- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Εορτασμοί μνήμης για την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Mauthausen
Μεταξύ των ετών 1938 και 1945, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Mauthausen και στα 49 εξωτερικά στρατόπεδά του, κρατήθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, προερχόμενοι από 70 περίπου χώρες. Περίπου οι μισοί εξ αυτών δολοφονήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης και κράτησης. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, η απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα αμερικανικά στρατεύματα, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου του 1945, εορτάζεται με τελετές μνήμης. Στους εορτασμούς μετέχουν κατά κανόνα χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και επιζήσαντες του στρατοπέδου.
Επ’ ευκαιρία της 76ης επετείου από την απελευθέρωση του Mauthausen πραγματοποιήθηκε χθες, 16 Μαΐου, Διεθνής Εορτασμός Μνήμης με θεματικό επίκεντρο και τίτλο «Εξοντωθείσα Ποικιλομορφία» (“Vernichtete Vielfalt”). Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο εορτασμός κατέστη δυνατός στη βάση τήρησης των ισχυόντων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ιού κι έλαβε τη μορφή πομπής μνήμης με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Σε σχέση με άλλες χρονιές, μικρές αριθμητικά αντιπροσωπείες από μεγάλο αριθμό χωρών κατέθεσαν στεφάνια στο κεντρικό μνημείο του στρατοπέδου.
Εορτασμοί στα εθνικά μνημεία δεν κατέστη φέτος δυνατό να πραγματοποιηθούν, υπήρξε ωστόσο η δυνατότητα σιωπηλών τελετών μνήμης από τις αντιπροσωπείες στα εθνικά μνημεία μετά την ολοκλήρωση της πομπής. Ο εορτασμός μεταδόθηκε ζωντανά από τα online δίκτυα της Αυστριακής Επιτροπής για το Mauthausen και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ORF III.
H ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Πρέσβυ της Ελλάδας στην Αυστρία, κυρία Αικατερίνη Κόικα, κατέθεσε στεφάνια τόσο στο κεντρικό όσο και στα δύο ελληνικά μνημεία του πρώην στρατοπέδου.
Η Ελλάδα τιμά τους 3.700 Έλληνες που υπήρξαν, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους κρατουμένους, θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.