Σχετικά με την ανάγκη αξιοποίησης της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμού στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης
Η Ελλάδα, μέσα από τις ειδικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ακόμη και από την ελληνική ομογένεια. Η ελληνική ομογένεια πάντοτε υπήρξε μία διαχρονική δύναμη για τη χώρα μας. Σήμερα, χρειαζόμαστε τη δύναμη αυτή περισσότερο από ποτέ και δε σας κρύβω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς, με τις προτάσεις και του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρόκειται ουσιαστικά να δρομολογήσει και να δώσει μία πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση αξιοποίησης αυτής της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμού, με τρόπους και πρακτικές που ενδεχομένως στο παρελθόν μας ήταν άγνωστες.
Επιπλέον, βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία αυτήν την κρίσιμη στιγμή, και είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, όπου και αν βρίσκονται, σε όποια γωνιά της γης, να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και να ανακτήσει την αξιοπιστία της, χρειάζεται η συνεισφορά χρειάζεται του Απόδημου Ελληνισμού.
Σχετικά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Το ΣΑΕ, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, μας απασχολεί πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Για εμένα υπήρξε ένα από τα πλέον κύρια ζητήματα προτεραιότητας εδώ και δυόμισι μήνες, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών. Το ΣΑΕ ξεκίνησε με πολλές και μεγάλες προσδοκίες, με οράματα, με ιδέες που αν βρεθεί κανείς στη θέση να τα αποτιμήσει, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν τίποτα από αυτά που ελπίζαμε στην αρχή της δημιουργίας του ΣΑΕ δεν ολοκληρώθηκε. Νομίζω ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο να έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο κύκλο λειτουργίας του ΣΑΕ. Είναι πολύ σημαντικό με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου αφενός μεν να κρατήσουμε τα θετικά, αλλά από την άλλη πλευρά να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε πιο σοβαρά τα αρνητικά σημεία αυτής της διαδρομής. Πιθανότατα τα δεύτερα είναι περισσότερα. Η συνέχεια της λειτουργίας του ΣΑΕ με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες του παρελθόντος σε καμία περίπτωση δε θα περιποιούσε τιμή όχι απλά για την Ελληνική Πολιτεία αλλά και για τον Απόδημο Ελληνισμό που θεωρητικά εκπροσωπείται από το ΣΑΕ.
Μέσα από αυτές τις πολλές και διαφορετικές γνώμες, πολιτική επιλογή δική μου, με σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, είναι να αναβαθμίσουμε, να αναμορφώσουμε το ΣΑΕ - να κάνουμε ένα καινούργιο ΣΑΕ. Αυτή η ανανέωση θα εστιαστεί σε τρεις βασικούς άξονες. Το ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε μέσα από τις πολύ γενναίες επιχορηγήσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, όμως, τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν. Άρα ο πρώτος άξονας λειτουργίας του νέου ΣΑΕ θα πρέπει να είναι η αυτοχρηματοδότηση. Ο δεύτερος άξονας στον οποίον πρέπει να στηριχθούμε είναι η λεγόμενη αυτοδιάθεση του ΣΑΕ. Όταν το μήνυμα που εκπέμπεται από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία, η οποία μέσα από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες πρέπει να στηριχθεί στη σύμπραξη, συνεργασία τριών κομμάτων σε μία Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε προς κάθε κατεύθυνση που μπορεί να βρούμε απόδημους ομογενείς Έλληνες είναι ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα που πρέπει να ξεπερνάει τις μικροκομματικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να ξεφεύγει από τη λογική των μικροκομματικών επιδιώξεων. Ο τρίτος άξονας είναι ότι το νέο ΣΑΕ πρέπει να εκπροσωπεί κάθετα και τον τελευταίο απόδημο Έλληνα. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν αποκλεισμοί, είτε διότι έπρεπε να εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρωτοβαθμίων, δευτεροβαθμίων οργανώσεων του ελληνισμού, είτε γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μέσα από συγκεκριμένες επιλογές, άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν οικειοθελώς να προστρέξουν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν το ΣΑΕ, λόγω του ότι δεν είχαν ένα θεσμικό ρόλο ή μία θεσμική ιδιότητα, αποκλείονταν από αυτήν τους την επιθυμία.
17 Σεπτεμβρίου, 2012