Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 23.04.2017)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γ. Γουάνγκ (ΥΠΕΞ, 23.04.2017)N. KOTZIAΣ: Καλή σας μέρα και καλή Κυριακή! Είναι μεγάλη η χαρά μας να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και φίλο τον κ. Wang Yi, τον οποίο καλωσορίζω.

Η Κίνα είναι μια αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας. Η επίσκεψη και η διμερής συνάντηση γίνεται και με την ευκαιρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινάει σήμερα με μια πολιτιστική εκδήλωση και με το επιστημονικό Συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των Υπουργών. Επίσης, είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τον φίλο Υπουργό κοντά μας, γιατί φέτος, το 2017 δηλαδή, έχουμε το έτος των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

Ο πολιτισμός και οι σχέσεις μας είναι σχέσεις που στηρίζονται στην ήπια ισχύ, στο γεγονός ότι είμαστε δυο χώρες που σφραγίσαμε τον πολιτισμό της περιοχής μας. Η Κίνα υπήρξε το κέντρο του κόσμου επί χιλιάδες χρόνια στη Ν.Α. Ασία και σε όλη την Ασία και επηρέασε τον κόσμο. Η Ελλάδα υπήρξε η Ακρόπολη του δυτικού και ιδιαίτερα, του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Φέτος ολοκληρώνονται 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και είναι ο 11ος χρόνος από τότε που έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική εταιρικής σχέσης ανάμεσά μας.

Όλοι θυμόμαστε το σπουδαίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη για την Κίνα, τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις του και ξέρουμε, παραδοσιακά, πόσο οι Έλληνες εκτιμούσαν και θαύμαζαν τον κινεζικό πολιτισμό και την Κίνα που άντεξε μέσα στις χιλιετηρίδες.

Σήμερα, έχουμε μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που η Ελλάδα δίνει - με το μικρό της μέγεθος, αλλά σημαντικό- στην πολιτική του σχεδίου «Μια Ζώνη/ Ένας Δρόμος», που είναι μια πολιτική που εκφράζει αυτό που ονόμασε ο Πρόεδρος της Κίνας ως το «κινεζικό όνειρο».

Είναι η Κίνα, σήμερα, μια χώρα όχι μόνο σε άνοδο, αλλά είναι μια χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα και στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα.

Συζητήσαμε ιδιαίτερα για τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές μας σχέσεις, για τη σημασία της θάλασσας και του θαλάσσιου δρόμου σε αυτό το σχέδιο του «One belt/ Οne Road», που εκφράζεται μέσα από τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Έχουμε κάνει κοινές προσπάθειες να σταθεροποιήσουμε και την περιοχή μας και τον κόσμο. Όπως είπε και ο φίλος μου ο Υπουργός, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι η σταθερότητα μέσα σε ένα αβέβαιο κόσμο.

Συζητήσαμε για τη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco. Τα μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας που έχουμε. Κουβεντιάσαμε για την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα. Μίλησα και εξήγησα το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα της περιοχής της και πως η Ελλάδα δρα ως κράτος και χώρα σταθερότητας.

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά για την αποδοχή της πρόσκλησής μου τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, κ. Wang Yi. Θέλω να ευχαριστήσω και για το γεγονός ότι συνυπογράψαμε την πρόσκληση για κάτι που θα αρχίσει σήμερα το βράδυ. Όλοι ξέρετε την αδυναμία που έχω στην ιστορία της Κίνας, αφού επί 30 χρόνια δίδασκα εξωτερική πολιτική της Κίνας και βέβαια και σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος είναι μεγάλη η χαρά μου να έχω τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας, της οποίας δίδασκα την εξωτερική πολιτική. Και πρέπει να σας πω ότι οι σχέσεις μας είναι ακόμη καλύτερες και από αυτά που δίδασκα.

Καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ φίλε Wang Yi.

ΓΟΥΑΝΓΚ ΓΙ: Χαίρομαι πολύ που επισκέπτομαι την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του παλιού φίλου μου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, για να εγκαινιάσουμε μαζί την 1η Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Συμφωνώ απολύτως με την εκτίμηση και την παρουσίαση του Έλληνα Υπουργού για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τα αποτελέσματα στα οποία καταλήξαμε στη συνομιλία μας.
Φέτος σηματοδοτείται η 45η επέτειος της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Κίνας – Ελλάδας και με τη δυναμική υποστήριξη από όλους τους κλάδους της Κοινότητας των δύο χωρών, οι διμερείς σχέσεις μας πάντα αναπτύσσονταν και αναπτύσσονται σταθερά και ομαλά. Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σημερινών μας σχέσεων.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σύναψε με την Κίνα τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, καθώς είναι και ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δυο πλευρές πάντα υποστηρίζουν η μία την άλλη στα θέματα που αφορούν τα θεμελιώδη συμφέροντα και τις προτεραιότητες της άλλης. Αυτό αποτελεί μια πολύ στέρεα βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας και παράλληλα μια πολύ καλή παράδοση όσον αφορά τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, κατά την συνάντησή μας, επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση.

Ως δυο αρχαίοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ελλάδα πάντα εκτιμούν, υποστηρίζουν και βοηθούν η μία την άλλη και μπορώ να πω ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει εδώ και πολλά χρόνια στέρεα βάση και λαϊκούς δεσμούς.

Επιπρόσθετα, ως δυο εμπορικοί εταίροι, πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας την αρχή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Επίσης, το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο Έλληνας Υπουργός, πραγματικά αποτελεί υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας.

Η συνεργασία αυτή, καθώς και η επιτυχία του έργου αυτού, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε αυτή να ξεπεράσει τα προβλήματα και παράλληλα θα στείλει δυναμικά και θετικά μηνύματα προς τον κόσμο, αφού αποδεικνύει τη δύναμη των κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς και την επιθυμία των Κινέζων φίλων της Ελλάδας να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία μας.

Οι διμερείς συνεργασίες μας πραγματικά έχουν επεκταθεί σε όλους τους τομείς, είναι πολύπλευρες και καταλήξαμε σε συμφωνία για την περαιτέρω σύσφιξή τους.

Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών μορφών της, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στο πεδίο της ναυπηγοεπισκευαστικής, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς.

Θα ήθελα να αναφερθώ στη συνεργασία στον τουρισμό. Η Ελλάδα, όπως συμφωνεί ολόκληρος ο κόσμος, εκπροσωπεί έναν πολύ αρχαίο και πλούσιο πολιτισμό και νομίζω ότι έχετε λόγο να είστε περήφανοι γι' αυτό.

Αν και πλέον κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες για να επισκεφθούν την Ελλάδα, παρατηρήσαμε ότι πέρυσι, μόλις 150.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Γι' αυτό θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω αύξησης αυτού του αριθμού.

Έμαθα ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ιταλία περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζοι, όμως η προέλευση του ρωμαϊκού πολιτισμού είναι από την Ελλάδα. Γι' αυτό θεωρώ ότι, εάν μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα έστω οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο, θα είναι δέκα φορές περισσότεροι από τον περσινό αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά.

Με λίγα λόγια, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Ελπίζουμε ότι η σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας θα μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που υπάρχει στον σημερινό κόσμο και ότι η σοφία των αρχαίων πολιτισμών των δύο χωρών μας θα προσφέρει δύναμη για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων θα αναδείξει την αληθινή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μολονότι έχουν διαφορετικό μέγεθος, πληθυσμό και κοινωνικά συστήματα.

Παρά αυτές τις διαφορές, οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν να γίνουν ένα υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας.

Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι δημοσιογράφος του πρακτορείου Xinhua της Κίνας και έχω μια ερώτηση για τον Έλληνα Υπουργό τον κ. Κοτζιά.

Ξέρω ότι αύριο έχουμε το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και από 13 μέχρι 15 Μαΐου, θα έχουμε το Φόρουμ «Μια Ζώνη/ Ένας Δρόμος» και θα ήθελα να μάθω από την πλευρά της Ελλάδας, πως θα συμβάλλετε για τα δυο Φόρουμ στο παρόν και το μέλλον.

N. KOTZIAΣ: Και τα δυο σχέδια και αυτό που θα κάνουμε αύριο για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και το «Μια Ζώνη / Ένας Δρόμος», προέρχονται από παλαιότερες εποχές, «από μακριά» όπως λέμε στην Ελλάδα. Και αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί και σήμερα και ότι οι πολιτισμοί συνδέουν τους λαούς και είναι και οικονομικά παραγωγικοί.

Θα έλεγα ότι το αυριανό Φόρουμ είναι ένα κομμάτι αυτού του δρόμου. Αύριο, έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και άλλων κρατών. Στις 14 και 15 Μαΐου, στο Πεκίνο, θα βρίσκεται εκεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ασφαλώς θα τον συνοδεύω.

Η συζήτηση, αύριο, θα δείξει - ελπίζω και το πιστεύω- ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί στη σημερινή πραγματικότητα και μας βοηθούν με τη σοφία τους. Ότι αυτοί οι πολιτισμοί είναι μορφές ήπιας ισχύος και ότι αυτοί οι πολιτισμοί αποτελούν κομμάτι της ειδικής βιομηχανίας που τη λέμε «πολιτιστική βιομηχανία».

Από την άλλη, το σχέδιο «Μία Ζώνη / Ένας Δρόμος» είναι ένας δρόμος που υπήρχε εδώ και αιώνες, αν όχι χιλιετηρίδες. Φαντάζομαι αύριο ο φίλος Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας να μας θυμίσει τους Βενετσιάνους εμπόρους που χρησιμοποιούσαν το δρόμο του μεταξιού. Σήμερα, αυτός ο δρόμος είναι και χερσαία οδός, αλλά είναι και θαλάσσιος δρόμος. Έχουμε την τιμή σε αυτό το θαλάσσιο δρόμο να είμαστε η είσοδος προς την Ευρώπη.

Θέλω να σας πω ότι αυτό το μεγάλο κινέζικο σχέδιο, έχει για εμένα κι ένα στοιχείο οραματικό. Δεν είναι απλώς ένα υλικό σχέδιο. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις, τα τρένα, οι δρόμοι. Είναι ταυτόχρονα και η θέληση να διασυνδεθούν ακόμη πιο στενά οι κόσμοι μας και οι πολιτισμοί μας.

Κατά συνέπεια, ο συνάδελφός μου ο Υπουργός Εξωτερικών ο Wang Yi και εγώ είμαστε δυο τυχεροί άνθρωποι που θα πιάσουμε το νήμα του Φόρουμ των πολιτισμών αύριο και θα ξανασυναντηθούμε στο Πεκίνο για την άλλη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κινεζική Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τον Υπουργό κ. Γουανγκ Γι. Θέλω να ρωτήσω αν το ζήτημα της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια πιθανή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής ή αν πρόκειται -και το αντιμετωπίζετε- ως μια ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης της Ν.Α. Ασίας. Και αν πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, εάν βλέπετε να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα ήθελαν να υπονομεύσουν αυτή τη συνεργασία. Σας ευχαριστώ πολύ.

κ. ΓΟΥΑΝΓΚ ΓΙ: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να προσθέσω λίγα λόγια για την ερώτηση που μόλις απάντησε ο Έλληνας Υπουργός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, καθώς και τον Έλληνα Υπουργό κ. Κοτζιά, για τη δυναμική υποστήριξη και θετική συμμετοχή τους προς την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος».

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος» συνεχίζει να έχει το πνεύμα του Αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, που είναι η ειρήνη και η συνεργασία και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ όλων των χωρών, μέσω της κοινής οικοδόμησης του σχεδίου «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος», ούτως ώστε να πετύχουμε την κοινή ανάπτυξη και την κοινή ευημερία όλων των κρατών.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σίγουρα ένας σημαντικός συνέταιρός μας στη διαδικασία της οικοδόμησης του σχεδίου «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος» και θεωρώ ότι το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που θα εγκαινιαστεί σήμερα εδώ, έχει την ίδια εσωτερική έννοια. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις που θα έχουμε και τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, θα προσφέρουν νέα δυναμική και στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος».

Όσον αφορά το θέμα της Βόρειας Κορέας, θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή και αμετάβλητη στάση της Κίνας, που είναι ότι επιμένουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής, καθώς η ειρήνη, ο ειρηνικός τρόπος, είναι η μόνη λύση.

Αν και η Κίνα δεν είναι το κέντρο των αντιθέσεων ή αντιφάσεων που υπάρχουν τώρα -καθώς το κλειδί της λύσης του πυρηνικού προβλήματος της χερσονήσου δεν βρίσκεται στο χέρι της κινεζικής πλευράς- με τη στάση της υπευθυνότητας απέναντι στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής της χερσονήσου, η Κίνα κατέβαλλε, και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Τελευταία έχουμε κάνει δίκαιες και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τύχει όλο και περισσότερης κατανόησης και υποστήριξης από ολοένα και περισσότερες χώρες. Εάν κάποιες άλλες πλευρές έχουν άλλες προτάσεις, παρακαλούμε να τις ακούσουμε.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες, αντικρούσεις και “λόγια" γι' αυτό το θέμα και χρειαζόμαστε πάρα πολύ τις φωνές της ειρήνης και της λογικής. Η Κίνα δεν θα επηρεαστεί εύκολα από διάφορες “φωνές” και δεν θα εγκαταλείψουμε τα καθήκοντά μας. Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να διατηρεί επαφή και διάλογο με όλες τις πλευρές, διαδραματίζοντας εποικοδομητικό ρόλο στην λύση του πυρηνικού ζητήματος της χερσονήσου.

Αυτό το ζήτημα αποτελεί ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ και τους Κινέζους δημοσιογράφους και με την ευκαιρία αυτή, τους απαντώ επίσης. Ευχαριστώ.

23 Απριλίου, 2017