Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Ινδονησία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Βλάση, στην Ημερίδα “Building International Bridges: Opening Greek Universities to the World” (Αθήνα, 24.01.2020)

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Βλάση, στην Ημερίδα “Building International Bridges: Opening Greek Universities to the World” (Αθήνα, 24.01.2020)

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Αξιότιμη Υπουργέ Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κυρίες και Κύριοι Πρέσβεις,

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές,

Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εκπαίδευση των Ηνωμένων Εθνών που εορτάζεται σήμερα, είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στον τομέα των αγγλόφωνων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η εκπαίδευση και η εξωστρέφεια συμβαδίζουν. Ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης έλεγε: ‘Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου’. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απολύτως με αυτό.

Οι φοιτητές μας ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες. Το Erasmus και αρκετά άλλα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν ότι η κινητικότητα αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση της δυναμικής του κόσμου μας.

Η κινητικότητα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών, επιτρέπει τη διάχυση της γνώσης και διαμορφώνει τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Επιτρέπει καλύτερη αλληλοκατανόηση και προωθεί την ανεκτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Η κινητικότητα αποτελεί μια δεξιότητα και ένα ισχυρό προσόν, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Αξίζει να επενδύσουμε σ’ αυτήν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγουν τις πόρτες τους στον υπόλοιπο κόσμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η ελληνική κυβέρνηση, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, παρέχοντάς τους έτσι την ευκαιρία να αποκαλύψουν το τεράστιο δυναμικό τους.

Στην πρόσφατη ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης: Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και εγνωσμένου κύρους ξένων πανεπιστημίων, αγγλόφωνα προγράμματα κλασικών σπουδών, αναβάθμιση του ευρύτερου πλαισίου των πανεπιστημιακών σπουδών. Αυτές οι πρωτοβουλίες φέρνουν έναν άνεμο αλλαγής και σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής.

Ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωρίζω πολύ καλά το εξαιρετικό επίπεδο του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης από τα πανεπιστήμιά μας.

Εν τούτοις, για πολλά χρόνια, λόγω της έλλειψης αγγλόφωνων προγραμμάτων, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχαναν την ευκαιρία να δεχθούν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες.

Όπως θα διαπιστώσετε σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για πανεπιστημιακές σπουδές. Σας ενθαρρύνω ολόψυχα να διαδώσετε στις χώρες σας τις πληροφορίες που θα παρουσιαστούν στη  σημερινή εκδήλωση και να ενημερώσετε τις αρμόδιες αρχές για τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει η Ελλάδα στους νέους φοιτητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους Γενικούς Γραμματείς, τον κ. Αλεξανδρή από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον κ. Δημητρόπουλο από το Υπουργείο Παιδείας για αυτή την πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ πολύ.