Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στο Ισραήλ arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Πολιτιστική Εκδήλωση Ελληνικής Πρεσβείας με θέμα "Έλληνες Εβραίοι υπό την Ναζιστική Κατοχή: Απέλαση, Αντίσταση και Επιβίωση"

Πολιτιστική Εκδήλωση Ελληνικής Πρεσβείας με θέμα "Έλληνες Εβραίοι υπό την Ναζιστική Κατοχή: Απέλαση, Αντίσταση και Επιβίωση"

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ισραήλ, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και το Μουσείο Ιστορίας του Εβραϊκού Λαού στο Τελ Αβίβ (Beit Hatfutsot), διοργάνωσε στις 12 Νοεμβρίου πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Έλληνες Εβραίοι υπό την Ναζιστική Κατοχή: Απέλαση, Αντίσταση και Επιβίωση».  

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της τραγικής μοίρας των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η εξυπηρέτηση της μνήμης: της μνήμης  των ανθρώπων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, της μνήμης όσων χάθηκαν, της μνήμης όσων βοήθησαν στην διάσωση Εβραίων συμπατριωτών τους και της μνήμης γενικότερα, αφού η λήθη επιτρέπει την συχνά ανεπιθύμητη επανάληψη της Ιστορίας.

Όπως υπενθύμισε ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ισραήλ, κ. Σπυρίδων Λαμπρίδης, «ουδείς έχει το δικαίωμα να ξεχάσει ή να συγχωρήσει το ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε προ 70 χρόνων, αλλά που παραμένει σχετικό ακόμη και σήμερα».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμούς η κα Liora Shani (εκ μέρους του Διευθύνοντος Συμβούλου του Beit Hatfutsot κ. Dan Tadmor), ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ισραήλ κ. Λαμπρίδης και η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κα Ζανέτ Μπαττίνου. Ακολούθησε διάλεξη της Καθηγήτριας κας Οντέτ Βαρόν-Βασάρ με θέμα τον βίαιο ξεριζωμό των εβραϊκών κοινοτήτων από την Ελλάδα και την συνεπαγόμενη απώλεια της μακραίωνης Σεφαρδίτικης παράδοσης, οποία εξέλειψε ομού με τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα. Επισημάνθηκε επίσης η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς την σχετικώς πρόσφατη «ιχνηλάτηση» του δράματος του Ολοκαυτώματος προς την συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.

Δεύτερο σκέλος εκδήλωσης αφορούσε σε εγκαίνια έκθεσης για τα παιδιά της Εβραϊκής κοινότητας που σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των συμπατριωτών τους, όταν τα έκρυψαν και τα σίτισαν στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Οι Δίκαιοι των Εθνών περιποιήθηκαν ιδιαίτερη τιμή στην πατρίδα τους και την ανθρωπότητα εν γένει.

Εκδήλωση έληξε με την προβολή της ταινίας «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, που εξιστορεί την ιστορία 5 παιδιών που διασώθηκαν από τους Γερμανούς, κουβαλώντας ωστόσο το βάρος της μνήμης των εκατομμυρίων άλλων παιδιών που δεν κατάφεραν, τελικά, να μεγαλώσουν. Το θαμπό περίγραμμα των σκιών αυτών που χάθηκαν συνεχίζει μέχρι σήμερα να τους πλαισιώνει.

cultural1
cultural2
cultural3