Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα στην Ουνέσκο

Πριν ακόμα τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, είχε καταστεί πρόδηλη η ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως μέτρα σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε με τη λήξη των εχθροπραξιών να ξαναμπούν οι βάσεις για την εκπαιδευτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση του μέλλοντος.

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια έκτοτε και συχνά κοντεύουμε να λησμονήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκε στους νικητές του πολέμου. Αγωνίστηκε σκληρά και με άνισες δυνάμεις στο πλευρό των Συμμάχων και υπέμεινε μία βάρβαρη και εξοντωτική εχθρική κατοχή στην οποία αντιστάθηκε με σθένος. Και παρόλο τον αδελφοκτόνο σπαραγμό που ακολούθησε, δικαιωματικά βρέθηκε ανάμεσα σε αυτούς που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δρομολογήσουν τη νέα εποχή.

Η Ελλάδα συνυπέγραψε την ιδρυτική πράξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  στις 26 Ιουνίου 1945  και την ιδρυτική πράξη της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1945.

Από τότε είναι δυναμικά παρούσα στο διεθνή αυτόν Οργανισμό. Η Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία  εγκαταστάθηκε το 1946, με πρώτο πρέσβη τον αείμνηστο Ραφαήλ Ραφαήλ, που διετέλεσε και πρέσβης της χώρας μας στη Γαλλία.