Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και Υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, I. Crnadak, μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 01.04.2016)

Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και Υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, I. Crnadak, μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 01.04.2016)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα. Θέλω να καλωσορίσω τον φίλο μου Igor, Υπουργό Εξωτερικών μιας φίλης χώρας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που μετά από πάρα πολλές δυσκολίες έχει βρει τον δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το δρόμο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου και φίλο Igor για τις προοπτικές συνεργασίας μας και αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας τόσο θεσμικά, όσον αφορά τους τομείς των δυο υπουργείων Εξωτερικών, όσο και σε μια σειρά άλλων τομέων.

Συμφωνήσαμε να βάλουμε εκ νέου σε τροχιά τη συμφωνία του 2003 που αφορά στην επιστήμη, τις τέχνες και την εκπαίδευση. Να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό και όλες τις άλλες πτυχές. Οι οικονομικές σχέσεις υπήρξαν, πριν από δύο εβδομάδες, αντικείμενο της μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε στο Σεράγεβο και όπου συμμετείχε ο Υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Μάρδας.

Μιλήσαμε για τη συνεργασία μας σε πολιτικό επίπεδο, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόμο που έχει ανοίξει η Βοσνία και διαπιστώσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, τη θεσμική στήριξη καθώς και τη στήριξη αυτής της πορείας από πλευράς μας.

Με τον Υπουργό μιλήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ίδια τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος. Έχει μια αισιόδοξη θέση για το μέλλον αυτής της χώρας, που εγώ πάντα λέω –πειρακτικά– ότι είναι τόσο περίπλοκη η δομή πάνω στην οποία έχει χτιστεί, που θυμίζει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – και μόνο από αυτό θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, συνομιλήσαμε για τα προβλήματα του προσφυγικού, την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών. Να σας δώσω και μια πληροφορία. Στα τέλη του Απρίλη ετοιμάζουμε στη Θεσσαλονίκη μια συνδιάσκεψη με τις όμορες χώρες, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία για να κουβεντιάσουμε το προσφυγικό ζήτημα.

Αυτή η διεθνής συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική μιας πολύ ευρύτερης για την περιοχή στην οποία, βέβαια, είναι καλοδεχούμενη και η Βοσνία, μια χώρα σταθερή και με ανοιχτά τα μέτωπα στη λύση σύγχρονων προβλημάτων.

Για άλλη μια φορά, Igor, καλώς ήρθες στην ηλιόλουστη Αθήνα. Ξέρω ότι γνωρίζεις καλά τη χώρα μας, αλλά σήμερα για πρώτη φορά έρχεσαι με την επίσημη ιδιότητα του Υπουργού. Καλώς ήρθες και ήταν μεγάλη μας χαρά να συζητήσουμε μαζί σου.

I. CRNADAK: Χαιρετίζω όλους τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά και για ακόμα μια φορά ευχαριστώ τον κ. Κοτζιά.
Χαίρομαι εξαιρετικά για τη συνάντηση που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι και που συνεχίζουμε τώρα στην Αθήνα.

Δύο πράγματα θα ήθελα να τονίσω. Πρώτον, σήμερα διαπιστώσαμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Βοσνίας και Ελλάδας είναι στην ουσία –και όχι μόνο φαινομενικά– καλές. Δεν έχουμε κανένα θέμα που να επιβαρύνει τις σχέσεις μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η Ελλάδα από την αρχή υπήρξε για εμάς σπουδαίος εταίρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατάλαβε και κατανόησε όλα τα δικά μας τα προβλήματα, τις ανάγκες των τριών λαών, των δυο οντοτήτων. Ήταν μια ειλικρινής στήριξη και θα έλεγα ότι αυτή είναι η αιτία που έχουμε σήμερα μια τόσο καλή συνεργασία.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τις πολιτικές μας σχέσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και να έχουμε μια δραστήρια και γόνιμη επαφή τουλάχιστον μια φορά ετησίως. Συνεννοηθήκαμε να προωθήσουμε τη συνεργασία και με άλλα υπουργεία και συμφωνήσαμε, όπως ακούσατε, να ανανεώσουμε τη συμφωνία για ακόμη καλύτερη και πιο στενή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας και ειδικότερα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Συμφωνήσαμε να έχουμε καλές πολιτικές σχέσεις, να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε και στο θέμα της οικονομίας. Έχουμε εμπορικές συναλλαγές που θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, λαμβανομένων υπόψη και των δυνατοτήτων των δυο χωρών. Συμφωνήσαμε να γίνει μια συνάντηση της κοινής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων Ελλάδας - Βοσνίας, καθώς είναι ένας τομέας όπου υπάρχει ένα σχέδιο δραστηριοποίησης των δυο χωρών.

Με δεδομένη λοιπόν τη διμερή πολιτική και οικονομική συνεργασία, στην οποία θα προσθέσουμε τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις επιστήμες, θα έλεγα ότι βαδίζουμε σε μια καλή κατεύθυνση.

Έρχομαι σε ένα άλλο θέμα, τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βοσνίας από τότε που παραδώσαμε την αίτησή μας για να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησα στον κ. Κοτζιά για την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις, να χτυπήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τη διαφθορά, να εργαστούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη σταθεροποίηση στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη από την Ελλάδα, καθώς επιθυμούμε να προσπαθήσουμε το 2017 να λάβουμε καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στήριξη της Ελλάδας ανανεώθηκε για ακόμα μια φορά. Και ως Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αισθάνομαι ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε έναν πολύ καλό φίλο που λέγεται Ελλάδα.

Συζητήσαμε και κάποια άλλα θέματα σήμερα, ιδιαιτέρως αυτό της μετανάστευσης. Θέλουμε να επιτύχει η συμφωνία με την Τουρκία, για την οποία εύχομαι να αρχίσει η εφαρμογή της, όπως πρέπει, στις 4 του μηνός, την προσεχή Δευτέρα.

Συμφωνήσαμε, επίσης, για τη σύνδεση των τηλεοράσεων και γενικότερα για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πληροφόρησης.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ ακόμη μια φορά στη φιλοξενία που είχαμε εδώ στην Ελλάδα, καθώς είχαμε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θέλω να τονίσω ότι οι επαφές των δύο χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας και αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν και στο προσεχές διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών και των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.

Θέλω να εκφράσω ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία που μας παρέχετε στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («Ρ/Φ ΕΡΤ»): Η ερώτησή μου αφορά τον Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Μιλήσατε για προσφυγικό - μεταναστευτικό, θα ήθελα τη θέση σας στην πολιτική που ακολουθούν ορισμένες βαλκανικές χώρες με τα κλειστά σύνορα.

I. CRNADAK: Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν ήταν στον πυρήνα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ωστόσο ήμασταν σε πολύ στενή επαφή με όλους, συζητούσαμε και παρακολουθούσαμε την κατάσταση, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν έτοιμο να αντιδράσει σε περίπτωση που θα υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα. Δε συμμετείχαμε στις οξείες λεκτικές αντιπαραθέσεις. Κάποιες χώρες στη γειτονιά μας έφτασαν στο πλέον χαμηλό επίπεδο των σχέσεών τους για αρκετό καιρό, δεδομένου ότι κάποιοι πίστευαν ότι θα πρέπει να κερδίσουν κάτι από αυτό το ζήτημα. Το σημαντικό είναι πως όλοι στην περιοχή έχουμε αντιληφθεί ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε μαζί και ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι μόνος του βλάπτοντας τον άλλο, αλλά πρέπει να δουλέψουμε από κοινού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η Ελλάδα πάντα στήριζε τη χώρα σας και τις προσπάθειές σας. Υπάρχει μια παλιά συμφωνία ως προς τη μεταφορά τεχνογνωσίας και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Θα μπορούσατε να μας πείτε πως προχωρά αυτή η συμφωνία;

I. CRNADAK: Η συμφωνία μας και η στήριξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα συμπεριλάβει και την τεχνογνωσία για το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το είπαμε και κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων, η στήριξη δεν θα είναι μόνο πολιτική, αλλά θα αφορά και τον συγκεκριμένο τομέα. Αναμένω ότι στον δρόμο μας προς την Ευρώπη θα χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα οφέλη που μας παρέχονται από αυτή τη συμφωνία.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για παράδειγμα, έρχονται δυο εμπειρογνώμονες της Βοσνίας για να συζητήσουν με το Υπουργείο μας ζητήματα σχετικά με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, έχουμε συνεννοηθεί να κάνουμε, όποτε εκείνοι θελήσουν, σεμινάρια πάνω σε ειδικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συνδράμουμε, με συγκεκριμένους τρόπους που δεν είναι του παρόντος να τους αναφέρω εδώ, σε οποιαδήποτε ανάγκη υπάρχει στις διαπραγματεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά, ευχαριστώ τον Igor.

I. CRNADAK: Ευχαριστώ κι εγώ.

1 Απριλίου, 2016