- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι
- Η Ελλάδα και η Ρουμανία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Εορτασμός Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι – Παρουσία του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και συνάντηση με Πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας -
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, στην κατάμεστη από ομογενείς αλλά και Ρουμάνους - λάτρεις της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού- αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας, εορτάστηκε την Δευτέρα 12/2/2024 η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στο Βουκουρέστι, σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Πρεσβείας και της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στο ιστορικό κτήριο το οποίο έχει έντονη την σφραγίδα ενός από τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αυτή του Ευάγγγελου Ζάππα, η προτομή του οποίου είναι τοποθετημένη σε ειδικό χώρο, σε ένδειξη της προσφοράς του στα γράμματα και τις τέχνες και στη Ρουμανία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε γίνει δεκτός σε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ. Alfred-Robert Simonis, συνοδευόμενος από την Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία κα Λιλή-Ευαγγελία Γραμματίκα, ενώ επίσης ενημέρωσε εκπροσώπους ελληνικών φορέων και Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη Ρουμανία σχετικά με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιστολική ψήφο, σε ειδική παρουσίαση που έλαβε χώρα στο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ρ/Κοινοβουλίου υπογραμμίστηκε το πολύ καλό επίπεδο των ελληνο-ρουμανικών διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον περαιτέρω ανάπτυξής τους, ενώ η ελληνική μειονότητα αποτελεί τη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του Ρ/Κοινοβουλίου στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελώντας μοντέλο, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ευχαρίστησε για τη στήριξη της χώρας μας στην προσπάθεια για ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Shengen. Είπε επίσης ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ανέδειξε τα προβλήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή Μαύρης Θάλασσας.
Στην εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, την οποία τίμησαν με τη συμμετοχή τους, εκπρόσωποι της Προεδρίας και της κυβέρνησης της Ρουμανίας, η Πρέσβης της Ελλάδας κ. Γραμματίκα τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της:
“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εορτάζουμε στο Βουκουρέστι την ημέρα της Ελληνικής γλώσσας, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι το αποτύπωμα του ελληνισμού στη Βλαχία και τη Μολδαβία, ανάγεται σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας της περιοχής και συνέβαλε στην εθνογένεση των κρατών μας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Η συνεχιζόμενη παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Ρουμανία είναι γέφυρα φιλίας για τους λαούς μας. Και είμαι ευγνώμων που έχει καθιερωθεί επίσημα στη Ρουμανία από το 2018, ο εορτασμός στις 9 Φεβρουαρίου της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, μετά από ενέργειες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας του κ. Ζησόπουλου”. Κατέληξε δε λέγοντας ότι “η οικουμενικότητα της συμβολής της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, μας ενώνει όλους, ως κοινό εργαλείο έκφρασης βασικών αξιών, όπως η Δημοκρατία, ο Διάλογος και η Διπλωματία, η σημασία και προάσπιση των οποίων είναι ακόμη πιο επίκαιρη στην τρέχουσα συγκυρία των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας και του επικίνδυνου αναθεωρητισμού.”
Ο ΓΓ Αποδήμου και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκης στην ομιλία του υπογράμμισε μ.α. τα εξής:
“...Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών. Στηρίζουμε τα ήδη υπάρχοντα, αλλά και τη δημιουργία νέων Τμημάτων Κλασικών ή Νεοελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Στηρίζουμε τα κέντρα Ελληνικής Γλώσσας με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση της Ελληνικής εντός και εκτός Ελλάδος, την οργάνωση διδασκαλίας σε αλλοδαπούς και ομογενείς, τη στήριξη των διδασκόντων της Ελληνικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό και την παραγωγή υλικού για την προβολή και τη διάδοσή της. Ενώ, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “StaEllinika”, η οποία πλέον διατίθεται σε πέντε γλώσσες. Προωθούμε την ελληνομάθεια με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Είναι καθήκον όλων μας, ως Ελλήνων, να διατηρούμε, να προάγουμε, να υποστηρίζουμε, να υπερασπίζουμε την Ελληνική Γλώσσα και τη σωστή εκμάθησή της. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στη Διασπορά μας και σε όλον τον Ελληνισμό.”
Ο Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού, θρησκειών και εθνικών Μειονοτήτων του Προέδρου της Ρουμανίας Dr. Sergiu Nistor απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους της Προεδρίας τόνισε μ.α. τα εξής:
“Σήμερα, όταν οι δημοκρατίες δοκιμάζονται από την αναζωπύρωση του εξτρεμισμού, της βίας, των διακρίσεων και του φυλετικού μίσους, όταν ο πόλεμος καταστρέφει ζωές και σπίτια, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη και τον διάλογο, καθίσταται απαραίτητο να στηριχτούμε προσεκτικά στις υψηλές ηθικές αξίες και στα υποδειγματικά ανθρώπινα μοντέλα που έχουν δημιουργήσει, διατηρήσει και μεταβιβάσει ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα!Την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας φέρουμε τη δέουσα εκτίμηση προς την Ελληνική Κοινότητα για την ουσιώδη συμβολή της στην εθνική μας πρόοδο. Η ελληνική μειονότητα στη Ρουμανία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο διαλόγου και έναν πολύτιμο θεσμικό συνεργάτη”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του για την αφοσίωσή της στις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητά της και για την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν οι Έλληνες ομογενείς στη συνάντηση των πολιτισμών στη Ρουμανία.
Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρέσβης Μάριος Κουντουρίδης μετέφερε χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Ρουμανικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Παιδείας Bogdan Cristescu, ο Υφυπουργός για τις Διεθνοτικές Σχέσεις, Thomas Şindilariu, καθώς και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εθνικών Μειονοτήτων της Ρουμανίας, Βουλευτής Varujan Pambuccian. Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων κ. Ζησόπουλος επίσης αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου κ.Tudor Dinu με τίτλο: "Ηγεμονική Ακαδημία του Βουκουρεστίου την εποχή του Αλέξανδρου Υψηλάντη (1774 - 1782)".
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν, επίσης, η βράβευση των μαθητών του ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "Αθηνά"- οι οποίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης για την ελληνική γλώσσα, καθώς και η βράβευση του συνόλου των μαθητών που διακρίθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας το 2023, που διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.
Παράλληλα, η ηθοποιός Daniela Moldovan απήγγειλε ποιήματα στα ελληνικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ρεσιτάλ με έργα του Έλληνα συνθέτη Βασίλη Δελλίου, από το κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Πλοιέστι "Paul Constantinescu".