Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Ινδία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Εναρκτήρια Σύνοδος του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο ελληνικός κόσμος και η Ινδία: Ιστορία Πολιτισμός και Εμπόριο από τη ελληνιστική περίοδο έως την Σύγχρονη Εποχή» (4ος αι. π.Χ.- 18ος αι. μ.Χ.)" (12.12.22)

Εναρκτήρια Σύνοδος του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο ελληνικός κόσμος και η Ινδία: Ιστορία Πολιτισμός και Εμπόριο από τη ελληνιστική περίοδο έως την Σύγχρονη Εποχή» (4ος αι. π.Χ.- 18ος αι. μ.Χ.)" (12.12.22)

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

Εναρκτήρια Σύνοδος του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο ελληνικός κόσμος και η Ινδία: Ιστορία Πολιτισμός και Εμπόριο από τη ελληνιστική περίοδο έως την Σύγχρονη Εποχή»   (4ος αι. π.Χ.- 18ος αι. μ.Χ.)" (12.12.22)

Tο Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώθηκε  από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Jawaharlal Nehru University, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (ΕΙΒ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τέθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ινδία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Nίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την έναρξη του Συνεδρίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Ελλάδα και  Ινδία πρέπει να οικοδομήσουν τη σχέση του μέλλοντος. Μια σχέση που φιλοδοξεί να γίνει στρατηγική, καθώς οι δύο χώρες έχουν κοινή οπτική σε πολλά θέματα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο γεγονός ότι υπάρχει Ελληνική Έδρα στο JNU.

Η Ινδή Υφυπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού, κα Meenakshi Lekhi, διατύπωσε την πρόταση η Ελλάδα και η Ινδία να συνεργασθούν στενά στο πλαίσιο της UNESCO και του ινδικής εμπνεύσεως “Mausam Project”, με στόχο να εγγράψουν κοινή υλική και άϋλη πολιτιστική κληρονομιά. Η κα Lekhi ανέφερε ως παραδείγματα τέτοιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς: α) την  Ινδο-Ελληνική τέχνη Mathura , β) τη “Unani Medicine”, μορφή εναλλακτικής ιατρικής, η οποία αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της όσμωσης μεταξύ των ιατρικών παραδόσεων του Ιπποκράτη και Γαληνού και των ανατολικών ιατρικών παραδόσεων στην ινδική υποήπειρο από την ελληνιστική εποχή και εντεύθεν.

Ο Καθηγητής Χ. Αραμπατζής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του ΕΙΒ και από ελληνικής πλευράς Συντονιστής του εν θέματι Συνεδρίου ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ θα προσφέρει τρεις υποτροφίες σε φοιτητές του JNU για παρακολούθηση του θερινού προγράμματος (summer school) τoυ Τμήματος. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το ΕΙΒ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα προσφέρει δύο υποτροφίες σε φοιτητές του JNU προκειμένου να παρακολουθήσουν το θερινό Σχολείο Ελληνικής Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας του Ινστιτούτου τον Ιούλιο 2023.

Η αντιπροσωπεία του ΕΙΒ και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ι. Χρυσουλάκης δήλωσαν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι θα ανακοινωθούν περισσότερες υποτροφίες καθώς η εκπαιδευτική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας επεκτείνεται ραγδαία ενώ παράλληλα θα υποστηριχθεί η περαιτέρω έρευνα από εξειδικευμένους μελετητές για τις σχέσεις  Ελληνικού κόσμου και της Ινδίας κατά την ελληνιστική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Ο Κοσμήτορας του Τομέα Ξένων Γλωσσών του JNU, Καθηγητής Mazhar Asif, ο οποίος τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα Καθηγητής Περσικής γλώσσας, πρότεινε τη συγγραφή συγκριτικής μελέτης σχετικά με τα ελληνικά, ινδικά και περσικά έπη από ομάδα Ακαδημαϊκών Ελλάδας, Ινδίας, Ιράν.

O Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ι. Χρυσουλάκης  ήταν ο Κεντρικός Ομιλητής κατά την εναρκτήρια Σύνοδο του Συνεδρίου. Έδωσε έμφαση στη σημαντική ώθηση που αναπτύσσεται στις Ελληνο-Ινδικές σχέσεις χάρη στη συγκεκριμένη διοργάνωση, μίλησε για την υπερχιλιετή σχέση Ελλάδας και Ινδίας, η οποία ήταν πάντα ανοιχτή στην πολιτιστική και πνευματική όσμωση, ενώ επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ελληνιστική περίοδο και στην ιστορία των αμοιβαίων ινδο-ελληνικών επιρροών στην υποήπειρο μετά το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, εγκαινίασε μαζί με την κα Lekhi την ψηφιακή Έκθεση σπάνιου χειρογράφου για το Μ. Αλέξανδρο από τη συλλογή του ΕΙΒ. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ινδία, ο κ. ΓΓ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Jharkand Rai. Eπίσης, απέτισε φόρο τιμής στο Μαυσωλείο του Mahatma Gandhi στο Νέο Δελχί. Τέλος, παραχώρησε συνέντευξη σε μεγάλης κυκλοφορίας τοπικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο The Print.

Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ινδία κ. Δημήτρης Ιωάννου αναφέρθηκε στο ότι Ελλάδα και Ινδία αποτελούν διαχρονικά «οικουμενικές» κοινωνίες, βασιζόμενες στις δικές τους ιδέες, αξίες, πνεύμα και πολιτισμό, και ταυτόχρονα ανοιχτές στην αλληλεπίδραση και το διάλογο με άλλους πολιτισμούς και επήνεσε τους συμμετέχοντες Καθηγητές της Διάσκεψης για την προσπάθειά τους να διερευνήσουν το παρελθόν και να ορίσουν τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών.

Η Αντιπρύτανης του JNU, κα Santishree Pandit τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέρος από το JNU για τη διοργάνωση ενός τέτοιου Συνεδρίου, καθώς το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ανέκαθεν ενθάρρυνε τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Χαρακτήρισε τον ελληνικό πολιτισμό ως έναν εκ των μεγαλύτερων πολιτισμών, ο οποίος άσκησε τεράστια επιρροή σε όλο το φάσμα των επιστημών.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, Καθηγητής κ. Π. Κουκουσάς τόνισε ότι ο ρόλος του Ινστιτούτου ως συνδιοργανωτή του εν θέματι Συνεδρίου επιβεβαιώνει τους υπερχιλιετείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Ινδία διατηρούσαν σχέσεις και κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Ευ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του ΑΠΘ ως συνδιοργανωτή του ιστορικού αυτού Συνεδρίου και διαβεβαίωσε ότι ΑΠΘ και JNU θα έχουν στενή συνεργασία στο μέλλον.
Οι Καθηγητές της Ελληνικής Έδρας κ.κ. B. Σύρος και A. K. Singh τόνισαν ότι η Έδρα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην ενίσχυση των ελληνο-ινδικών σχέσεων, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.