- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ζάγκρεμπ
- Η Ελλάδα και η Κροατία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Κροατίας, Gordan Radman (Ζάγκρεμπ, 29.01.2020)
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πραγματικά χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ζάγκρεμπ, και έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Gordan Radman.
Αρχικά, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, ένα δύσκολο έργο, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα φέρετε εις πέρας, αγαπητέ συνάδελφε, με απόλυτη επιτυχία.
Συζητήσαμε διμερή ζητήματα και πάνω σε θέματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ. Και για αυτόν τον λόγο, στηρίζουμε σταθερά την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Schengen, την Ευρωζώνη καθώς και τον ΟΟΣΑ.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την εποικοδομητική στάση και συνεργασία της Ελλάδας κατά την διάρκεια της Προεδρίας σας, ειδικότερα όσον αφορά στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τούτο συνιστά στρατηγικό στόχο της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη συχνά ταραχώδη περιοχή μας. Βεβαίως, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα εδώ, στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο και εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη στήριξή σας στην Υπουργική Διάσκεψη που θα διοργανώσουμε στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες, καθώς και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, του σεβασμού της τεθείσας αιρεσιμότητας.
Συζητήσαμε, επίσης, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε τη δέσμευσή μας τόσο ως προς την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Συνόδου του Βερολίνου, όσο και ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη σταθερή και ξεκάθαρη θέση της ΕΕ, καταδικάζουμε την κορύφωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ, αγαπητέ συνάδελφε, για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα. Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην Προεδρία σας. Επιτρέψτε μου να πω ότι η δική σας επιτυχία είναι και δική μας και εύχομαι να σας υποδεχθώ σύντομα στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου]
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, αναφέρομαι, πρώτα απ' όλα, στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω στο ζήτημα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Ανέφερα, επίσης, τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά, έχουν επίσης χαρακτηριστεί παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, επιτρέψτε μου παρακαλώ να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, κάτι που η Κροατική Προεδρία αντιλαμβάνεται απολύτως. Συζητήσαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος εντός της ΕΕ, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται απλά να εκλείψει. Για παράδειγμα, μία κοινή πολιτική ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη θα βοηθούσε πολύ, μία πολιτική επιστροφών επίσης.
Σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η κυβέρνησή μου κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι, αν λάβουμε υπ' όψη το θαλάσσιό μας περιβάλλον, τα νησιά, την εγγύτητά τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Παρ' όλ' αυτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι τους προσεχείς μήνες θα έχουμε πολύ μεγάλη βελτίωση.
Όπως γνωρίζετε, το Αιγαίο είναι γενικώς ένα δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά στη μετανάστευση. Όμως, και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Αναφέρομαι στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος. Γενικώς, η Κροατική Προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε.