Η φετινή επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης έρχεται σε δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την ήπειρό μας.
Η οικονομική κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναδείξει εγγενείς αδυναμίες ενός συστήματος που οικοδομήθηκε μεν στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Οράματος, αλλά έχασε τον προσανατολισμό του και δείλιασε να κάνει εγκαίρως τα βήματα που ήταν απαραίτητα για την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Η κρίση έχει συνάμα προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση των όρων διαβίωσης εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών με τους Έλληνες να υπόκεινται τις δυσμενέστερες συνέπειες.
Οι βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εντοπίζονται στην οραματική και πάντα επίκαιρη διακήρυξη του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Robert Schuman, ο οποίος, πριν από 62 χρόνια, τόλμησε να υποστηρίξει ότι μέσω μίας ενωμένης Ευρώπης, βασισμένης στην αρχή της αλληλεγγύης, θα εξαλείφονταν σταδιακά οι αιτίες και οι εστίες τριβής και ανταγωνισμού που ταλάνισαν επί αιώνες την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το μήνυμα αυτό, ήταν μήνυμα αισιοδοξίας, προοπτικής και εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ευρώπης. Πάνω σε αυτό το μήνυμα στηρίχθηκαν οι συλλογικές προσπάθειες των λαών της, να χαράξουν τη νέα τους πορεία, βασισμένοι σε κοινές αξίες και αρχές.
Η προσφορά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι τεράστια. Οι διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν πρότυπο ειρήνης για το διεθνές σύστημα. Με κόπους και αγώνες, η ενωμένη Ευρώπη προώθησε, για πολλά χρόνια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Τα οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης διείσδυσαν σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητά τους, που θεωρήθηκαν δεδομένα και αυτόματα.
Παράλληλα, μέσω της στενής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, αναπτύχθηκε και μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, χωρίς την οποία είναι αδιανόητη η έννοια της αλληλεγγύης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τεράστιες προκλήσεις. Προκλήσεις οικονομικές, πολιτικές, ενεργειακές, περιβαλλοντικές, ασφάλειας. Αντιμετωπίζουμε πιέσεις από τα συνεχώς αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα, καθώς και τις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων στον περίγυρό μας και ευρύτερα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα.
Οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από κάθε χώρα ξεχωριστά. Απαιτούν συλλογική δράση από όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Στις κρίσιμες ώρες που περνάμε, πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, που διέπνεε τους εμπνευστές της ενωμένης Ευρώπης και να εργαστούμε από κοινού, ώστε η Ένωσή μας να αποκτήσει νέα δυναμική, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών της.
Το ύστατο διακύβευμα που έχουν μπροστά τους οι Έλληνες και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, είναι τελικά η θέση τους στην Ευρώπη. Όχι από αυτοματισμό, αλλά από συνειδητή επιλογή. Όχι στη λογική της απομόνωσης, αλλά της περαιτέρω εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με ευθύνη και αλληλεγγύη, για να ξανακερδίσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και ευημερία για όλους.
9 Μαΐου, 2012