Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Αυστρία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow 1ο Workshop Ελληνικής Γαστρονομίας – Οργάνωση: Ελληνική Πρεσβεία, Γραφείο ΕΟΤ και “Chef’s Club of Greece“

1ο Workshop Ελληνικής Γαστρονομίας – Οργάνωση: Ελληνική Πρεσβεία, Γραφείο ΕΟΤ και “Chef’s Club of Greece“

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Στις 7 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Park`s  του Hilton Vienna Hotel το 1ο Workshop ελληνικής γαστρονομίας, που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη, το Γραφείο ΕΟΤ Βιέννης και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Στην εκδήλωση αυτή, που αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας των ανωτέρω φορέων για διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας και των ελληνικών ποιοτικών τροφίμων στο εξωτερικό, έγιναν, παράλληλα, τα εγκαίνια του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Αυστρία με εκπρόσωπο τον κ. Γεράσιμο Καβαλιέρη, Executive Chef του Hilton Vienna Hotel.

Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση γαστρονομικούς δημοσιογράφους, μεγάλους εισαγωγείς τροφίμων και προϊόντων delicatessen και εκπροσώπους των ελληνικών εστιατορίων στην Αυστρία, έγινε παρουσίαση προϊόντων όπως: το αυγοτάραχο της εταιρίας Τρικαλινός, αλλαντικά από αυτόχθονη ράτσα μαύρου χοίρου και αγριόχοιρου της Φάρμας Φωτιάδη στην Πιερία, η φάβα και τα ντοματάκια Σαντορίνης από τον αγροτικό συνεταιρισμό Santo Wines, πιπεριές Φλωρίνης και αλείμματα από την εταιρία Ναουμίδης, ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αυστριακή αγορά όπως το ΠΟΠ  Καλαμάτας και το κρητικό Κριτσάς της GAEA, το Eleon της Costa Navarino, το μεσσηνιακό a1000 και η Αστάρτη από το Κτήμα Τζωρτζόπουλου στα Κύθηρα, παραδοσιακά τυριά, κρασιά, προϊόντα μαστίχας, θυμαρίσιο μέλι και αρωματικά φυτά και βότανα, γλυκά κουταλιού κλπ.   

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας στη Βιέννη, κα Αγγ. Σαρρή, αφού ευχαρίστησε το ξενοδοχείο Hilton Vienna για τη χορηγία της εκδήλωσης, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Αυστρία και την Ελλάδα για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων τους, αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης που είναι η διάδοση λιγότερο γνωστών ελληνικών προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας στο αυστριακό κοινό. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 101 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, στα οποία οφείλεται η 5η θέση (από 7η πέρυσι) που κατέχει η χώρα μας στην οικεία κατάταξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι το γαστρονομικό αυτό workshop αποτελεί πρωτοβουλία που πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον.

Από πλευράς Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας, η επικεφαλής, κα Αθ. Μπαμπάκου, τόνισε ότι η γαστρονομία αποτελεί πυλώνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, κος Μίλτος Καρούμπας, παρουσίασε τη νέα διεθνή ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας υπό τον τίτλο ´GReat Kouzina`, οι βασικές αρχές της οποίας είναι ο σεβασμός στην παράδοση, η αλλαγή στην εμφάνιση, η δημιουργία συνταγών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και η χρησιμοποίηση ελληνικών προϊόντων.

Το μενού της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε ο κ. Καβαλιέρης, περιελάμβανε πέντε πιάτα: σαρδέλες με χαβιάρι μελιτζάνας και πιπεριές Φλωρίνης, παστουρμά με φάβα Σαντορίνης, παξιμάδι από τα Κύθηρα και γραβιέρα Κρήτης, μακριές χυλοπίτες με αυγοτάραχο Μεσολογγίου Τρικαλινός, λαυράκι με κρέμα σκόρδου και λαχανικά και ελληνικό γιαούρτι σε μορφή μους και παγωτού με θυμαρίσιο μέλι και αποξηραμένα σύκα.  

Το γεύμα συνοδεύτηκε από εκλεκτά ελληνικά κρασιά από τα κτήματα Κώστα Λαζαρίδη, Τσέλεπου, Αργυρού και Αβέρωφ, που παραχώρησε στους διοργανωτές η ελληνική εισαγωγική εταιρία ALEXANDROS Import.