Μήνυμα Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών Πεκίνου (10.06.2022)

Σε μήνυμά του, επ’ ευκαιρία διαδικτυακής εκδήλωσης με διδάσκοντες και φοιτητές  του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University/BFSU), ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των Ελληνικών Σπουδών και της εκμάθησης της Ελληνικής, τονίζοντας ότι η γλώσσα, και δη η Ελληνική, δεν είναι απλώς κώδικας επικοινωνίας και έκφρασης, αλλά μια απεικόνιση της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πνεύματος, η οποία μεταφέρει σε αυτούς που μετέχουν στην διαδικασία εκμάθησής της τον ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό και το οικουμενικό σε σημασία και αξία περιεχόμενό του. Στο μήνυμά του, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας στην  ανάδειξη της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό ως προμετωπίδας ήπιας ισχύος της χώρας μας και ως βασικού μοχλού της ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα επ’ ευκαιρία της δωρεάς 200 ελληνικών βιβλίων από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα στο BFSU και στο εκεί Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Συμμετείχαν ο επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του BFSU και πρώην Πολιτιστικός Σύμβουλος της Λ.Δ. της Κίνας στην Αθήνα,  Yin Yali, η Καθηγήτρια Ελληνικής, Qian Yingchao και φοιτητές του προπτυχιακού κύκλου σπουδών. Εκφράσθηκε η συναντίληψη όλων των μερών για την κομβική θέση της παιδείας και της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ως συνεκτικού ιστού της προαγωγής των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, ιδιαίτερα στην φετινή συγκυρία του εορτασμού των 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του BFSU, του μεγαλύτερου και αρχαιότερου κινεζικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εκμάθησης Ξένων Γλωσσών και Διεθνών Σπουδών, εντάσσονται 4 τακτικοί Καθηγητές, ένας επισκέπτης Καθηγητής και ένας Έλληνας διδάσκων.  Κατά το χρονικό διάστημα 2007-2021, συγκροτήθηκαν συνολικά 6 πλήρεις προπτυχιακοί κύκλοι σπουδών για Κινέζους φοιτητές. Την τρέχουσα περίοδο φοιτούν 30 Κινέζοι προπτυχιακοί φοιτητές.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου BFSU δημιουργήθηκε το 2017 με τη στήριξη και αναγνώριση του Κινεζικού Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό τη συστηματική προώθηση της έρευνας για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα.

10 Ιουνίου, 2022