- Αρχική
- Γενικές Πληροφορίες
- Η Ελλάδα και η Αίγυπτος
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στην ομογενειακή εφημερίδα "ΝΕΟ ΦΩΣ" Καΐρου, με αφορμή την 4η Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου (Κάιρο, 11.10.2016)
Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στην ομογενειακή εφημερίδα "ΝΕΟ ΦΩΣ" Καΐρου, με αφορμή την 4η Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου (Κάιρο, 11.10.2016)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, τί προσδοκά η Αθήνα από την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η πολιτική βούληση των τριών κρατών να ενισχύσουν τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας τους, που δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αλλά και η κοινή δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες μας, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα τρίγωνο συνεργασίας με θετική προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, που χρειάζεται σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.
Η Ελλάδα, ως ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά της να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να προωθήσει αποτελεσματικά συγκεκριμένα έργα και προγράμματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της τριμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα μπορούσε να είναι η σημασία - στην πράξη - της Συνόδου αυτής για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ειδικότερα για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δύο χώρες που είναι φυσικοί στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή και που ήδη συνεργάζονται στενά σε διεθνές επίπεδο, η Σύνοδος αυτή αποτελεί έναν ακόμα πρόσφορο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος και των δύο λαών.
Στην πράξη, πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό συνεργασίας, ο οποίος επιβεβαιώνει τις στενές μας σχέσεις με την Αίγυπτο. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθότι οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των Ελληνικών Κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας για τον Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η μακραίωνη ελληνική παρουσία -του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Ελληνικών Κοινοτήτων - στην Αίγυπτο είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της συνύπαρξης δύο χωρών στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους.
Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου λειτουργεί ιστορικά ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Μπόλιασε και ευεργέτησε την ελληνική κοινωνία με το δυναμισμό και τον κοσμοπολιτισμό του, ενώ παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, διατηρώντας την ελληνική του ταυτότητα.
Βασική και διαχρονική επιδίωξη της Ελληνικής Πολιτείας είναι η ολόθερμη στήριξή του, η προστασία του, καθώς και η ενίσχυσή του και προβολή της δράσης του. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας.