Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Ελληνική Ιθαγένεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες άσκησής της (καθώς και οι τρόποι χορήγησης της ιθαγένειας σε όσους δεν θεμελιώνουν κατ' αρχήν το δικαίωμα αυτό) ρυθμίζονται από τον "Κώδικα Ιθαγένειας" (Ν. 3284/2004) και τη συναφή νομοθεσία (κυρίως Ν. 2910/2001 και οι τροποποιητικοί αυτού Ν.3013/2002 και Ν. 3274/2004).

Το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια θεμελιώνεται στην γέννηση από γονέα (πατέρα ή μητέρα) που είναι Έλληνας πολίτης. Δεν είναι απαραίτητο ο γονέας να έχει ασκήσει (να του "έχει αναγνωρισθεί") το δικαίωμά του στην ελληνική ιθαγένεια, αρκεί να το θεμελιώνει, δηλ. να είναι τέκνο Έλληνα/Ελληνίδας.

Έλληνας πολίτης είναι όποιος έχει εγγραφεί σε δημοτολόγιο Δήμου ή Κοινότητας του ελληνικού Κράτους.

Η νομική βάση της ελληνικής υπηκοότητας είναι η εγγραφή στα δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας του ελληνικού Κράτους. Τα σχετικά "πιστοποιητικά δημοτολογίου" συνιστούν το νόμιμο τεκμήριο της ελληνικής ιθαγένειας και μπορούν να εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές (Δήμους/ Κοινότητες) μετά από αίτηση που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι. Η εγγραφή του γάμου των γονέων και της γέννησης των ενδιαφερομένων στα μητρώα του Δήμου ή Κοινότητας του ελληνικού Κράτους είναι προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου.

Όσοι ομογενείς έχουν απορίες για το αν θεμελιώνουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια και για τον τρόπο που μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, παρακαλούνται όπως απευθύνονται στο Προξενικό Γραφείο (τηλ 0081 3).

Οι κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές έχουν καθήκον να εξειδικεύσουν τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας στην ατομική σας περίπτωση και να σας εξηγήσουν εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θεμελιώνουν δικαίωμά σας στην ελληνική ιθαγένεια και ποιες είναι οι διαδικασίες που θα σας επιτρέψουν να το ασκήσετε. Σε κάθε περίπτωση η οριστική διαπίστωση της ιθαγένειας δεν γίνεται από τα Προξενεία αλλά από τις Γενικές Περιφέρειες στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, παρακαλούμε όπως έχετε υπ' όψιν σας ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ιθαγένεια είναι δικαίωμα, το οποίο ενυπάρχει εκ γεννήσεως για τα τέκνα Ελλήνων πολιτών. Συνεπώς, είναι δικαίωμά σας το οποίο έχετε από την γέννησή σας. Για τον λόγο αυτό, οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές δεν "χορηγούν ιθαγένεια" αλλά σας βοηθούν - με τις διαδικασίες και τους όρους που θέτει η ελληνική νομοθεσία - να ασκήσετε το δικαίωμά σας στην ιθαγένεια. Η εγγραφή στα δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας της Ελλάδας συνιστά την αναγνώριση του δικαιώματός σας στην ιθαγένεια από το ελληνικό Κράτος. Το ελληνικό διαβατήριο δεν είναι παρά συνέπεια της εγγραφής αυτής.

Ποιό συγκεκριμένα:

Α. ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

(Νόμος 2910/2-5-2001)


Άρθρο 63: Η αίτηση πολιτογράφησης των ομογενών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό υποβάλλεται στον Έλληνα Πρόξενο στους τόπους κατοικίας τους, ο οποίος την διαβιβάζει  στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μαζί με την αίτηση υποβάλλονται και τα εξής :

Α. Δήλωση πολιτογράφησης η οποία γίνεται ενώπιον του Προξένου, παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων.
Β. Αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου και, εφ’ όσον δεν είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες, μεταφρασμένο στην Ελληνική.
Γ. Πιστοποιητικό γέννησης ή βάπτισης.
Δ. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών Αρχών.


Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης , ύστερα από εξέταση των στοιχείων του φακέλου του ομογενούς και τη γνώμη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης για θέματα που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εισηγείται στον Υπουργό Εσωτερικών , Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης την αποδοχή ή  μη του αιτήματος για πολιτογράφηση.

Επίσης σημειώνουμε ότι τα τέκνα Ελληνίδας παντρεμένης με αλλοδαπό τα οποία δεν επωφελήθηκαν της δυνατότητας να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια το 1984, δύνανται να το κάνουν με απλουστευμένες διαδικασίες βάσεο Άρθρου 69 παρ. 6 ανωτέρω Νόμου.  

Β. ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ

Για τους Ιάπωνες πολίτες που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια το Προξενικό Γραφείο τονίζει τα εξής:

Α) Δεν απασχολεί την ελληνική πλευρά εάν ο αιτών έχει άλλη ιθαγένεια:  η Ελλάς δέχεται την διπλή ιθαγένεια.

Β) Ο αιτών θα πρέπει να έχει μείνει τα τελευταία δέκα από τα δώδεκα έτη στην Ελλάδα και να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας / πολιτισμού. Η αίτηση γίνεται από τον αιτούντα στην Ελλάδα (στο Δήμο ή κοινότητα κατοικίας του)  εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Πολιτογράφησης στην Ελλάδα. Συνεπώς το Προξενικό Γραφείο δεν έχει καμία ανάμειξη πέραν της συμβουλευτικής αρωγής που μπορεί να προσφέρει.

Για να κατεβάσετε τον κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας  πιέστε εδώ

Για να κατεβάσετε σχετικά με διαδικασία πολιτογράφησης πιέστε εδώ

Για τυχόν ερωτήματα ή πρόσθετες διευκρινίσεις μπορείτε να διαβιβάζετε τα αιτήματά σας μέσω  της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ή στον αριθμό Φαξ (03) 34024642, είτε τέλος να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο υπάλληλο του Προξενείου στο τηλέφωνο (03) 34030871/2.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013