- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, 23.3.2015
Foto: dpa/Bernd von Jutrczenka
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος πρόσκληση της ομοσπονδιακής Καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά στις στενές και φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, προσθέτοντας ότι στη Γερμανία ζουν πολλοί άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, που αποτελούν «ένα είδος ζωντανής γέφυρας μεταξύ των δύο λαών». Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος για την υπέρβαση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, η Καγκελάριος τόνισε ότι, όπως και στις Βρυξέλλες, έτσι και εδώ θέλει να καταστήσει σαφές ότι το οικονομικό πλαίσιο πρέπει να ισχύει και ότι η ελληνική κυβέρνηση φυσικά μπορεί να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν. Βάση για τα περαιτέρω βήματα αποτελούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, επεσήμανε η η Καγκελάριος, η οποία υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη, η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και η καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.
Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη «συνεργασία με πλήρη εμπιστοσύνη» των δύο χωρών, που ως μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος πέρα από το διάλογο, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, όπου υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου σε δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: πρώτον, εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως, κατά την εκτίμηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δεν ήταν success story, διότι είχε τρομακτικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Δεύτερον, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα ήταν απλούστευση να πει κανείς ότι για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας ευθύνονται άλλοι και όχι οι ίδιοι οι Έλληνες. Πέρα από τις αιτίες που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, υπάρχουν και ενδογενή προβλήματα της Ελλάδας που ευθύνονται για την κρίση και τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε στα πέντε χρόνια εφαρμογής του προγράμματος. «Τούτην την ώρα πρέπει, όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν υλοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα το να σπάσουν τα στερεότυπα και από τις δύο πλευρές, ενώ ζήτησε τη συνέργεια της Γερμανίας στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τη δικαστική συνδρομή στην υπόθεση της Siemens. Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο εστίασε ο Πρωθυπουργός είναι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις, που αποτελούν πρωτίστως ηθικό ζήτημα και όχι υλική διεκδίκηση. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα πράγματα για την Ευρώπη θα είναι πολύ καλύτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες αλλά και η δημοκρατία. «Και θέλω να πω ότι τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε, αλλά με προτεραιότητες», τόνισε, τέλος, ο Πρωθυπουργός.