- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Επίσημη επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βιέννη, 9.2.2015
Φωτό: Andy Wenzel, BKA/Ομοσπoνδιακή Καγκελαρία Αυστρίας
Τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη, όπου και συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Werner Faymann. Μετά τη συνομιλία τους ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στην Καγκελαρία της Βιέννης.
«Σήμερα διαπιστώνω ότι αποκτώ έναν καινούριο φίλο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την προσπάθειά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνομιλία που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος και ο συνομιλητής του συμφώνησαν σε βασικά θέματα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. O κ. Τσίπρας τόνισε ότι το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αντίθετα έχει στόχο να σταματήσει η Ελλάδα να ζητά νέα δάνεια και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέσω της δημιουργίας ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ‘’πρόγραμμα-γέφυρα’’, που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της και το οποίο θα της δώσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο αλλά και τον απαραίτητο μεταρρυθμιστικό χρόνο, ώστε να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματός της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στην Ε.Ε> στη βάση του ελληνικού σχεδίου.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Werner Faymann, αναφέρθηκε στη μακρά παράδοση των ελληνο-αυστριακών σχέσεων και υπογράμμισε ότι «συμφωνούμε ότι ο κοινός στόχος πρέπει να είναι όλα τα μέλη της ευρωζώνης στο τέλος αυτού του έτους και τα επόμενα χρόνια να παραμείνουν μέλη της ευρωζώνης». O Καγκελάριος τόνισε ότι η Αυστρία –σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.- θα «υποστηρίξει κάθε προσπάθεια» που θα οδηγήσει σε μια προσέγγιση και τελικά σε ένα αποτέλεσμα, ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για τους φορολογουμένους, αλλά να βρεθεί μια λύση μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Faymann έδωσε έμφαση στη σημασία της καταπολέμησης της απάτης, τη σημασία της ασφάλειας των επενδυτών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, κάτι που, όπως είπε, δεν αποτελεί μόνο καθήκον της Ελλάδας, αλλά κοινό ευρωπαϊκό καθήκον. Όταν δίνουμε όλη την ενέργεια και τη δύναμή μας στη διάσωση των τραπεζών, τότε την ίδια ενέργεια πρέπει να επιδείξουμε για την «καταπολέμηση της απάτης, κατά της φοροαποφυγής, για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την απασχόληση, τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων και την εγγύηση της εκπαίδευσης», με λίγα λόγια «για τους ανθρώπους στην Ευρώπη», σχολίασε στις δηλώσεις του ο Καγκελάριος Faymann.