Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στο φόρουμ για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου (Αδδίς Αμπέμπα, 02.05.2019)
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, μετείχε στο ετήσιο Φόρουμ για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Day) που διοργάνωσε φέτος η UNESCO στην Αδδίς Αμπέμπα με συνδιοργανωτές την κυβέρνηση της Αιθιοπίας και την Αφρικανική Ένωση.
Η Πρόεδρος της Αιθιοπίας, Sale-Gouork Zeounta, κήρυξε την έναρξη των εργασιών και σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κουίκ δήλωσε: «Πριν δύο μήνες σας δέχθηκα στο Προεδρικό Μέγαρο και τώρα χαίρομαι που η Ελλάδα είναι πάλι εδώ κοντά μας σε ένα τόσο σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μου, στο πλαίσιο πολλών μεταρρυθμίσεων, ως προς την πλήρη ελευθερία του Τύπου. Ευχαριστώ την κυβέρνησή σας που είναι τόσο κοντά στη χώρα μου». Σημειώνεται ότι στις μεταρρυθμίσεις του νέου Πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, είναι και τα θέματα των ΜΜΕ, με πρώτο σημαντικό βήμα την απελευθέρωση όλων των εδώ και χρόνια κρατούμενων δημοσιογράφων. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρέθεσε γεύμα στους Ευρωπαίους και Αφρικανούς Υπουργούς, είναι και το πρόσωπο που - όπως ανακοινώθηκε στο φόρουμ - θα βραβευθεί φέτος από την UNESCO για τη συμβολή του στην ελευθερία του Τύπου στην Αιθιοπία.
Ο κ. Υφυπουργός εστίασε την ομιλία του στα fake news και στην επίδραση της ενημέρωσης από την εξέλιξη της τεχνολογίας στον Τύπο, στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, και στο internet. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τα fake news είναι ένας επικίνδυνος εχθρός ο οποίος παρεμβαίνει παγκόσμια σε πολλούς τομείς κυβερνητικών δραστηριοτήτων, στοχεύοντας κυρίως εξωτερική πολιτική, άμυνα, οικονομία, εκλογές, τις προσωπικές ζωές κυρίως πολιτικών, αλλά και αναταράσσοντας ακόμα και την καθημερινότητα απλών ανθρώπων. Οι πηγές αυτής της επικίνδυνης δυσλειτουργίας της δημοσιογραφίας είναι αρκετές. Χωρίς να τις ιεραρχώ, μία αιτία σίγουρα είναι το γεγονός ότι τα Media δεν είναι όπως ήταν σε περασμένες δεκαετίες, αλλά τώρα πια στα χέρια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, με ακραία παρεμβατικότητα στο κάθε τι που θέλουν. Άλλη αιτία είναι και η κούρσα της πρωτιάς για τη διανομή της είδησης που γίνεται κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διαδικτυακά ή ραδιοτηλεοπτικά, όπου μία fake είδηση δεν «διπλοτσεκάρεται» ως προς την πηγή που τη γέννησε και παραδίδεται αβασάνιστα στους πολίτες. Θα μπορούσα να προσθέσω ότι σε αυτόν τον «πόλεμο» της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, έχει πολλές φορές καταγγελθεί και η παρέμβαση μυστικών Υπηρεσιών ή Μέσων που υπηρετούν κρατικά ή πολιτικά ή ακόμα και προσωπικά συμφέροντα. Η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης των μνημονίων είχε δεχθεί ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ, κυρίως ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Τελικά αντισταθήκαμε. Και εκείνοι βγήκαν οι χαμένοι και οι αναξιόπιστοι, όχι εμείς».
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Διευθύνοντα Αντιπρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Kwesi Quartey.