Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025
Η Ελλάδα στο Αζερμπαϊτζάν arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Κοινή Δήλωση των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05.06.2020)

Κοινή Δήλωση των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05.06.2020)

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Rik Daems, εξέδωσαν την ακόλουθη Δήλωση:

Παράλληλα με τις μεγάλες προκλήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή στο φυσικό μας περιβάλλον αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευημερία μας.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία γίνεται φέτος 70 ετών, βοηθά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των οικογενειών και των εστιών μας, από περιβαλλοντικές απειλές – και σε όλες τις άλλες περιστάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει ήδη αποφανθεί σε περίπου 300 υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, καλύπτοντας θέματα που κυμαίνονται από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες έως τη διαχείριση αποβλήτων και τη ρύπανση.

Μεταξύ άλλων, η νομολογία του Δικαστηρίου συνέβαλε στη διασφάλιση του δικαιώματος των ανθρώπων να μεταβιβάζουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, να ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους, να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τους επηρεάζουν και να αμφισβητούν επίσημες αποφάσεις στο Δικαστήριο.

Έχουμε, επίσης, δει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Σύμβαση σε εθνικό επίπεδο για να πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν ταχύτερα και πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης καλύπτει, σύμφωνα με ερμηνεία, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, οδηγώντας σε πολλές σημαντικές αποφάσεις και συμπεράσματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που ενθάρρυναν την κρατική δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Καθώς οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδύονται από το καθεστώς περιορισμών και βλέπουν προς το μέλλον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που έχουμε – συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση και διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε πώς να “ακονίσουμε” περαιτέρω αυτά τα εργαλεία για να τα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πλήρως τη Δήλωση που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από τον προηγούμενο, τον νυν και τον επόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλούν τον Οργανισμό να αρχίσει να εργάζεται για ένα νέο νομικό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Επιπλέον, προσβλέπουμε με ανυπομονησία στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα για τον Πλανήτη», η οποία θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 5 Οκτωβρίου, και στις συζητήσεις για τη συμβολή της Δημοκρατίας στη διάσωση του περιβάλλοντος, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Στρασβούργο από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.