Μιλήσατε για την ανάγκη γρήγορης ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, επιθυμεί, επίσης, ρύθμιση του θέματος πριν τα τέλη του 2016. Προς το παρόν, όμως, η Γερμανία και ο Υπουργός Οικονομικών της, παραπέμπει το ζήτημα στα τέλη του 2017. Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μετατόπιση της γερμανικής γραμμής ως προς αυτό το θέμα; Έχει τη βούληση να το πράξει; Ποιο θα ήταν το ιδανικό χρονοδιάγραμμα για μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

J.-M. AYRAULT: Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Θα πρέπει όμως να κινηθούμε προς απαντήσεις πολύ πιο συγκεκριμένες και πολύ πιο φιλόδοξες. Γνωρίζουμε την ύπαρξη του θέματος και πρέπει να το λύσουμε. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα.

Βεβαίως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσουν οι εξελίξεις γρήγορα και το κατανοώ απολύτως. Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει άλλο χρονοδιάγραμμα υπόψη του. Αν όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την εκεί εσωτερική εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν είναι επαρκώς πειστικό. Θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος σε διάφορα στάδια.

Έχω αναφερθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, στις δεσμεύσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μιλάμε για τη διαπραγμάτευση, για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα πρέπει το ένα στάδιο να διαδέχεται το άλλο και γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα θέμα με το ελληνικό χρέος και συγχρόνως, υπάρχει μια κοινή συμφωνία. Όλοι το δέχονται. Άλλωστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναφερθεί στην ανάγκη διευθέτησης αυτού του ζητήματος, εάν θέλουμε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές και να μπει στο πρόγραμμα συνδρομής που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Όσο πιο γρήγορα λυθεί αυτό το ζήτημα, τόσο καλύτερα. Ή μάλλον όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα, τόσο το καλύτερο, κατά την άποψή μας. Είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα και δεν θα πρέπει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να περιορίζονται μόνο σε διάφορες δηλώσεις τέτοιου τύπου.

Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και θα πρέπει να βοηθηθεί για να επιτύχει. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επιτυγχάνει σε αυτή την διαδικασία και δεν θα πρέπει να καθυστερούμε. Θα πρέπει να εδραιωθούν όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά για την παρουσία του φίλου μου Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Γαλλία για τη βοήθεια που μας δίνει – τόσο διμερώς, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σε ζητήματα που άπτονται της θέσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα και στο χρέος.

Θα ήθελα μόνο να κάνω δυο σχόλια. Το πρώτο είναι ότι στην Ευρώπη, όλες οι πλευρές πρέπει να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά όλους και θα πρέπει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων να λαμβάνει υπόψη της και τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ότι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι το 1953, στο Λονδίνο, έναντι μιας χώρας που είχε προκαλέσει το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δυο δάνεια από την δεκαετία του ’20.

Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση. Πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση που να εξυπηρετεί την Κύπρο, τον Κυπριακό λαό -όλους τους πολίτες της Κύπρου- και να είναι αυτό το κύριο κριτήριο. Δεν μπορεί τα συμφέροντα τρίτων να είναι το πρώτιστο κριτήριο.

Ευχαριστώ και για την παρουσία σας. Σας εύχομαι καλή σας ημέρα και στη γαλλική αντιπροσωπεία, εύχομαι καλό ταξίδι στην αγαπημένη μου Μεγαλόνησο.

25 Οκτωβρίου, 2016