Κύρια σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος»

1. Έχετε εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της αναγκαιότητας επανίδρυσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όπως προκύπτει από την ανταπόκριση των ομογενών στην πρόσκλησή σας να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τη μορφή που θα πάρει το νέο όργανο, η συμμετοχή ήταν φτωχή. Υπάρχει η άποψη πως ο θεσμός αυτός ήταν πολυέξοδος και αναποτελεσματικός. Γιατί επιμένετε να συνεχιστεί και πώς τον οραματίζεστε εσείς μελλοντικά;

Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, είναι η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, με προσαρμογή του θεσμικού της πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και από την κρισιμότητα της κατάστασης στην πατρίδα μας.

Είναι γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για το ΣΑΕ μέσω του "opengov", η συμμετοχή ήταν κατώτερη της αναμενόμενης. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι στον ίδιο χρόνο, ακόμη και μέχρι σήμερα, γίναμε δέκτες πολλών έγγραφων σχολίων και παρατηρήσεων, τόσον από ομογενείς σε ατομικό επίπεδο, όσον και από οργανωμένους φορείς του ελληνισμού του εξωτερικού. Όλα αυτά τα σχόλια και οι παρατηρήσεις είναι αυτή τη στιγμή αντικείμενο επεξεργασίας προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε συνθήκες δημοκρατικού διαλόγου και ευρύτατης συναίνεσης.

Το ΣΑΕ, το οποίο, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου Ελληνισμού, ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Στο διάστημα αυτό, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς εν προκειμένω, δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει το σύνολο του οικουμενικού - απόδημου ελληνισμού. Δεν κατάφερε να είναι ο επίσημος - ο θεσμικός συνομιλητής με την ελληνική πολιτεία και βεβαίως, το κρισιμότερο είναι ότι δεν μπόρεσε να έχει ούτε καν αυτό το συμβουλευτικό ρόλο, που είχε τεθεί ως ένας από τους όρους της ιδρυτικής του διακήρυξης.

Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι την συμμετοχή ενός πολύ μικρού αριθμού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του, τόσο στον χώρο των ομογενών, όσο και στην Ελλάδα.

Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτό-οργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του.

Η αυτό-οργάνωση, είναι μία αναγκαία συνθήκη, εάν θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε διάθεση χειραγώγησής του. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι επιδίωξη του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και της Κυβέρνησης, είναι να μην επαναληφθούν φαινόμενα τα οποία είχαμε δει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό στο παρελθόν, όσον αφορά τρόπους ή διαδικασίες λειτουργίας του οργάνου αυτού. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα λειτουργήσει αυτόνομα μέσα από μία διαδικασία που θα προέλθει από τα ίδια του τα μέλη και από την ίδια του την οργάνωση.

Η αυτοχρηματοδότηση, είναι η δεύτερη αρχή. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Δεν υπάρχουν πόροι για να υποστηριχθούν βασικές ανάγκες και βασικές δομές και αντιλαμβάνεστε ότι το να δίνουμε χρήματα με τον τρόπο που δόθηκαν στο παρελθόν, είναι προφανώς μια επιλογή που δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην παρούσα συγκυρία.

Επομένως, όταν υπάρχει δυνατότητα από ομογενειακές οργανώσεις να υποστηρίξουν την παρουσία τους και το ρόλο τους μέσα από την αυτοχρηματοδότηση, ένα όργανο όπως το ΣΑΕ, που θα έχει μια παγκόσμια διάσταση, προφανώς έχει τον τρόπο και τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη δική του λειτουργία και δραστηριότητα.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συνηθίζεται να γίνονται εκδηλώσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για διάφορες δραστηριότητες – και αναφέρομαι στις χώρες του εξωτερικού, όπου είναι γνωστή η διαδικασία του fund raising.

Αντιλαμβάνεστε ότι με έναν αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσε να αναζητηθεί και η χρηματοδότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Προφανώς υπάρχουν και άλλες επιλογές π.χ. μέσα από συνδρομή μελών και αναζήτηση δωρεών.

Ο τρίτος άξονας είναι η κάθετη εκπροσώπηση όλων ανεξαιρέτως των απόδημων Ελλήνων. Με τη δυνατότητα να είναι μέλος στο Σ.Α.Ε. ο κάθε Έλληνας πολίτης, δημιουργούμε μια προοπτική αίσθησης ότι το Σ.Α.Ε. ανήκει σε όλους και εκπροσωπεί τους πάντες. Είναι ένα μείζον ζητούμενο στον παρόντα χρόνο.

Όλα αυτά, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι πολύ εύκολα θα μπορούσαν να δρομολογηθούν μέσα, κυρίως, από τη νέα τεχνολογία. Με πολύ απλά λόγια, δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο σε μια διαδικασία είτε Περιφερειακών εκλογών, είτε Τακτικής Συνέλευσης να βρεθούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες όλου του κόσμου σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να ψηφίσουν. Αντίθετα, θα μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε συγκεκριμένο χρόνο, μέσα από τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, και να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους που επιθυμούν να έχουν, ούτως ώστε όλη η διαδικασία να δρομολογηθεί μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη πρακτική.

Θεωρώ ότι αυτού του είδους η νέα οργανωτική δομή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς να παραβλέπω το εξαιρετικά σημαντικό έργο των παραδοσιακών μορφών οργάνωσης του απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες εθνικές υπηρεσίες τους.

2. Το θέμα, της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές είναι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των ομογενών μας. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επιχειρήθηκε να ρυθμισθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος, αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό λόγω του ότι δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Eπί δεκαετίες, το εθνικό κέντρο έβλεπε το χώρο του απόδημου ελληνισμού είτε με μια πατερναλιστική διάθεση είτε ως πεδίο μικροκομματικών συμφερόντων. Αυτά σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας γι' αυτό και προτείνουμε μια άλλη σχέση με όλο τον Ελληνισμό. Μια σχέση αμφίδρομη, μια σχέση αμοιβαίας αναγνώρισης, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Χρειαζόμαστε τον δικό του δυναμισμό, τη δική του συμβολή, τη δική του βοήθεια, τις δικές του προτάσεις για την εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε.

Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές.

3. Η ελληνική γλώσσα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ομογένειας εντάχθηκε στο ενιαίο αυστραλιανό πρόγραμμα διδαχής γλωσσών. Υπάρχει η διάθεση, αλλά και η δυνατότητα από πλευράς της ελληνικής πολιτείας να στηρίξει την όλη προσπάθεια;

Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία απέδειξε τον εξαιρετικό δυναμισμό του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Είναι γνωστό ότι οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες, ειδικότερα των νεότερων γενεών, έχουν αξιοζήλευτη παρουσία στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες ζουν. Με την συμμετοχή τους στα κοινά, έχουν καταστεί εν δυνάμει πρεσβευτές της χώρας μας και ρυθμιστικοί παράγοντες στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο των χωρών τους.

Η παιδεία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά.

Η άποψή μου είναι, ότι η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ομογενών με την μητέρα πατρίδα. Μαζί με τη διδασκαλία της ιστορίας αποτελούν τους βασικούς διαμορφωτές της εθνικής συνείδησης. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα. Γι' αυτό, νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει ύψιστο καθήκον μας και πρώτιστο μέλημά μας, η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα.

4. Πρόσφατα προκλήθηκε αναστάτωση στις τάξεις της ομογένειας με αφορμή τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους ομογενείς που έχουν εισόδημα στην Ελλάδα. Ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι οι ομογενείς μπαίνουν σε μια άσκοπη, χρονοβόρα, αλλά και πολυέξοδη διαδικασία. Υπάρχει η σκέψη να αναθεωρηθεί αυτή η διαδικασία;

Κατά το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες επιστολών από ομογενείς, μονίμους κατοίκους εξωτερικού και υπομνημάτων ομογενειακών φορέων από χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, αλλά κυρίως από χώρες με τις οποίες δεν υφίσταται τέτοια Σύμβαση, σχετικά με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για το θέμα της φορολογίας εισοδήματός τους.

Από το περιεχόμενό τους προκύπτει σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία ως προς την δυνατότητα ανταπόκρισής τους στα νέα δεδομένα.

Έχοντας ως προτεραιότητα, την παρακολούθηση και επίλυση, κατά τον προσφορότερο τρόπο, των ζητημάτων που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών τις παρατηρήσεις των ομογενών μας, προκειμένου να αποτελέσουν συμπληρωματική βάση εξέτασης του θέματος.

5. Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της Αθήνας να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης ομογενών;

Η σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδος-Αυστραλίας προς περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, την προσέλκυση και κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων, την διευκόλυνση και εγκατάσταση επιχειρήσεων κλπ. παραμένει σταθερή επιδίωξη της Ελλάδος.

Σε επανειλημμένες ελληνικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, η αυστραλιανή πλευρά, αντιπρότεινε, κατά πάγια πρακτική, σύναψη Συμφωνίας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Φορολογικά Θέματα η οποία, σημειωτέον, δεν θα υποκαθιστούσε την ΣΑΔΦ. Η Συμφωνία αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τη χώρα μας, δεδομένου ότι συναφείς Συμβάσεις συνάπτονται, κατά σύσταση του ΟΟΣΑ, με μη-συνεργαζόμενα κράτη.

Επισημαίνεται, ότι η ανταλλαγή πληροφοριών επί φορολογικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να θεσμοθετηθεί εντός του πλαισίου των οικείων διατάξεων της πολυμερούς Συμφωνίας του ΟΟΣΑ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία υπέγραψαν αμφότερες οι χώρες το 2012 και θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της από Ελλάδα και Αυστραλία.

Εξυπακούεται ότι η σύναψη της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδος-Αυστραλίας αποτελεί πάντοτε άμεση προτεραιότητα της χώρας μας.

6. Ελλάδα και Αυστραλία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνάψουν διακρατική συμφωνία για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για άτομα 18 εώς 30 ετών. Όμως αν και η Αυστραλία έχει ανάλογες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες, για κάποιο λόγο η υπογραφή με την Ελλάδα δεν έχει καταστεί δυνατή. Γιατί;

Η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στην έντονη επιθυμία της ελληνικής ομογένειας, πρότεινε στην αυστραλιανή πλευρά την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της εν λόγω Συμφωνίας για τη νεολαία μας.

Η αυστραλιανή πλευρά μας αντιπρότεινε, τον Σεπτέμβριο 2012, την υπογραφή Μνημονίου για την έκδοση θεωρήσεων τύπου «work and holiday». Μετά από ενδελεχή μελέτη της αυστραλιανής πρότασης, με την οποία συμφωνούμε κατ’ αρχήν, πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις εν προκειμένω διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφορούν σε νομοτεχνικά ζητήματα, και να προχωρήσουμε στην υπογραφή της Συμφωνίας.

7. Το 2015, η Αυστραλία θα τιμήσει την εκατοστή επέτειο από την απόβαση της Καλλίπολης. Γίνονται προσπάθειες από πολιτικούς της Αυστραλίας και ομογενείς στους εορτασμούς να ενταχθεί και η Λήμνος, αφού αποτέλεσε το εφαλτήριο των Αυστραλών. Η ελληνική πολιτεία θα συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή;

Η ελληνική πολιτεία συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Λήμνο, με αφορμή την επέτειο της απόβασης στην Καλλίπολη. Δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και ένα μνημείο μαρτυρούν το πέρασμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών από το νησί, αλλά και τους κοινούς αγώνες των λαών μας για ελευθερία και δημοκρατία.

Όσον αφορά στην εκατονταετηρίδα από την εκστρατεία της Καλλίπολης, η Λήμνος θα αποτελέσει και πάλι αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων λόγω της ιστορικής προσφοράς του νησιού στην εκστρατεία, αλλά και λόγω της άριστης σύγχρονης υποδομής για την φιλοξενία των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που θα μεταβούν στην περιοχή.

8. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να προωθηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς Αυστραλία, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από Αυστραλία προς Ελλάδα;

Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών μας σε επώνυμα, παραδοσιακά κυρίως, προϊόντα υπό τη προϋπόθεση ότι η προσπάθεια εξαγωγής τους θα συνοδεύεται από συστηματικές δράσεις (κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελιές Καλαμών, επώνυμα κρασιά κ.λπ.).

Χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης της συνεργασίας κλαδικών επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, με ταυτόχρονη ανάληψη εξειδικευμένων και στοχευμένων δράσεων προς ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και τέλος η διοργάνωση εκατέρωθεν επιχειρηματικών αποστολών και οικονομικού περιεχομένου εκδηλώσεων προς ανάδειξη τομέων και κλάδων επιχειρηματικής συνεργασίας. Τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές για εξαγωγές και εταιρικές συνεργασίες με την αυστραλιανή πλευρά είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κλάδος αλουμινίου, ο ναυτιλιακός τομέας και οι συναφείς υπηρεσίες, οι εφαρμογές τεχνολογιών μικροηλεκτρονικής και νανοτεχνολογίας.

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επιδιώκεται από πλευράς μας η ενδυνάμωση της τουριστικής ροής από την Αυστραλία στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε να προτείνουμε αντίστοιχες δράσεις με στόχευση τον ειδικευμένο τουρισμό (γαστρονομία, ιστιοπλοΐα, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός). O αριθμός των τουριστών από την Αυστραλία προς τη χώρα μας (100.627 συνολικά τουρίστες το πρώτο εννεάμηνο του 2012 έναντι 92.423 το αντίστοιχο διάστημα του 2011), αν και αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος(+8,9% και 0,7% αναλογία επί του συνόλου των αφίξεων των ξένων τουριστών στη χώρα μας), είναι σχετικά μικρός και προέρχεται στην μεγάλη του πλειοψηφία από τους ομογενείς που αποτελούν περί τα 2,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των οικονομικών-εμπορικών και τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα ευρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στοχεύουν και την αξιοποίηση της ομογένειας και των ελληνικής καταγωγής ατόμων τρίτης γενεάς, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς κατασκευών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, τουρισμού, καινοτομίας και έρευνας.

27 Φεβρουαρίου, 2013