· Αυτή η Σύνοδος ήταν μεν μία Σύνοδος σημαντική αλλά ήταν και μία ενδιάμεση Σύνοδος. Εξαρχής ξέραμε ότι δεν θα πάρει αποφάσεις. Ήταν μία Σύνοδος προπαρασκευαστική για την πραγματικά κρίσιμη και αποφασιστική Σύνοδο που θα γίνει 24-25 Μαρτίου. Το βασικό σημείο που οφείλουμε να κρατήσουμε, πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, είναι ότι επιτέλους η Ευρώπη μετά από πάρα πολλούς μήνες, και επιτέλους και η Γερμανία, συζητούν πια για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης.
Ήδη από τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά αποτυπώθηκε η ανάγκη μιας συνολικής απάντησης ενός συνολικού πακέτου για την κρίση και έτσι αυτό που τέθηκε τώρα ως στόχος, γιατί δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αυτά τα οποία ακούγονται ή που μπορεί να προτείνουν μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία, δε συζητήθηκαν στις λεπτομέρειές τους, έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτα απ’ όλα ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μία τελική απάντηση στο θέμα της κρίσης χρέους και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για μας, γιατί πια δεν είναι η Ελλάδα μόνη της. Είναι η Ελλάδα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λύσης. Και έτσι υπήρξε η καταρχήν δέσμευση που θα αποτυπωθεί μέχρι το Μάρτιο, ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να μπορεί να έχει την επάρκεια πόρων και την ευελιξία παρέμβασης ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Το Μάρτιο επίσης θα επισημοποιηθεί και η απόφαση για την επιμήκυνση όσον αφορά το δικό μας δάνειο. Εμείς προσθέτουμε κι ένα σημείο ακόμα, που θα είναι ένα σημείο προς συζήτηση μέχρι τον Μάρτιο, και το θέμα του ύψους των επιτοκίων δανεισμού. Εφόσον αυτό το πακέτο ολοκληρωθεί θα έχουμε πια ένα πολύ δυνατό εργαλείο για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Δεύτερο σημείο είναι το κομμάτι που αφορά οικονομική διακυβέρνηση και σύγκλιση οικονομικής πολιτικής. Εκεί ήρθε η Γερμανία και είπε ότι εμείς κάνουμε αυτή την αλλαγή θέσης και λέμε ότι θα συμβάλουμε για την αντιμετώπιση του χρέους, πιστεύουμε όμως μακροπρόθεσμα σε μια πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Αυτό που ειπώθηκε από την πλευρά της Καγκελαρίου Μέρκελ ήταν ότι θα πρέπει κάθε χώρα να δει, αλλά δεν τέθηκε σε κείμενο αυτό, με ποιον τρόπο μπορεί να είναι μία πιο δεσμευτική προσέγγιση. Θα μπορούσε να είναι με μια νομοθετική πρωτοβουλία, όχι αναγκαστικά συνταγματική. Για το θέμα των μισθών, επειδή κατά κόρον υπήρξε μία κινδυνολογία, κανείς δεν είπε, αυτή τη στιγμή, για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Το τρίτο σημείο είναι κάτι που και εμείς τονίζουμε πάρα πολύ, το τόνισε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει νύξη στο κείμενο που θέλουμε να την ενισχύσουμε ακόμα πιο πολύ, ότι σαφώς χρειάζεται η αντιμετώπιση του χρέους, σαφώς χρειάζεται μία αποτελεσματική οικονομική διακυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ευρώπης. Γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν αρκεί απλώς να γίνεις ανταγωνιστικός, που πάρα πολλές ιδέες μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες και να τις συζητήσουμε, μέσα από τα ζητήματα της διακυβέρνησης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χρειάζεται να στηριχθείς και στην αναθέρμανση της οικονομίας συνολικά στην Ευρώπη.
· Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι ο κόσμος κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Και αυτό είναι και το μεγάλο επιχείρημα το δικό μας, όταν πάμε έξω τους λέμε ότι η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Είναι κι αυτοί εκεί δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες. Καταλαβαίνουν. Τους λέμε τα μέτρα, ο Πρωθυπουργός, να σας πω χαρακτηριστικά, στο γεύμα, το οποίο κράτησε και πάρα πολλές ώρες την Παρασκευή, μοίρασε ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο, το οποίο το είχε μοιράσει και στο Νταβός, που έλεγε ακριβώς όλη την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα. Και πρέπει να σας πω ότι το διάβασαν.
·Να μην υπάρχει ο φόβος και η κινδυνολογία, γιατί η Ελλάδα τα δύσκολα ήδη τα εφαρμόζει. Μέσα από μία συνολική προσέγγιση θα έρθει περισσότερο η σταθεροποίηση και θα μας φύγει και αυτός ο βραχνάς της αγωνίας για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δηλαδή, θα μπορέσουμε και να ισορροπήσουμε και άρα να δώσουμε πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και για την αναθέρμανση της οικονομίας και για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, συνδέουμε αυτή τη μάχη με το νέο πρόγραμμα για τη Συνοχή, με το νέο πρόγραμμα για τις προοπτικές. Συζητήσαμε την ενεργειακή στρατηγική, που εκεί μπαίνουν θέματα επενδύσεων και θέματα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ήταν το βασικό θέμα της Συνόδου. Μέσα απ’όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε μία πορεία προς αναθέρμανση της οικονομίας.
·Τα δύσκολα εφαρμόζονται. Αυτό που τώρα επιδιώκεται και εκεί συμβάλαμε κι εμείς πολύ, είναι μέσα από ένα συνολικό πακέτο αφενός να σταματήσει αυτή η τρομακτική πίεση για την εξυπηρέτηση του χρέους, να διευκολυνθούμε και να υπάρξει ένα σχέδιο ανάκαμψης. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο που θα ενισχύει το Ελληνικό, ακριβώς για να γίνει αναθέρμανση της οικονομίας, να στηριχθεί η σύγκληση, να μπορέσει ξανά η χώρα μας να δει αυτό που λέμε φως σ' αυτόν τον μακρύ δρόμο.
·Έπρεπε να γίνουν κάποιες κινήσεις που έγιναν για να μη φθάσουμε στο γκρεμό. Από εκεί και πέρα πια είναι η προσπάθεια. Η προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, και αυτό που έχει αρχίσει τώρα και αποδεικνύεται και πετυχαίνει, ήταν να πούμε ότι κοιτάξτε, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε και στη χώρα μας και στην Ευρώπη.
·Η Ευρώπη μετά από μία δεκαετία μονόπλευρη, Ανατολικού προσανατολισμού, τώρα επί τέλους συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δώσει το ίδιο βάρος και στην ευρύτερη Μεσογειακή περιοχή.
6 Φεβρουαρίου, 2011