Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Αυστρία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Κώστα Παπακωστόπουλου: εμπνευσμένο απο το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, 11.7.2015

ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Κώστα Παπακωστόπουλου: εμπνευσμένο απο το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, 11.7.2015

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015

ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Κώστα Παπακωστόπουλου: εμπνευσμένο απο το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, 11.7.2015

Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας» 25 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη Γερμανία, όπου και έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος. Στις 11. Ιουλίου 2015 παρουσιάζεται στο ART CARNUNTUM δουλειά του καλλιτέχνη και συγκεκριμένα η νέα του σκηνοθεσία «Ικέτιδες» γραμμένη από τον ίδιο, εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, που είχε πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου 2014 στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας.

Το έργο «Ικέτιδες» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Η τρέλα των Θεών», που παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με το έργο «Πλούτος, ο χορός των αγανακτισμένων» το 2012, συνεχίσθηκε με τις «Εκκλησιάζουσες» το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2014 με το έργο «Ικέτιδες» με θέμα αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τον ξένο - πρόσφυγα.

Όπως είναι γνωστό, στο έργο «Ικέτιδες» του Αισχύλου ο χορός των Δαναίδων εγκαταλείπει την Αίγυπτο και φθάνει στην πόλη του Άργους παρακαλώντας τον βασιλιά Πελασγό να του δώσει άσυλο. Στις «Ικέτιδες» του Παπακωστόπουλου το ταξίδι των Δαναίδων είναι επιπλέον και ένα ταξίδι στο χρόνο από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι την Ευρώπη του σήμερα. Με την έλευσή τους στο Άργος ξεκινάει μια διήγηση σημερινών προσφύγων στο νέο έργο.

Ο Παπακωστόπουλος διοργάνωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 μια σειρά από Workshops, στα οποία πολιτικοί πρόσφυγες, από διάφορες χώρες, όπως Συρία, Μάλι, Ιράκ και Τουρκία, που ζουν σήμερα στη Γερμανία, είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν τις δικές τους  εμπειρίες. Αυτές τις «Oral histories», τις ιστορίες φυγής και ελπίδας των προσφύγων στην ξένη, νέα τους πατρίδα ο σκηνοθέτης επεξεργάσθηκε και συνέδεσε με αποσπάσματα από το χορό της τραγωδίας του Αισχύλου συνθέτοντας έτσι το νέο έργο.
Κάτω από τον μανδύα του χορού των Δαναϊδων, μέσα από μια γλωσσική βαβυλωνία, ξεδιπλώνεται στο νέο έργο η ιστορία σύγχρονων προσφύγων και ταυτόχρονα παρουσιάζεται με αποστασιοποιημένο βλέμμα η πολιτική στάση της Ευρώπης στο θέμα «πρόσφυγας». Το αρχαίο δράμα συναντά εδώ το σύγχρονο Θέατρο - ντοκουμέντο.

Το έργο, που ήταν μια συμπαραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας με το γνωστό Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την πόλη της Κολωνίας, το Ίδρυμα Fonds-Darstellende Künste και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.                                                                                                                                                                                                                

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Διασκευή, Δραματουργία:         Κώστας Παπακωστόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια:                          Ulrike Mitschke
Μουσική:                                             Herbert Mitschke
Βίντεο:                                                Michael Strassburger
Φωτισμοί:                                            Julia Marx

Βοηθός Σκηνοθέτη:                        Eva Meßmer
Βοηθός Δραματουργού:                  Christina Ripeanu
Γραφική επιμέλεια:                         Αντρέας Τσορτανίδης

Χορός Προσφύγων:                         Terja Diava
Stephanie Meisenzahl
Elisabeth Pleß
Δαναός:                                           Thomas Franke
Βασιλιάς:                                         Stefan Kleinert
Αιγύπτιος:                                       Βασίλης Ναλμπάντης
Κρατικός εκπρόσωπος 1:                Stefan Kleinert
Κρατικός εκπρόσωπος 2:                Thomas Franke

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.dgt-koeln.de