Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με μεγάλη μου χαρά υποδέχτηκα, σήμερα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, κ. Waszczykowski, που είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση, για το 2017, στον Πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας.
Για εμάς η Πολωνία είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νιώθουμε μεγάλη χαρά που συμβάλαμε με τη δουλειά που κάναμε ως Προεδρία, πριν από 13 χρόνια, στην ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν ένα μεγάλο κέρδος και με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε ότι μετά από μια παραγωγική περίοδο διευρύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αντίστροφη περίπτωση με τη διάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το Brexit. Αυτό το κουβεντιάσαμε αναλυτικά με το συνάδελφό μου. Σκεφτήκαμε τρόπους συνεργασίας μας και ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Είχαμε συνολικά μια ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάγκη να συζητήσουμε γι’ αυτό, να διερευνήσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρούμε πάντα σημαντικό και τον ρόλο των εθνικών κρατών και των κοινοβουλίων τους.
Με την Πολωνία έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.
Υπάρχει μια σειρά δημιουργικών προτάσεων από την πλευρά της Πολωνίας, που συμπίπτουν με παλαιότερες αναλύσεις μας, όπως ότι πρέπει να συμβάλουμε με όλους τους τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ. Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες της Συρίας και του Ιράκ και ιδιαίτερα, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιορδανία και στο Λίβανο.
Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση απέναντι σε αυτές τις δυο χώρες που έχουν κάνει θαύματα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες. Να σας πω, επίσης, ότι σε 6 μέρες από σήμερα, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Κύπρου, θα επισκεφτούμε το Λίβανο. Η επίσκεψη αυτή θα είναι μια συμβολική πράξη φιλίας και υποστήριξης της σταθεροποίησης της χώρας, ιδίως τώρα που εκλέχτηκε και ο καινούργιος Πρόεδρος, ο οποίος είναι και πεθερός του Υπουργού Εξωτερικών - για όποιον ήταν στη Ρόδο- του κ. Μπασίλ.
Επίσης, έκανα προσωπικά μια παρουσίαση στον φίλο Υπουργό για τα προβλήματα και την πολιτική που ακολουθούμε στην περιοχή. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, τις τριμερείς συνεργασίες που προωθούμε και τη δομή ασφάλειας που φτιάχνουμε φέτος στη Ρόδο. Εξήγησα, μάλιστα, ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και των σχέσεων της φίλης Πολωνίας με αυτή την περιοχή ή να δημιουργήσουμε και κοινές μας δράσεις.
Επίσης, ανέλυσα στον φίλο Υπουργό την πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στις βόρειες γειτονικές μας χώρες με τις οποίες, όπως ξέρετε, έχουμε φτιάξει τον καινούργιο θεσμό της διαβαλκανικής διασυνοριακής συνεργασίας. Έναν θεσμό ο οποίος αποτελείται από τις τρεις βόρειες χώρες και εμάς και σε 18 ημέρες, από σήμερα, θα διεξαχθεί η επόμενη συνάντησή του, όπως πάντα στη Θεσσαλονίκη.
Μιλήσαμε, επίσης, για το ζήτημα της Κύπρου και ευχαρίστησα το φίλο Υπουργό για όλη τη βοήθεια που δίνει η Πολωνία στον ΟΗΕ και ιδιαίτερα στη συμμετοχή της σε ειρηνικές αποστολές.
Συζητήσαμε και τις διμερείς μας σχέσεις, την ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας των δυο υπουργείων μας, των Διευθύνσεών τους, την ανάγκη να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, διότι η Πολωνία είναι μια σημαντική ιστορική χώρα με μεγάλο πολιτισμό, γρήγορη ανάπτυξη και ενδιαφέρουσα τεχνολογία.
Εμείς θεωρούμε την Πολωνία ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο μας με τον οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε πολύπλευρα τη σχέση μας. Από τη μεριά του ο Πολωνός Υπουργός μας ανέλυσε - αφού τοποθετήθηκε βέβαια σε όλα αυτά τα ζητήματα - τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πολωνία στην δική της περιοχή, τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τις πολωνορωσικές σχέσεις.
Όπως ξέρετε, οι Πολωνοί είναι ένας θαυμάσιος λαός που αγαπάει την ελευθερία, την ανεξαρτησία της χώρας του και έδωσε επί αιώνες αγώνες για να τη διατηρήσει, ή να την επανακτήσει. Γι’ αυτό και είναι ένας λαός που δικαιούται να είναι υπερήφανος και για την ιστορία του και για τη δράση του.
Γι’ αυτό για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών για την παρουσία του μαζί μας.
W. WASZCZYKOWSKI: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που έλαβα αναφορικά με τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή αυτής της επίσκεψης. Ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια για την ιστορία του κράτους μου. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε μια ιστορία που μετρά 11 αιώνες. Όμως μπροστά στο κέντρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, περνώντας κάτω από την Ακρόπολη, είμαστε λίγο τρακαρισμένοι μπροστά σε όλα αυτά τα χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Είμαστε ο μικρός αδελφός στην ευρωπαϊκή κοινότητα που μπορούμε μόνο να μαθαίνουμε από την Ελλάδα ως προς αυτά τα ζητήματα.
Χάρηκα πάρα πολύ που με ενημέρωσε ο κ. Υπουργός για τα θέματα που απασχολούν αυτή την περιοχή της Ευρώπης. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, ιδιαίτερα σχετικά με τη μετανάστευση. Τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί βεβαίως από όλες τις καταστάσεις που διαμορφώνονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική. Δηλαδή, από τους πολέμους.
Μιλήσαμε όμως και για την δική μας περιοχή της Ευρώπης. Μιλήσαμε για τα θέματα με τη Ρωσία, μιλήσαμε για ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Μιλήσαμε, βεβαίως, για όλα όσα είπε ο Έλληνας Υπουργός. Μιλήσαμε για την εσωτερική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το Brexit βεβαίως. Για την αναγκαιότητα να συζητάμε και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της Μεγάλης Βρετανίας με «βελούδινο» τρόπο και να διορθώσουμε βεβαίως και κάποιες βάσεις που έχουν τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της διεύρυνσης και να αποτελέσει στόχο για όλα τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.
Επιστρέφοντας στο κύριο ζήτημα, μιλήσαμε για θέματα που απασχολούν αυτό το τμήμα της Ευρώπης, για τους μετανάστες και για τους πρόσφυγες. Συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα εάν δεν προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις χώρες τους για να μπορεί να ανακοπεί αυτή η ροή.
Αν δεν ασφαλίσουμε, κατά κάποιο τρόπο, τα σύνορα της Ευρώπης, εάν δεν βρούμε λύση για το θέμα της ροής των μεταναστών, δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη λύση, χωρίς όμως να την βρίσκουν.
Εμείς από την πλευρά μας ως Πολωνία, αλλά και ως ομάδα Βίσεγκραντ, προτείναμε την προηγούμενη εβδομάδα την ιδέα της ελαστικής αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη είναι σε άλλο επίπεδο ανάπτυξης, έχει άλλο επίπεδο πλούτου και κάθε χώρα βεβαίως θα πρέπει να βοηθάει στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος της κρίσης αυτής. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και κάθε χώρα μπορεί να βοηθήσει όσο της επιτρέπουν οι δυνατότητές της.
Πρέπει να βοηθήσουμε στη μεταφορά έστω των προσφύγων από τη Συρία στις χώρες της περιοχής, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και σε αυτό θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ να συμβάλλουμε ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί και να λαμβάνουν εκεί τη βοήθεια.
Θα πρέπει, βεβαίως, να δουλέψουμε πάρα πολύ ως προς την προστασία των συνόρων μας, των συνόρων της Ευρώπης. Αυτά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ελαστική αλληλεγγύη στην οποία εμείς αναφερόμαστε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί για να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια.
Μιλήσαμε, επίσης, για τη διμερή συνεργασία. Ευτυχώς είμαστε δυο χώρες οι οποίες συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουμε κάτι που να μας χωρίζει.
Αντιθέτως, μας ενώνουν πάρα πολλά.
Μιλήσαμε όμως για το πως θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε αυτή τη διμερή συνεργασία, να την αναβαθμίσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Χαίρομαι πάρα πολύ διότι του χρόνου ο Πολωνός Πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα θα μπορέσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μεγάλη, επίσης, είναι η χαρά μου που το 2019 θα μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 ετών από την θέσπιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση για τη σημερινή επίσκεψη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα έχουμε δυο ερωτήσεις από τον ελληνικό Τύπο και άλλες δύο από τον πολωνικό. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι στον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, η οποία ανήκει στις χώρες Βίσεγκραντ και όπως εξηγήσατε κι εσείς στις δηλώσεις σας, αυτή τη στιγμή ζητάτε την ευέλικτη αλληλεγγύη όσον αφορά το μεταναστευτικό.
Σε περίπτωση που από την Ουκρανία υπάρχει κάποια κρίση με τη Ρωσία, ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα ενδεχομένως να πάει στην Πολωνία, τότε θα ζητούσατε την ίδια αντίδραση από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν μπορεί η Βίσεγκραντ να λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ελλάδα σε ζητήματα μεταναστευτικού και ασφάλειας των συνόρων.
Κύριε Κοτζιά, έχετε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρώπης με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σκοπεύετε να καλέσετε και τον Πολωνό ομόλογό σας να συμμετάσχει σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Ευχαριστώ πολύ.
W. WASZCZYKOWSKI: Διατηρούμε αυτή τη στάση, διότι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις δυνατότητές μας, πραγματικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Πολωνία στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, στέλνει υπαλλήλους στη συνοριακή φύλαξη μέσω της FRONTEX, συμμετέχει όσο μπορεί.
Όσον αφορά την κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη είμαστε έτοιμοι.
Προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορεί να επέλθει κάποια πολύ σοβαρή κρίση. Ήδη η Πολωνία πέρσι εξέδωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο βίζες για Ουκρανούς πολίτες, τους οποίους έχει δεχτεί.
Αυτός ο αριθμός που σας λέω, το 1 εκατομμύριο είναι ο μισός αριθμός όλων των θεωρήσεων που έχουν εκδώσει τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Πάρα πολλοί Ουκρανοί βεβαίως επισκέπτονται για λίγο διάστημα την Πολωνία, αλλά πιστέψτε με, πάρα πολλοί από αυτούς παραμένουν για πάντα.
Πολλοί, βεβαίως, έρχονται και από τη Λευκορωσία. Εκδώσαμε περισσότερες από 400.000 βίζες πέρσι, με αποτέλεσμα η εργασία των Ουκρανών στην Πολωνία, όπου παραμένουν, να δημιουργεί έσοδα, τα οποία αποστέλλουν στη χώρα τους. Άρα αυτή είναι μια έμμεση βοήθεια, την οποία παρέχουμε στους πολίτες της Ουκρανίας και μια επίπτωση την οποία εμείς δεχόμαστε, λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα ανταλλάξαμε εμπειρίες με τον Πολωνό συνάδελφο, ιδιαίτερα για τις πολλαπλές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, τόσο με τις βαλκανικές χώρες που δεν είναι κράτη - μέλη της Ένωσης, όσο και με αυτές που είναι.
Σε οποιαδήποτε από αυτές η Πολωνία νιώθει την ανάγκη και το ενδιαφέρον να λάβει μέρος, να έχει ενημέρωση. Είμαστε πάντα ανοιχτοί, διότι υπογραμμίζω ξανά ότι για μας η Πολωνία είναι μια μεγάλη φίλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση στον Υπουργό κ. Κοτζιά. Η τελευταία δήλωση του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία έλεγε για τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα ευρωπαϊκά χρήματα για τις χώρες, οι οποίες δεν βοηθούν στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης. Εσείς κατά τη γνώμη σας συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών συμφωνεί πάντα με τον Πρωθυπουργό του. Αν δεν συμφωνεί, παραιτείται.
Δεύτερον, για την εξωτερική πολιτική ο Υπουργός Εξωτερικών συνεργάζεται με τον Πρωθυπουργό του, για τη διαμόρφωσή της.
Τρίτον, αυτές οι δηλώσεις είναι οι δηλώσεις, οι οποίες έχουν ειπωθεί πάρα πολύ συχνά από Επιτρόπους και τέταρτον, εγώ είμαι οπαδός να ακούσουμε στην πορεία των συζητήσεων προς το Δεκέμβρη, με προσοχή όλες τις προτάσεις. Εμένα μου φαίνεται και η πρόταση που μου διατύπωσε ο Πολωνός συνάδελφός μου, σήμερα εκ μέρους των Βίζεγκραντ, ότι έχει επίσης ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σκέψεις διατυπώνονται στο τραπέζι και το Δεκέμβρη, όλοι μαζί θα αποφασίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς τους δυο Υπουργούς. Κύριοι Υπουργοί, συζητήσατε σήμερα για την κατάσταση στα Βαλκάνια και για το πώς διαμορφώνεται αυτός ο περίφημος βαλκανικός διάδρομος.
Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών πόσο καιρό πιστεύει ότι μπορεί να μείνει ακόμη ερμητικά κλειστός για τις προσφυγικές ροές αυτός ο διάδρομος και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει κάποιο σχόλιο για τις τελευταίες ιστορικές αναφορές του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τους Έλληνες και για τα σύμβολα πολιτισμού που έχουν.
W. WASZCZYKOWSKI: Επιστρέφοντας στο πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μεταξύ άλλων, γιατί η Ευρώπη επέτρεψε να περάσει μεγάλη ομάδα κυρίως μεταναστών και όχι προσφύγων, οι οποίοι δεν κατεγράφησαν ως παράνομοι μετανάστες, αλλά ως πρόσφυγες. Αυτό ήταν το κύριο πρόβλημα, το οποίο δημιούργησε περισσότερα προβλήματα.
Τα περισσότερα άτομα που πέρασαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ευρώπη είναι παράνομοι μετανάστες και θα έπρεπε να επιστραφούν στις χώρες τους. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι αυτές είναι πολύ φτωχές χώρες, όμως δε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Άρα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους λέμε πρόσφυγες.
Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο η Ευρώπη δεν είχε τη δυνατότητα να επιληφθεί αυτού του ζητήματος και γι' αυτό σήμερα έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων θέλουν να φτάσουν στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε το να τους διαχωρίζουμε με το ζόρι και να τους μεταφέρουμε σε διάφορες χώρες, δεν είναι και πολύ ανθρωπιστικό.
Εμείς στην Πολωνία, επειδή έχουμε την εμπειρία, επειδή πάρα πολλές φορές κατά τον 19ο αιώνα είχαμε, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη μεταφορά ομάδων ατόμων από περιοχές σε άλλες περιοχές, δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε.
Δεν θέλουμε να συμβάλουμε, να συνδεθούμε με αυτή τη δράση, δηλαδή να μεταφέρουμε ανθρώπους, παρά τη θέλησή τους, κάπου. Στην Ευρώπη κατά τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να κρατάμε με το ζόρι, σε κέντρα, ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν να είναι εκεί. Εάν λοιπόν και εφόσον τους επιτρέψαμε να μπουν στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να μπορούν να πάνε εκεί που θέλουν.
Εάν δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό, θα έπρεπε από την αρχή να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να μην το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να είμαστε γενναίοι. Δεν πρέπει να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ξέρετε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια μεγάλη συζήτηση για το προσφυγικό. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πάντα κάπου καταλήγουμε πρακτικά.
Θα ήθελα να ξαναπώ ότι το πρόβλημα το προσφυγικό δεν το γέννησε ούτε η Πολωνία, ούτε η Ελλάδα. Το προσφυγικό πρόβλημα το γέννησαν οι πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί που έκαναν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς, καλούν εμάς να πληρώσουμε τα αποτελέσματα λανθασμένων επιλογών.
Και επίσης υπάρχουν ορισμένα κράτη πολύ πλουσιότερα ημών που κάλεσαν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν και ακολούθησαν αυτό το κάλεσμα. Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ο κάθε λαός έχει την κουλτούρα του και συχνά οι λέξεις ακούγονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Η λέξη ας πούμε "relocation" που μπορεί να είναι για εμάς ουδέτερη, για άλλους λαούς έχουν αρνητικές ιστορικές σημάνσεις και συνειρμούς και πρέπει να το σεβόμαστε.
Όσον αφορά τα περί ιστορίας, είπα χθες, απάντησα αναλυτικά, μπορώ να επαναλάβω αυτό που είπα χθες, η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για όλους μας και όχι φυλακή. Με την ιστορία πρέπει να συμπεριφερόμαστε σοβαρά και να είμαστε σοβαροί και όχι με αστεϊσμούς και τρίτον, η ιστορία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εκ των υστέρων μυθοπλασίες.
Θέλω όμως να προσθέσω και ένα σχόλιο σήμερα μετά από τα όσα άκουσα για αυτό. Εμένα μου προκαλεί περηφάνια όταν ένας Πακιστανός διανοούμενος λέει ότι έχει 2.000 χρόνια σχέση με την Ελλάδα, γιατί είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν έχω πρόβλημα.
Επίσης μου αρέσει ότι η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο λέγεται Αλεξάνδρεια. Γιατί να έχω πρόβλημα; Σε όποιον αρέσει ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική ιστορία, καλοδεχούμενος. Μόνο να μη φτάνει στο σημείο να θεωρεί ότι είναι δική του και μάλιστα αποκλειστικά δική του και δεν είναι καν ελληνική. Τότε αυτός καταλήγει σε ανόητα συμπεράσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να επιστρέψω στο θέμα της ασφάλειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι η δράση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχει τελειώσει και ότι θα έπρεπε να φύγουν τα πλοία από την περιοχή.
Όμως οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλλον είπαν ότι θα πρέπει να παρατείνουμε αυτή τη δράση και για τον επόμενο χρόνο. Τι λέτε και οι δυο γι’ αυτό;
W. WASZCZYKOWSKI: Το θέμα της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχει συζητηθεί και στις Βρυξέλλες. Έχουν ληφθεί κάποιες πρώτες αποφάσεις να συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες και η Πολωνία βεβαίως έχει συμμετοχή σε αυτό. Έχει στείλει δικά της πολεμικά πλοία.
Σκοπεύουμε, βεβαίως, να συμμετάσχουμε και στην επόμενη δράση, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα στείλουμε άλλο ένα πολεμικό πλοίο. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτής της δράσης, αυτής της πρωτοβουλίας, θα συζητηθεί και το Δεκέμβριο στη συνάντηση των Υπουργών των κρατών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που λείπει στην τουρκική σκέψη είναι να μας πει ευθέως πώς αξιολογεί την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν συνέβαλαν στο να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων, γιατί να φύγουν;
Ο μόνος λόγος που μπορεί κάποιος να θέλει να φύγουν είναι για να μην υπάρχει αυτός ο έλεγχος. Και τη λέξη έλεγχο διαβάστε τη με όλους τους τρόπους που μπορείτε να την ερμηνεύσετε.
Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ και το συνάδελφό μου. Να είστε καλά.
Και ευχαριστώ πάρα πολύ τις διερμηνείς και από τα πολωνικά και από τα αγγλικά.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
3 Νοεμβρίου, 2016