- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Η Ελλάδα τιμά τους Έλληνες, θύματα του Ναζισμού, στην Αυστρία. Εγκαίνια εθνικού ελληνικού μνημείου στο χώρο του άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου στο ΕΜΠΕΝΖΕΕ της Άνω Αυστρίας (28.4.2018). Ετήσια τελετή μνήμης στο χώρο του ναζιστικού στρατοπέδου ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 εγκαινιάσθηκε στο Έμπενζεε (Εbensee) της 'Ανω Αυστρίας το εθνικό ελληνικό μνημείο, ως φόρος τιμής και φορέας μνήμης για τους 350 Ελληνες που μαρτύρησαν επί Ναζισμού στο χώρο του εκεί στρατοπέδου συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας: Ελληνες Χριστιανοί, αντιστασιακοί αγωνιστές και άλλοι, αντίθετοι στο ναζιστικό καθεστώς, και 170 Ελληνες Εβραίοι, από τη Ρόδο, την Κω, τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, με επικεφαλής την Πρέσβυ της Ελλάδος στην Αυστρία κυρία Χρυσούλα Αλειφέρη, αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας πατήρ Ηλίας, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, που ήλθε στην Αυστρία αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Γκρατς ενώ παρέστησαν επίσης αρκετοί Έλληνες, και Έλληνες Εβραίοι, που ζουν στην Αυστρία καθώς και ο ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Ιστορίας στο Έμπενζεε Δρ Κουατέμπερ, ο οποίος βοήθησε ουσιαστικά και διαδικαστικά στην τοποθέτηση του μνημείου.
Τρισάγιο στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων τέλεσε ο πατήρ Ηλίας και την εβραϊκή προσευχή ανέπεμψε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από όλους τους παρευρισκόμενους θεσμικούς φορείς και όλοι μαζί ψάλαμε τον Εθνικό μας Υμνο.
Η Πρέσβυς κυρία Αλειφέρη τόνισε ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργού κ. Νίκου Κοτζιά, επιτελέσθηκε το εθνικό καθήκον να στηθεί αυτό το μνημείο, από πεντελικό μάρμαρο, που είχε κατασκευασθεί με πρωτοβουλία του τότε Πρέσβεως στη Βιέννη κ. Θ. Σωτηρόπουλου και λόγω συγκυρίας δεν είχε έκτοτε τοποθετηθεί. Εφεξής το μνημείο αυτό θα υπάρχει, θα τιμάται και θα είναι η Μνήμη για τους παλαιούς, η Εκπαίδευση για τους νέους και η Προειδοποίηση-Υπόσχεση για όλους: «Ποτέ πια, και για κανένα!».
Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Ελιέζερ, μιλώντας, όπως τόνισε, ως ένας απόγονος Ελλήνων Εβραίων που διασώθηκαν από το “απόλυτο κακό”, επισήμανε ότι, μαζί με τη μνήμη, είναι ανάγκη να διδαχθούμε από την ιστορία πώς θα αποτρέψουμε επανάληψη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, μη μένοντας αδιάφοροι απέναντι σ’ όσους ταυτίζονται με το Ναζισμό, “θεατές” των αποτρόπαιων πράξεων των “θυτών” εναντίον των “θυμάτων” τους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας.
Ο κ. Ελιέζερ υπογράμμισε ακόμη πως χαίρεται που οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να καταπολεμήσουν το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό με κάθε τρόπο, μέσω των νόμων, της παιδείας, της ίδρυσης Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας ενισχύουν τις συνεχείς προσπάθειες προς αποτροπή της αναβίωσης του ναζιστικού σκοταδισμού (το πλήρες κείμενο της ομιλίας, όπως αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ, ακολουθεί στο τέλος του παρόντος).
Τιμητικά αναφερθήκαμε, όπως και ο κ. Ελιέζερ, στον κ. Χάιντς Κούνιο, διασωθέντα Ελληνα Εβραίο από τη Θεσσαλονίκη, που παρουσίασε πριν ένα χρόνο στο Εμπενζεε όπου υπήρξε όμηρος, τη γερμανική έκδοση του βιβλίου του “Έζησα τον θάνατο-το ημερολόγιο του αριθμού 109565”.
Λίγες ημέρες μετά, Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στη διεθνή τελετή μνήμης της απελευθέρωσης του Μάουτχαουζεν, βασικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Αυστρία επί Ναζισμού, μετείχαν, όπως κάθε χρόνο, η Πρεσβεία της Ελλάδος, εφέτος με επικεφαλής τον Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄ κ. Νικόλαο Σαπουντζή, και εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και μέλη επιμέρους ομογενειακών Συλλόγων.
Κατατέθηκαν στεφάνια στο κεντρικό μνημείο του στρατοπέδου και στα δύο εθνικά ελληνικά μνημεία καθώς και ανθοδέσμες, όπως κάθε φορά, σε διάφορα άλλα εθνικά μνημεία. Η Διεθνής Επιτροπή του Μάουτχαουζεν (Comité International de Mauthausen) και ξένες αντιπροσωπείες κατέθεσαν και εφέτος ανθοδέσμες στο ελληνικό μνημείο, που αποτελείται από μια λιτή, αυθεντική αρχαία ελληνική κολώνα σε προβεβλημένο χώρο κοντά στην είσοδο του στρατοπέδου.
Στο Μάουτχαουζεν αναφέρεται πως μαρτύρησαν 3.700 περίπου Ελληνες, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης, που έγραψε τόσο το ομώνυμο βιβλίο όσο και τα τέσσερα τραγούδια για το Μάουτχαουζεν, την περίφημη Καντάτα με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, άτυπο “ύμνο” που ακούγεται κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου.-
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. του ΚΙΣΕ ΒΙΚΤΩΡ ΙΣΑΑΚ ΕΛΙΕΖΕΡ
Αποκαλυπτήρια Εθνικού Ελληνικού Μνημείου Θυμάτων Ναζισμού στο στρατόπεδο Εμπενζεε
EBENSEE, Αυστρία, 28/4/2018
Ήταν πριν από 73 χρόνια...350 Έλληνες, μεταξύ αυτών 170 Έλληνες Εβραίοι, που συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο: ΕΜΠΕΝΖΕΕ.
73 χρόνια αργότερα... Στέκομαι εδώ, ως ένας απόγονος Ελλήνων Εβραίων που διασώθηκαν από το "απόλυτο κακό", εκπροσωπώντας τον Ελληνικό Εβραϊσμό. Είμαι εδώ μαζί σας, για να μνημονεύσουμε τα θύματα, για να θυμηθούμε και να μην ξεχάσουμε. Και θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Πρέσβη της Ελλάδος στην Αυστρία, την κυρία Χρυσούλα Αλιφέρη, για την απόφασή της να εκπληρώσει ένα εθνικό καθήκον: να τοποθετηθεί η μαρμάρινη αυτή επιγραφή στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων στο ΕΜΠΕΝΖΕΕ. Σε αυτό τον τόπο καταναγκαστικής εργασίας και εξόντωσης.
Η μνήμη! Είναι αρκετό να θυμόμαστε; Όχι! Εκτός από την μνήμη, πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
Μια μοντέρνα κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη απέναντι σε αυτούς που ταυτίζονται με τον ναζισμό, με τους "θύτες", που παραβίασαν κάθε ηθική αξία του πολιτισμού μας. Δεν μπορούμε ως πολίτες να παραμένουμε "θεατές" των αποτρόπαιων πράξεών τους εναντίον των "θυμάτων" τους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Διότι τότε θα είναι σαν να ανοίγουμε εμείς, ξανά, τις πόρτες στη βαρβαρότητα, επιτρέποντας την επιστροφή στην πιο σκοτεινή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Στην περίοδο που τα ανθρώπινα όντα έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους. Στην περίοδο που η αξία της ανθρώπινης ζωής είχε εκμηδενιστεί από τους "θύτες".
Το μίσος και ο φανατισμός μπορούν να καταπολεμηθούν αναγνωρίζοντας την αξία της ζωής, με την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, και με την αποφασιστικότητα μιας κοινωνίας να θωρακίζει και να υπηρετεί σταθερά τις αξίες του ανθρωπισμού.
Και χαίρομαι που οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να καταπολεμήσουν το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, με κάθε τρόπο. Μέσω των νόμων και μέσω της παιδείας, με την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας ενισχύουν τις συνεχείς προσπάθειες να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες αυτές ενάντια στα τέρατα που επιδιώκουν την αναβίωση του ναζιστικού σκοταδισμού.
Μόλις πριν ένα χρόνο, ο Χάιντς Κούνιο από την Θεσσαλονίκη, ένας διασωθείς όμηρος, με τον ανεξίτηλο αριθμό 109565 στο μπράτσο του, παρουσίασε την Γερμανική έκδοση του βιβλίου του "Έζησα τον θάνατο- το ημερολόγιο του αριθμού 109565", εδώ στο ΕΜΠΕΝΖΕΕ, όπου ήταν όμηρος, μετά το Άουσβιτς και το Μέλκ, μέχρι την απελευθέρωσή του από τα Αμερικανικά στρατεύματα, όταν ήταν μια ανθρώπινη σκιά 35 κιλών. Και θέλω να επαναλάβω εδώ τα λόγια με τα οποία τελειώνει ο Χάιντς Κούνιο την περιγραφή της δραματικής του εμπειρίας: "Εαν δεν είχα διασωθεί, η μαρτυρία μου θα είχε ταφεί στον πιο αφανιστικό τάφο της άγνοιας και της λήθης - Ποτέ Ξανά».
Σας ευχαριστώ όλους.