- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Τελετή στην ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη για την επιστροφή στην Ελλάδα, από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, 26 αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Κρήτη επί ναζιστικής κατοχής
Σε τελετή που οργάνωσε η ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη, απόγευμα Δευτέρας, 20.11.2017, επιστράφηκαν επίσημα στην Ελλάδα είκοσι έξι αρχαία ελληνικά αντικείμενα, που είχαν περιέλθει κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς.
Πρόκειται κυρίως για κεραμικά αγγεία, λύχνους, θραύσματα αγγείων και μικρών ειδωλίων και για ένα λίθινο και ένα οστέινο αντικείμενο από την κλασσική/ελληνιστική αλλά και τη μινωική εποχή. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα, μεταξύ άλλων, είχε αφαιρέσει παράνομα επί ναζιστικής κατοχής, από την Κρήτη, ο στρατηγός Γιούλιους Ρίνγκελ και τα είχε παραδώσει στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς για να δημιουργηθεί μια «κρητική συλλογή».
Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Καθηγητής Δρ Πέτερ Σέρρερ (Peter Scherrer) παρέδωσε τα αντικείμενα αυτά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, εκπροσωπούμενο από τη Γενική Γραμματέα κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας κυρίας Χρυσούλας Αλειφέρη.
Στην τελετή στο κτήριο της ελληνικής Πρεσβείας προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ευρώπης, Ενσωμάτωσης και Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Πρέσβυς της Κύπρου στη Βιέννη, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Βασιλική Παπαγεωργίου, οι συνεργάτιδες του Αυστριακού Καθηγητή, Δρ Γκαμπριέλλα Κόινερ και Δρ Μαρία Χρηστίδη, πολλοί Ελληνες και Αυστριακοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Αυστρίας, κυρίως καθηγητές και ερευνητές αρχαιολογίας, κλασσικών, βυζαντινών και νεότερων ελληνικών σπουδών, καθώς και εκπρόσωποι της Ομογένειας, στελέχη της Πρεσβείας και άλλοι.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η Πρέσβυς κα Αλειφέρη ανέφερε ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, δείγματα της αναγέννησης του οποίου κοσμούν, από κοινού, Αθήνα και Βιέννη με τα νεοκλασσικά αριστουργήματα του Θεόφιλου Χάνσεν, αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία η Ελλάδα χαίρεται να μοιράζεται, αλλά νομίμως, με όλο τον κόσμο. Η Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Καθηγητή, το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και την Αυστρία για αυτή τη «χειρονομία δικαιοσύνης».
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη τόνισε τη μεγάλη συμβολική σημασία της γενναίας κίνησης του Καθηγητή. Μια πράξη σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες της ηθικής και νομικής τάξης, αφού ο κ. Σέρρερ έλαβε την επιστημονική πρωτοβουλία όχι μόνο να εντοπίσει την προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων κατά τον Β΄ΠΠ αρχαίων αντικειμένων, που βρήκε στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου, αλλά και να τα επιστρέψει στον τόπο τους. Τέτοιες ενέργειες, είπε η κα Βλαζάκη, δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν τη διεθνή και διμερή πολιτιστική συνεργασία και ενδυναμώνουν τον συναφή ακαδημαϊκό διάλογο.
Η Γενική Γραμματέας, αφού ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν στη διαδικασία της επιστροφής των αρχαίων αυτών, εξέφρασε την ευχή ότι η Ελλάδα θα ζήσει κάποια στιγμή μια άλλη τελετή, που θα αφορά τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Ο Καθηγητής κ. Σέρρερ τόνισε ότι προέβη απλώς σε μια πράξη δικαιοσύνης και ορθής επιστημονικής συμπεριφοράς καθώς και παραδειγματισμού με το βλέμμα στις επόμενες γενιές. Υπογράμμισε ότι τα επιστρεφόμενα αρχαία, μέρος των οποίων προέρχεται από τη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό, λεηλατήθηκαν παράνομα και δωρήθηκαν στο Πανεπιστήμιο κατά τον πόλεμο ή λίγο μετά.
Ο ίδιος, όταν ανέλαβε το 2008 επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, θέλησε να ερευνήσει ποια αντικείμενα των συλλογών του συνδέοντο με λεηλασίες των Ναζί, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή τους. Μετά από συστηματική επεξεργασία της συγκεκριμένης συλλογής από δύο ιστορικούς επί τέσσερα χρόνια, είπε ο κ. Σέρρερ, πιστεύοντας ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για αυτό, χαίρεται ιδιαίτερα που τώρα καθίσταται δυνατό να επιστραφούν αυτά τα αρχαία εκεί που ανήκουν. Ο ελληνικός πολιτισμός ανήκει σε όλους μας, όχι όμως και τα αντικείμενά του, κατέληξε ο Αυστριακός Καθηγητής.
Το γεγονός της επιστροφής των αρχαίων αυτών μεταδόθηκε από ελληνικά, αυστριακά και άλλα Πρακτορεία Ειδήσεων και λοιπά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Τα είκοσι έξι επαναπατριζόμενα αρχαία αντικείμενα αναχώρησαν από την Αυστρία και ήδη επέστρεψαν στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διατυπώσεις.-