Κοινό Ανακοινωθέν του Τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (14 Οκτωβρίου, 2021)
[Το επίσημο κείμενο στην Αγγλική]
Οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν τον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας–ΗΠΑ στην Ουάσιγκτων, στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken, εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί εκπρόσωποι από τις δύο χώρες.
Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτυπώνει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελλάδας ως σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους τονίζουμε αμφότεροι την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική μας σχέση, βασισμένη στις κοινές αξίες και συμφέροντά μας και επαναβεβαιώνουμε τη βούληση να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.
Έναρξη κειμένου:
Περιφερειακή συνεργασία
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη συνεχιζόμενη σημασία της μεταξύ τους συνεργασίας για την ενίσχυση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. Οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς και τη μετανάστευση. Οι δύο χώρες συζήτησαν επίσης ευρύτερα διεθνή θέματα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Άφρικής, στη Ρωσία και στην Κίνα. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυροποίησαν τη δέσμευσή τους σε ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των διεθνών υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιδοκίμασαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και τόνισαν τη σημασία της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών.
Έδωσαν έμφαση στη σημασία της διπλωματίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών. Αμφότερες επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και των υφισταμένων περιφερειακών πλαισίων για την πρόληψη μελλοντικών εντάσεων. Επιβεβαίωσαν επίσης την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας , κάνοντας χρήση όλων των κατάλληλων μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, για να διασφαλίσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να εμβαθύνει τους δεσμούς της με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προς ενίσχυση της σταθερότητας. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενδυναμώσουν την συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και Ηνωμένες Πολιτείες) σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και την κλιματική κρίση και τις σχετιζόμενες με αυτήν ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τη σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη ενσωμάτωση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των υποδομών των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένου του Κοσόβου, και τονίζουν τη σημασία της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. αφενός και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας αφετέρου, βάσει των υφισταμένων αιρεσιμοτήτων. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τις πρόσφατες επιτυχίες των εθνικών πολιτικών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση και άλλες κακόβουλες επιρροές που απείλησαν την δημόσια ασφάλεια. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και στην εξέταση των αιτημάτων τους. Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων.
Άμυνα και Ασφάλεια
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την πρόσφατη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο κρατών και αντικατοπτρίζει την μακροπρόθεσμη, εμβαθυνόμενη και διευρυνόμενη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία μας, καθώς και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας που συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν αμοιβαία την ασφάλεια, κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών τους. Αμφότερες τόνισαν τη συνεχιζόμενη σημασία της διενέργειας διμερών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δράσεων ανά την Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. Οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, και στο πλαίσιο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη σημασία που έχει η Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιφέρεια. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την επιθυμία να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή για τη διατήρηση ισχυρών και ικανών ενόπλων δυνάμεων και για την αύξηση του επιπέδου εκσυγχρονισμού και διαλειτουργικότητάς τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τις αναβαθμίσεις των F-16, των S-70B, και των P-3B, καθώς και την προμήθεια από την Ελλάδα των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπερβαίνει τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας του 2014, για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% επί του ΑΕΠ, καθώς και για τη διάθεση του 20% των αμυντικών της δαπανών για τον εκσυγχρονισμό κύριου εξοπλισμού.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τις πολλαπλές συνεισφορές της κατά την εικοσαετή αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας
Οι δύο πλευρές τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος, των πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων, της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων, της κακόβουλης επιρροής και της τρομοκρατίας. Οι δύο κυβερνήσεις επαναδιατύπωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη συνέχιση της κατάρτισης στον τομέα της επιβολής του νόμου, ώστε να διευκολύνονται τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και οι εκδόσεις, καθώς και η ενίσχυση επιχειρήσεων που σχετίζονται με ποινικές έρευνες και με μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών και συζήτησαν τις ελληνικές προσπάθειες για την εφαρμογή των εθνικών βιομετρικών εγγράφων ταυτότητας, που θα επέτρεπαν την επιστροφή στο καθεστώς πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο συναφές πρόγραμμα των ΗΠΑ (Visa Waiver Program). Η Ελλάδα υπογράμμισε τις πρόσφατες προσπάθειές της να ενισχύσει τις υποδομές ασφαλείας και επιτήρησης των συνόρων της, που συνέβαλαν στην ανάσχεση των ροών του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της επιβολής του νόμου και σε προγράμματα συνοριακής ασφάλειας. Η Ελλάδα ανακοίνωσε την εφαρμογή σημαντικών τροποποιήσεων στην ελληνική νομοθεσία σε ζητήματα πρόληψης της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
Εμπόριο και Επενδύσεις
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την αρχόμενη ανάκαμψη των οικονομιών τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και δήλωσαν ότι προσβλέπουν στην εμβάθυνση του εμπορίου και των επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν την σπουδαιότητα του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων σε συνάρτηση με ευρύτερα πολυμερή πλαίσια, όπως η εμπορική πολιτική μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Εξήραν την πρόσφατη εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (TTC), με στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση των διατλαντικών επενδύσεων και την επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για την οικονομία του 21ου αιώνα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα τόνισε την σημασία μιας διατλαντικής συμφωνίας για την κατάργηση των εμπορικών μέτρων κατά της Ε.Ε. για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το διμερές εμπόριο. Επίσης, η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για την αμοιβαία αναγνώριση των συστημάτων ελέγχου για την είσοδο των ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την παρουσία σημαντικών νέων αμερικανικών επενδύσεων στον τεχνολογικό και ψηφιακό τομέα της Ελλάδας σε συνέχεια της υπογραφής, το 2020, της μεταξύ μας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συμφωνίας και της αφαίρεσης της Ελλάδας από τον Κατάλογο Επιτήρησης της ετήσιας έκθεσης Special 301 Report. Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Ελλάδα για την συνεχή ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού τεχνολογικού και εκπαιδευτικού κόμβου και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανέδειξε τα βασικά κίνητρα που παρέχονται για την πραγματοποίηση ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων, με ειδική μνεία στις Εμβληματικές Επενδύσεις και στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη διμερή συνεργασία στον τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισημαίνουν το αμερικανικής χρηματοδότησης πρόγραμμα TechCamp Thessaloniki, σκοπός του οποίου είναι να υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες και να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν ότι προσβλέπουν στην ανταλλαγή απόψεων για τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του ελέγχου επενδύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεσήμαναν τη νέα πρωτοβουλία Build Back Better World ως πιθανό πεδίο συνεργασίας για επενδύσεις σε οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, σε συνεργασία με την Enterprise Greece, 43 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην ετήσια σύνοδο της SelectUSA Investment, τον περασμένο Ιούνιο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τις πολλές επενδυτικές επιτυχίες από την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρόταση της Ελλάδας για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τον Τουρισμό. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών τουριστικών ροών. Η Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διατήρηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο χώρες σκοπεύουν να εξετάσουν την καθιέρωση αεροπορικών συνδέσεων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Ενέργεια και Περιβάλλον
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στους κοινούς τους στόχους για την ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας, την προώθηση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε πιο οικολογικές πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω πολιτικών απεξάρτησης από τον άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την Ελλάδα για τον διευρυνόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) και την πρόοδο του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η Ελλάδα ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω τον περιφερειακό ενεργειακό εφοδιασμό και θα υποστηρίζουν την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως ο σχεδιαζόμενος Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και η Πλωτή Μονάδα Προσωρινής Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ολοένα και πιο αλληλένδετη ενεργειακή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο ως προς το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις όσο και ως θετικό μοχλό προόδου προς την επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. Η Ελλάδα επεσήμανε τη σπουδαιότητα του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως πολύτιμης διαφοροποιημένης πηγής ενέργειας για τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα επανέλαβε τον στόχο της για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη έως το 2025 και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα προς την επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (2019). Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία μιας διαφοροποιημένης στρατηγικής για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης και του ευρύτερου στόχου μας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει ευκαιρίες για επέκταση των πρωτοβουλιών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση της προσφοράς καθαρών ενεργειακών πόρων όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τις αυξανόμενες επενδύσεις τους σε έργα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Ελλάδα ενημέρωσε σχετικά με τα προγραμματισμένα έργα αιολικών πάρκων και ηλιακής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Εθνική Πρωτοβουλία της Ελλάδας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά και χαιρέτισαν τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την παραγωγή υδρογόνου. Και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην κατάργηση των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων, στη διευκόλυνση των ενεργειακών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στην κατά μέτωπο αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.
Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου, και δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα Στρατηγικού Διαλόγου για τις Ανθρωπιστικές Προκλήσεις και την Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών. Η Ελλάδα τόνισε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αναδεικνύοντας τη σύσταση του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων υπηρεσιών τους για την ετοιμότητα και πρόληψη καταστροφών και τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης πυρκαγιών και της αποκατάστασης ζημιών. Η Ελλάδα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την παροχή αεροσκάφους τύπου P-8 Poseidon για να συνδράμει τη χώρα στην καταπολέμηση των ιστορικών διαστάσεων πυρκαγιών και χαιρετίζει την παρουσία ομάδας αξιολόγησης από τις ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ελλάδα για να συνδράμει στην αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε μονάδες πυρόσβεσης και την οργανωτική διαχείριση καταστροφών για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα τόνισε τη σημασία της σταθεροποίησης του εδάφους, του ελέγχου της διάβρωσης και της αναδάσωσης. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τη σημασία ενός σχεδίου εφαρμογής για μελλοντική κατάρτιση και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας.
Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τις ουσιαστικές σχέσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών των δύο κρατών, ειδικά με την ευκαιρία της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Και οι δύο χώρες αναγνώρισαν τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία και παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ιδίως μέσω του προγράμματος Fulbright, στο οποίο η Ελλάδα έχει επαναφέρει τις ετήσιες εισφορές της, και την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για τα Πολιτιστικά Αγαθά, η οποία αποτελεί σταθερή δέσμευση για να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και να προαχθεί η διατήρηση της κληρονομιάς. Οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους για συνεργασία στον προγραμματισμό της STEM, μέσω και του διευρυμένου προγράμματος American Spaces της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στην εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα και στο πρόγραμμα TechGirls. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη διερεύνηση ευκαιριών για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, καθώς και προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Ανταλλαγών Μελλοντικών Ηγετών (FLEX) που αναπτύσσει διαπολιτισμικές και ηγετικές ικανότητες, ενισχύοντας παράλληλα τη διατλαντική σχέση. Οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη ικανοτήτων και για περαιτέρω συνεργασία στον κλάδο της δημιουργικής παραγωγής, και ειδικότερα στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα, και να συνεχίσουν να διερευνούν συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό και την τεχνολογία. Οι δύο χώρες εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την πρώτη προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της μνήμης ιστορικών γεγονότων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες.
15 Οκτωβρίου, 2021