- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη
- Η Ελλάδα και η Αυστρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Τριήμερο Αφιέρωμα Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή 22- 24 Ιουνίου στη Βιέννη με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του, πρωτοβουλίας και επιμέλειας του πιανίστα Χρήστου Μαράντου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του, η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία, η Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων στην Αυστρία και ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της ελληνικής κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων "Ρήγας Φεραίος", σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο οραματιστή, του οποίου τη γενική επιμέλεια έχει o Έλληναs πιανίσταs Χρήστοs Μαράντος.
Το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία.
Κατά το τέλος του 18ου αιώνα το κίνημα του Διαφωτισμού είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του και επρόκειτο να εφαρμόσει πολιτικά τις στάσεις και τις σκέψεις του.
Στην Αυστρία επιχειρήθηκε η προώθηση του εν λόγω κινήματος με τον πεφωτισμένο απολυταρχισμό. Η Γαλλία έβαλε πλώρη για μια επανάσταση που ήταν ταυτόχρονα τέλος και σημείο καμπής. Σε αυτή την εποχή ένα φως ελευθερίας ανέτειλε και στην Ελλάδα.
Ένας νεαρός, εξαιρετικά πολύπλευρος και με δίψα για μάθηση,από το μικρό ελληνικό χωριό Βελεστίνο της Θεσσαλίας, κινεί να βρει έναν τρόπο να βγάλει τη χώρα του από τον ζυγό τηs Οθωμανικήs Αυτοκρατορίας και να την οδηγήσει στην ελευθερία. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο θα αναπτυχθούν οι ιδέες για την ανάδειξη, μετά την κατάρρευση της τουρκικής αυτοκρατορίας, νέων, ελεύθερων κρατών στα Βαλκάνια και στις γύρω περιοχές της ανατολικής Μεσογείου καθώς και η πρωτοποριακή σκέψη για μία συνομοσπονδία χωρών των Βαλκανίων με υπόβαθρο την αμοιβαία αναγνώριση του πολιτιστικού προσανατολισμού τους, χωρίς προτίμηση κάποιας συγκεκριμένηs θρησκείαs, χωρίς μοναρχίες και μεγάλες αυτοκρατορίες, στηριζόμενα μόνο πάνω στην δημοκρατική οργάνωση και αντίληψη.
"Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή". Αυτό ήταν το σύνθημά του.
Ο Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής είχε αναπτύξει την κριτική του σκέψη, με την μελέτη Ελλήνων συγγραφέων της αρχαιότητος και συγχρόνων στοχαστών και συγγραφέων.O ίδιος διακρίθηκε ως ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός οραματιστής.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ρήγας τα πέρασε στη Βιέννη, όπου εξέδωσε και τα σπουδαιότερα έργα του, βρισκόμενοςσε συνεχή επαφή με τους Έλληνες που ζούσαν στην παροικία. Στη Βιέννη ανέπτυξε τις ιδέες του, που δημοσίευσε σε βιεννέζικους εκδοτικούς οίκους, συμπεριλαμβανομένου και ενός λεπτομερούς χάρτη που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για μια νέα συνομοσπονδία κρατών στα Βαλκάνια. Θεωρείται πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που πιθανόν δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πνευματική προπαρασκευή του Γένους στην οποία συνεισέφερε τα μέγιστα.
Στις 24 Ιουνίου 1798, ακριβώς πριν 220 χρόνια, ο Ρήγας Βελεστινλής εκτελέστηκε στο Βελιγράδι.
Λίγο πριν από την εκτέλεσή του εξέφρασε την άποψη ότι οι σπόροι του έργου που έριξε θα έβγαζαν πλούσιο καρπό μόνο στο μέλλον. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ευγνώμονες για τις σκέψεις που προσέφερε στον κόσμο, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες, αλλά όλοι όσοι έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και όσοιθεωρούμε τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεδομένες.
Χρήστοs Μαράντοs
Βιέννη 2018