Αποτελέσματα Eurogroup 21ης Νοεμβρίου και κοινοτικός προϋπολογισμός
• Παρόλη την εμπειρία μου, όπως είπατε, πρέπει να υπογραμμίσω ότι βαδίζουμε, η Ευρώπη και η Ελλάδα, σε έδαφος άγνωστο. Όχι μόνο τώρα, σήμερα, αυτές τις ημέρες, αλλά από τότε που ξέσπασε η κρίση. Υπενθυμίζω ότι όλες αυτές οι συμφωνίες που γίνονται στο Eurogroup, το δάνειο, δεν είναι πράγματα τα οποία προβλεπόντουσαν από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά γενική ομολογία, δεν ήταν προετοιμασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κρίσεις. Είμαστε σε ένα καινούργιο τοπίο όπου υπάρχει πάντα δυσκολία και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από πλευράς Ευρώπης. Είχαμε καθυστερήσει και έχουμε ευθύνες και εμείς. Εγώ πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιλυθεί το συντομότερο, τη Δευτέρα ελπίζω. Αυτό που συγκρατώ όμως από αυτό το θρίλερ είναι ένα μεγάλο ηθικό ή πολιτικό δίδαγμα, αν θέλετε. Η επιβεβαίωση ακόμα και για τους πιο δύσπιστους, ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλες τις φοβερές θυσίες, παρ’ όλες αν θέλετε τις ταπεινώσεις, ο δρόμος που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα, είναι ο μόνος ορθός. Φανταστείτε εάν βρισκόμασταν την επόμενη εβδομάδα σε μία κατάσταση οριστικής άρνησης. Θα έπρεπε να κάνουμε τις θυσίες που κάνουμε και παραπάνω, διότι τα μέτρα δεν τα παίρνουμε μόνο επειδή μας τα ζητάνε, τα παίρνουμε διότι πρέπει να ισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό μας, αλλά ελπίζω, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το δάνειο και με τη ρευστότητα που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φανταστείτε σε τί κατάσταση θα βρισκόμασταν αν έπρεπε όλα αυτά να τα κάνουμε χωρίς βοήθεια.
• Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συγκαλείται και αρχίζει αύριο πράγματι έχει σαν μόνο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό όπως είπατε και πριν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2014 - 2020. Είναι μία διαπραγμάτευση πολύ σημαντική διότι και για τη χώρα μας έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τι ποσά θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την πολιτική συνοχής, αλλά έχει και πολιτική σημασία γενικότερα διότι δείχνει ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία. Συνέπεσε τώρα αυτή η συνάντηση Κορυφής με το Eurogroup το χθεσινό και της Δευτέρας. Είμαι σίγουρος, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη Ημερήσια Διάταξη ότι ο Πρωθυπουργός και γι’ αυτό έρχεται και σήμερα το απόγευμα, θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνομιλήσει με τους ομολόγους του.
• Ελπίζω κ. Χιώτη να τελειώνουμε το νωρίτερο και όπως είπατε και εσείς, ευτυχώς αυτή τη φορά έχουμε κάνει από τη μεριά μας όλα όσα χρειάζονται. Αυτό το δήλωσε και ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Βενιζέλος. Θέλουμε αμέσως να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την ύφεση. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα για ανάπτυξη ή για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τουλάχιστον να μειώσουμε την ύφεση. Εάν του χρόνου κατορθώσουμε να μην έχουμε την προβλεπόμενη ύφεση του 4,2% αλλά να έχουμε λιγότερη, μακάρι να έχουμε και θετικούς ρυθμούς, αυτό θα είναι πραγματικά το σημείο καμπής ώστε να μπούμε σε θετική πορεία. Γι’ αυτό, όμως, χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις. Έχουν σχεδιαστεί ταξίδια και του Πρωθυπουργού και άλλων παραγόντων για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βοηθήσουμε τις εξαγωγές μας και τον τουρισμό μας, αλλά κοινός παρονομαστής για την επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας είναι η κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα και η συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων.
• Το σημείο εκκίνησης, σε σχέση με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο –του οποίου παρακολουθήσατε τις διαπραγματεύσεις– είναι πολύ πιο δυσμενές, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες. Η τάση είναι να μειωθούν όλοι οι προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα ειδικά για την Ελλάδα, η οποία έχει δει το ΑΕΠ, το ακαθάριστο προϊόν της να μειώνεται δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια - είναι κάτι το οποίο δε λαμβάνεται πλήρως υπόψη στα στατιστικά στοιχεία – να είναι πολύ δυσμενές. Εμείς, λοιπόν, δίνουμε έναν αγώνα ώστε να μην υποστούμε πολύ σοβαρή μείωση των κονδυλίων που θα είναι στη διάθεσή μας την επταετία 2014 - 2020.
Συναντήσεις κ. Νίμιτς με διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ
• Το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια και τις άλλες υποψήφιες χώρες θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Αυτό δεν εμπλέκεται με τις πιθανές προτάσεις του κυρίου Nimetz, είναι το ζήτημα του πώς προχωρά η ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκεί οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες, είναι διατυπωμένες επανειλημμένα και δε θα συζητηθεί αυτό σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής.
• Εμείς έχουμε υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις με την επιστολή του κυρίου Αβραμόπουλου και το μνημόνιο το οποίο απέστειλε στους γείτονές μας. Πήραμε μία απάντηση η οποία δεν απαντά επί της ουσίας, εμείς θέλουμε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούμε, περιμένουμε όμως ανταπόκριση, που δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα, από τους γείτονές μας.
21 Νοεμβρίου, 2012