- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Την Κυριακή, 28 Μαρτίου, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας κατά της πανδημίας, τελέστηκε στον ελληνο-ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, η καθιερωμένη Δοξολογία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου.
Η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία, κυρία Αικατερίνη Κόικα εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, ενώ μετά τη δοξολογία έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνων από τις Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου στην Αυστρία, κυρίες Κόικα και Ράφτη, καθώς και από εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων, στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου, του αρχαιότερου ελληνο-ορθόδοξου ναού στη Βιέννη.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Πρέσβεως της Ελλάδας:
Το Εικοσιένα, πριν από 200 χρόνια, υπήρξε η αναγγελία της ελευθερίας, η μήτρα της Επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, η πρώτη ψηφίδα στο μωσαϊκό της Νεότερης Ελλάδας. (…)
(…) Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, η χειραφέτηση και πολιτιστική αναγέννηση του Ελληνισμού, η ιδεολογική και πνευματική προετοιμασία της Επανάστασης, η υλική υποστήριξη και η ηθική συμπαράσταση του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα στη μακρά του διάρκεια, βασίστηκαν καθοριστικά στη συμβολή ελληνικών κοινοτήτων και Ελλήνων της Διασποράς στα πλέον σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου σε Ανατολή και Δύση.
Κύρια τέτοια εστία υπήρξε η Βιέννη και κομβική η συνδρομή, κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους, του παροικιακού της Ελληνισμού: Εδώ συνάντησαν την ελληνική τους έκφραση τα νεωτερικά ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ρεύματα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Εδώ αναπτύχθηκε η πρώτη νεοελληνική πνευματική κίνηση, βρήκαν πνευματική στέγη Διδάσκαλοι του ελληνικού Γένους και λόγιοι κληρικοί κι άνθισε η ελληνόγλωσση εκπαιδευτική και εκδοτική παραγωγή. (…)
(…) Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης και την αφετηρία της εθνικής Παλιγγενεσίας, 200 χρόνια εθνικού βίου: εκφράζουμε σεβασμό κι ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές του Εικοσιένα για την ιερή τους παρακαταθήκη και τιμούμε το μείζον γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, που συνέδεσε ανεξίτηλα και αδιάσπαστα το νέο Ελληνισμό με το παρελθόν του. Εορτάζουμε, οι Έλληνες, μια επέτειο διαλόγου με την ίδια την ιστορία, -μια επέτειο που την ίδια στιγμή είναι αφορμή αναστοχασμού κι επαναπροσδιορισμού κι επίσης ευκαιρία να εκτιμηθούν η πορεία της χώρας στην ιστορική της συνέχεια καθώς και οι προοπτικές και τα οράματα για την Ελλάδα των επόμενων γενεών. Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, πατάμε γερά στο παρόν, αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν και διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη. (…)
(…) Η τροφοδότηση της μνήμης αποτελεί σήμερα συνειδησιακό καθήκον και επιταγή για καθεμιά και καθέναν από μας: να ανατρέχουμε στο φωτεινό ορόσημο της Εθνεγερσίας, για να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουν και να συναισθανθούμε το ιστορικό χρέος που μας βαραίνει μέχρι σήμερα- το χρέος, να δίνει, ο καθένας μας, κάθε μέρα που περνά τους δικούς του αγώνες και να πραγματοποιεί τις δικές του υπερβάσεις. Χρέος κι ευθύνη να αναβαπτιστούμε στα ιδανικά που ενέπνευσαν τις θυσίες των μαχητών, προτάσσοντας το συλλογικό έναντι του ατομικού και αντλώντας κουράγιο από το μεγαλείο και το απόθεμα ψυχής των ανθρώπων- συμβόλων και προβεβλημένων μορφών της Επανάστασης, αλλά και των άλλων, των αναρίθμητων αφανών αγωνιστών, ανδρών και γυναικών, που έπεσαν επίσης στο πεδίο της μάχης, διώχθηκαν, θυσιάστηκαν.
Το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν και στο μέλλον και ως πυξίδα δείχνει ξεκάθαρα πως ο δρόμος της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου είναι εκείνος που ακολουθεί την πίστη στις αρετές και στις δυνατότητές μας, την ενότητα, την ομοψυχία, τη σύμπνοια.
Η χώρα μας, με ρόλο κεντρικό ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονία της και ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσει δράσεις και συνέργειες ειρήνης, προόδου και ανάπτυξης, ενατενίζοντας το μέλλον της στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι. Παράλληλα είναι και πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με γνώμονα τις επιταγές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Αρωγοί στις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας για ένα καλύτερο αύριο, πολύτιμοι συμπαραστάτες της είναι οι απανταχού ομογενείς…Κι εσείς εδώ, οι Έλληνες της Βιέννης και όλης της Αυστρίας, συνεχιστές της διαδρομής της ιστορικής ελληνικής κοινότητας, που προοδεύετε, η κάθε μια και ο καθένας στον δικό του τομέα και εκπροσωπείτε άξια την Ελλάδα. (…)