Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu πριν τη συνάντησή τους (06.07.2015)

O Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό Π/Θ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πριν από τη συνάντηση προέβησαν στις παρακάτω δηλώσειςΚοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu πριν τη συνάντησή τους (06.07.2015):

Β.ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: «Με μεγάλη ευχαρίστηση σας υποδέχομαι στην Ιερουσαλήμ. Έρχεστε εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και εκτιμώ το γεγονός ότι ήρθατε, παρά τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα σας. Αποδεικνύει την πραγματική δέσμευσή σας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους. Αυτή η φιλία έχει υποστεί τεράστια αλλαγή, έχει βαθιές ρίζες, καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν προσφέρει στον κόσμο τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Η ιδεά των ελευθεριών του σύγχρονου κόσμου γεννήθηκαν σ’ αυτές τις πόλεις.

Είμαστε δύο δυτικές δημοκρατίες, που αναζητούμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη λεκάνη της δυτικής Μεσογείου. Αναζητούμε την ευημερία, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να επιτύχει η Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είμαστε φιλικά έθνη, αλλά και διότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα κράτη διασυνδέονται μεταξύ τους και η σταθερότητα του ενός επηρεάζει τη σταθερότητα των άλλων.

Έχουμε επίσης μια συμμαχία εναντίον της ένοπλης ισλαμικής τρομοκρατίας, που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Προσφάτως ανακαλύφθηκε ένας τρομοκρατικός πυρήνας του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, φέρεται να είχε πέντε τόνους νιτρικού αμμωνίου σε ένα μόνο διαμέρισμα, ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που έριξε το ομοσπονδιακό κτήριο της Οκλαχόμα. Αλλά αυτό το τρομοκρατικό δίκτυο εξαπλώνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, σε πολλές ηπείρους και μόλις λάβαμε πληροφορίες ότι ανακαλύφθηκε ένας ακόμη τρομοκρατικός πυρήνας ακραίων σιιτών που ενεργοποιείται στην Ιορδανία. Άλλος πυρήνας τρομοκρατίας είναι οι ακραίοι σουνίτες, υπό την ηγεσία της ISIS. Κάνουμε κοινό αγώνα με τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες και πολλούς άλλους, που επιθυμούν να εξαλείψουν αυτή την πληγή.

Ελπίζω να μπορέσουμε να συζητήσουμε σήμερα αυτά τα θέματα στις συνομιλίες μας.
Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις διότι βρισκόμαστε ενώπιον της πιθανότητας υπογραφής συμφωνίας με το Ιράν, τη χώρα που πρωτοστατεί ανά τον κόσμο στην παροχή βοήθειας στην τρομοκρατία. Κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότερες παραχωρήσεις στο Ιράν και κάθε μέρα η συμφωνία γίνεται χειρότερη.
Αυτό που βλέπουμε στη Βιέννη δεν είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά μάλλον μια κατάρρευση των αρχών της ομάδας P5 + 1 για τις οποίες δεσμεύθηκαν στις συνομιλίες της Λωζάννης. Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό οπλοστάσιο, θα αποτελέσει γι αυτούς ένα τζάκποτ εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την επιθετικότητα και την τρομοκρατία τους. Την επιθετικότητα στην περιοχή, και την τρομοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι εναντίον του οποίου πρέπει να συνεργαστούμε γιατί όταν υπάρχει μια τέτοια κακή συμφωνία, παρόμοια με τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Βόρεια Κορέα, το συμπέρασμα είναι σαφές. Είναι καλύτερα να μην καταλήξουν σε συμφωνία καθόλου, παρά να υπογραφεί αυτή η πολύ κακή συμφωνία.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία. Αυτά είναι τα θέματα που επιθυμώ να συζητήσω μαζί σας, καθώς και άλλα θέματα.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή σας στο Ισραήλ. Πάντα θα έχουμε ιδιαίτερα αισθήματα προς την Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος που υπήρξα ο Πρωθυπουργός που προώθησα τις μεταξύ μας σχέσεις. Εγκαθιδρύσαμε επίσημα διπλωματικές σχέσεις πριν 25 χρόνια, αλλά μόλις πριν 5 χρόνια αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε βαθύτερα. Επισκέφτηκα την Ελλάδα, εσείς επισκέπτεστε σήμερα το Ισραήλ. Σας υποδέχομαι με το πνεύμα της αρχαίας και της σύγχρονης φιλίας και προσευχόμαστε για την επιτυχία σας».

N. KOTZIAΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Ισραήλ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε δεσμούς χιλιάδων ετών, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, κάτι που θα μας οδηγήσει, ελπίζω, σε ακόμη πιο στενούς δεσμούς στο μέλλον.

Βρίσκομαι εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, για μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί σας, ως καλός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζετε ότι θεωρούμε το Ισραήλ ένα καλό και σημαντικό φίλο της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως στην ασφάλεια, την ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία. Χθες, συζήτησα με τον βασικό σας σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας για την οικονομία. Μιλήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Ενέργειας. Και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται σε βάθος ένας διμερής πολιτικός διάλογος σχετικά με όλα τα διμερή ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή. Και πάντα λέω ότι ζούμε εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία. Και πρέπει να δημιουργήσουμε εντός αυτού του τριγώνου ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και συνιστούν μια γραμμή σταθερότητας σε αυτή την περιοχή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον. Έχουμε ορισμένους άλλους τρόπους προσέγγισης αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, αλλά αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας. Και πάντα, όταν βλέπω ανθρώπους από το Ισραήλ, σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτός ο λαός αγαπά την Ελλάδα τόσο πολύ, που και εμείς θα πρέπει να μάθουμε εξίσου να αγαπάμε το Ισραήλ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι η συζήτησή μας θα είναι πολύ παραγωγική προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Σας ευχαριστώ.

6 Ιουλίου, 2015