Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Ιαπωνία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συμμετοχή Ελλάδας στο 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας (Τόκυο, 22-27.11.2022)

Συμμετοχή Ελλάδας στο 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας (Τόκυο, 22-27.11.2022)

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022

Η χώρα μας συμμετέχει στο 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας που συνδιοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 22-27 Νοεμβρίου στο Τόκυο.  Η αφιερωμένη στην ελληνική λογοτεχνία εκδήλωση θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, στις 15.30-16.20, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μίτα και με τίτλο «The Greek Connection – Ένας διάλογος μεταξύ ελληνικής και ιαπωνικής ποίησης». Σε αυτήν ο ποιητής Χάρης Ιωσήφ θα παρουσιάσει ποιήματα και μεταφράσεις του που σχετίζονται άμεσα με την Ιαπωνία και ο μελετητής και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κυότο, Κόσουκε Φουκούντα, θα παρουσιάσει ομοιότητες και σημεία σύγκλησης του ελληνικού και ιαπωνικού ποιητικού λόγου.  

Ο ΧΑΡΗΣ ΙΩΣΗΦ γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Αυγώνυμα το 2014 (Εκδ. Captain Book) και τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο Άγναφα ράκη το 2016 (Εκδ. Σοκόλη). Το 2017 εκδίδει την Τρίτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Απόστιχα σιωπής (Εκδ. Περισπωμένη). Το 2019 εκδίδει τους ποιητικούς διαλόγους Λόγου Νέκυια (Εκδ. Περισπωμένη) και την ποιητική συλλογή Το νησί των ιδανικών Ιούλιων (Εκδ. Σαιξπηρικόν). Το 2020 τυπώθηκε ο μονόλογός του Των στροφάδων εστίν (Εκδ. Περισπωμένη). Ποίηση, λογοτεχνικές κριτικές και άλλα κείμενα του Χάρη Ιωσήφ έχουν παρουσιαστεί σε ποιητικές επισκοπήσεις και περιοδικά. σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή.

O ΚΟΣΟΥΚΕ ΦΟΥΚΟΥΝΤΑ γεννήθηκε στο Έχιμε το 1990. Σπούδασε Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, στο Τμήμα Ιστορίας της Δυτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κυότο (με έμφαση στον Σπινόζα) και Ιστορία της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Σύγχρονων Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κυότο (M.A., Ph.D.) και στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (επισκέπτης επιστημονικός συνεργάτης), με έμφαση στο έργο και τη σκέψη του Καζαντζάκη. Σήμερα είναι λέκτορας μερικής απασχόλησης στη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κυότο. Οι μελέτες του στα ελληνικά περιλαμβάνουν τους τίτλους Ο Καζαντζάκης και η Ελληνικότητα, Νίκος Καζαντζάκης - Η απω-ανατολική ματιά " (Επιμέλεια Έλενα Αβραμίδου, Ένεκεν, 2019), ενώ στις μεταφράσεις του συγκαταλέγεται η Ασκητική (Kyōritsu, 2018).