- Αρχική
Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και η Λιβύη
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Η Ελλάδα στη Λιβύη
- Ανακοίνωση για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα
- Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Αφρικής (Αθήνα, 26.05.2021)
- Επαναλειτουργία Πρεσβείας Τριπόλεως
- Μήνυμα ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου για επέτειο 200 ετών από την έναρξη Αγώνα για Ανεξαρτησία
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια της διαδικτυακής έκθεσης της ΥΔΙΑ του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία
- Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh (Λιβύη, 01.07.2020)
- Κοινή επιστολή Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση και Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
- Μήνυμα Της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον απόδημο ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου
Admin Error:Insert Valid Contact Seotitle
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh (Λιβύη, 01.07.2020)
Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.
Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.
Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.