Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Στρατολογικά

Η πρώτη ουσιαστικά επαφή των προς στράτευση πολιτών με τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η κατάθεση Δελτίου Απογραφής. Αυτή πραγματοποιείται το πρώτο τρίμηνο του έτους που οι στρατεύσιμοι εισέρχονται στο 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλ. έτος γέννησης + 18 έτη (για παράδειγμα, από τις 02 Ιανουαρίου έως τις 02 Απριλίου του 2018 δελτίο απογραφής θα καταθέσουν οι γεννηθέντες το 2000). Τους τρεις αυτούς μήνες οι στρατεύσιμοι έχουν υποχρέωση να καταθέσουν το Δελτίο Απογραφής στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο στην Ελλάδα ή σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στην Ελλάδα ή στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές.

Το επόμενο έτος μετά τη συμπλήρωση του Δελτίου Απογραφής οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να καταταγούν ή να ζητήσουν νόμιμα:

-Αναβολή λόγω σπουδών

-Αναβολή ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού

-Αναβολή για λόγους υγείας

Ο Νόμος 3421/2005 Περί Στρατολογίας των Ελλήνων, και όλες οι μετέπειτα σχετικές διατάξεις,προσδιορίζει τις στρατολογικές υποχρεώσεις και δικαιώματα των αρρένων Ελλήνων πολιτών. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις αναφορικά με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σώματος Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων www.stratologia.gr, η οποία ενημερώνεται συχνά με όλες τις εξελίξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Έλληνες άρρενες πολίτες που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Νόμο 3421/2005, Κεφάλαιο Δ, άρθρα 18-20 και όλες τις μετέπειτα σχετικές διατάξεις, προκειμένου να τύχουν αναβολής λόγω σπουδών, θα πρέπει να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά στο Προξενικό Γραφείο της Αρχής μας:

Αίτηση προς Ελληνική Προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο Προξενικό Γραφείο).

Διαβατήριο ή Αστυνομική ταυτότητα

Πιστοποιητικό σπουδών δεόντως υπογεγραμμένο (θεωρημένο με APOSTILLE) επίσημα μεταφρασμένο στα Ελληνικά από το οποίο πρέπει να προκύπτουν τμήμα και κλάδος σπουδών,εκπαιδευτική βαθμίδα,ημερομηνία αρχικής εγγραφής, διανυόμενο έτος ή εξάμηνο σπουδών και προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σε συμμόρφωση με τα οριζόμενα στον Νόμο 3421/2005 Περί Στρατολογίας των Ελλήνων, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ, άρθρο 25 και όλες τις μετέπειτα σχετικές διατάξεις, ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να χαρακτηρίζονται  όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις :

1. Από την γέννησή τους, έως  και την παρούσα στιγμή, ζουν συνεχώς στο εξωτερικό (σε μία ή περισσότερες χώρες). Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, για να μπορέσουν να χαρακτηριστούν, από την στρατολογία, ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, χρειάζονται το απαραίτητο πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που θα εκδοθεί από Ελληνική Προξενική Αρχή.  Δείτε το σημείο (Α) πιό κάτω για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

2. Διαμένουν, για τουλάχιστον 11 συνεχόμενα χρόνια, στο εξωτερικό (σε μία ή περισσότερες χώρες).  Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, για να μπορέσουν να χαρακτηριστούν, από την στρατολογία, ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, χρειάζονται το απαραίτητο πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που θα εκδοθεί από Ελληνική Προξενική Αρχή. Δείτε το σημείο (Β) πιό κάτω για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

3. ΄Εχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν, για 7 τουλάχιστον συνεχόμενα χρόνια, στο εξωτερικό ( σε μία ή περισσότερες χώρες ).  Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, για να μπορέσουν να χαρακτηριστούν, από την στρατολογία, ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, χρειάζονται το απαραίτητο πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που θα εκδοθεί από Ελληνική Προξενική Αρχή. Δείτε το σημείο (Γ) πιό κάτω για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

(Α).

ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  ( ΣΕ ΜΙΑ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥΣ

• Αίτηση προς Ελληνική Προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο Προξενικό Γραφείο).

• Διαβατήριο ή Αστυνομική ταυτότητα

• Ενδεικτικά: Συμβόλαιο κατοικίας, βεβαιώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πτυχία και αναλυτική βαθμολογία), βεβαιώσεις εργοδοτών, μισθολογικές καταστάσεις (μηνιαίες), εκκαθαριστικά σημειώματα Εφορίας P60 ή/και Ρ45, αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών (μηνιαία), λογαριασμοί δημοτικών οργανισμών και οργανισμών κοινής ωφελείας (utility bills), βεβαίωση έκδοσης PPS, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν συνεχή μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό (πρωτότυπα και φωτοτυπίες).

• Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.

Σημείωση:

-Για το χρονικό διάστημα που ο ενδιαφερόμενος ήταν ανήλικος, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και οι δύο γονείς του ή ο γονέας που ασκούσε τη γονική μέριμνα κατοικούσε στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, εκτός από βεβαιώσεις σχολείων, υποβάλλονται απαραίτητα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αφορούν τους γονείς π.χ. συμβόλαια κατοικίας, Ρ60 ή/και Ρ45, κίνηση τραπεζικών λογαριασμών κ.α.  (πρωτότυπα και φωτοτυπίες ) .

- Κατά το καλυπτόμενο διάστημα δεν πρέπει να έχει υπάρξει παραμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα, άνω των έξι μηνών.

(Β).

ΟΣΟΙ  ΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ( ΣΕ ΜΙΑ ΄Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ )

• Αίτηση προς Ελληνική Προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο Προξενικό Γραφείο).

• Διαβατήριο ή Αστυνομική ταυτότητα

• Ενδεικτικά: Συμβόλαιο κατοικίας, βεβαιώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πτυχία και αναλυτική βαθμολογία), βεβαιώσεις εργοδοτών, μισθολογικές καταστάσεις (μηνιαίες), εκκαθαριστικά σημειώματα Εφορίας P60 ή και Ρ45, αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών (μηνιαία), λογαριασμοί δημοτικών οργανισμών και οργανισμών κοινής ωφελείας (utility bills), βεβαίωση έκδοσης PPS ,οποιαδήποτε άλλα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν συνεχή μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό (πρωτότυπα και φωτοτυπίες).

• Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.

Σημείωση:

-Στην περίπτωση που κάποια από τα 11 προαπαιτούμενα χρόνια καλύπτουν και χρόνια πριν από την ενηλικίωση του αιτούντος, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και οι δύο γονείς του ή ο γονέας που ασκούσε τη γονική μέριμνα κατοικούσε στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, εκτός από βεβαιώσεις σχολείων, υποβάλλονται απαραίτητα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αφορούν τους γονείς π.χ. Ρ60, κίνηση τραπεζικών λογαριασμών κ.α. (πρωτότυπα και φωτοτυπίες ) .

- Κατά το καλυπτόμενο διάστημα δεν πρέπει να έχει υπάρξει παραμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα, άνω των έξι μηνών.

(Γ).

ΟΣΟΙ  ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ 7 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ( ΣΕ ΜΙΑ ΄Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ )

• Αίτηση προς Ελληνική Προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο Προξενικό Γραφείο).

• Διαβατήριο ή Αστυνομική ταυτότητα

•Ενδεικτικά:  Συμβόλαιο κατοικίας, βεβαιώσεις εργοδοτών, μισθολογικές καταστάσεις (μηνιαίες), εκκαθαριστικά σημειώματα Εφορίας P60 ή και Ρ45, αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών (μηνιαία), λογαριασμοί δημοτικών οργανισμών και οργανισμών κοινής ωφελείας (utility bills), βεβαίωση έκδοσης PPS ,οποιαδήποτε άλλα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν συνεχή μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό (πρωτότυπα και φωτοτυπίες).

• Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.

Σημείωση:

- Κατά το καλυπτόμενο διάστημα δεν πρέπει να έχει υπάρξει παραμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα, άνω των έξι μηνών.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα των 7 ή 11 ετών των παραπάνω κατηγοριών (2) και (3), μπορούν να χαρακτηριστούν ως Ανυπότακτοι Εξωτερικού και για αυτό είναι απαραίτητη η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού από την Ελληνική Προξενική Αρχή της περιοχής διαμονής τους. Τα απαραίτητα προς τούτο δικαιολογητικά είναι κατά περίπτωση αυτά των κατηγοριών (Β)  (11 συνεχόμενα χρόνια παραμονής στο εξωτερικό ) και (Γ) ( 7 συνεχόμενα χρόνια βιοποριστικής εγκατάστασης στο εξωτερικό ) όπως αυτά περιγράφονται ανωτέρω.

Εάν οι ενδιαφερόμενοι όλων των κατηγοριών διέμειναν και σε χώρες πλην της Ιρλανδίας, οφείλουν να προσκομίσουν, για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, πιστοποιητικά των αρμοδίων κατά τόπον Ελληνικών Προξενικών Αρχών.

Η χρονική διάρκεια των ανωτέρω πιστοποιητικών είναι εξάμηνη.

Για όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού με το Προξενικό Γραφείο της Αρχής μας.

Εφόσον προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά το πιστοποιητικό χορηγείται αυθημερόν, με καταβολή του προβλεπόμενου τέλους σε μετρητά.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018