- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ποντγκόριτσα
- Η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Filip Ivanović (Αθήνα, 11.03.2024)
Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Filip Ivanović (Αθήνα, 11.03.2024)Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι ιδιαίτερη η τιμή μας, διότι καλωσορίζουμε σήμερα έναν γνήσιο φιλέλληνα, που έχει αφιερώσει την επιστημονική ζωή του στη μελέτη και τη διδαχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τη διάδοση των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Filip,
Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Μια πόλη οικεία σε εσάς, από την ακαδημαϊκή σας έρευνα και διαδρομή.
Το Μαυροβούνιο είναι μία φίλη χώρα με την οποία διατηρούμε, παραδοσιακά, πολιτικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.
Και αξιοποιώντας αυτές τις στέρεες βάσεις, επιθυμούμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας, σε περισσότερα επίπεδα, όπως είναι αυτά της οικονομίας, των μεταφορών και του τουρισμού.
Στα πεδία αυτά καταγράφουμε ήδη σημαντικές δράσεις.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του τουρισμού, με την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Ποντγκόριτσας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να είναι η Ελλάδα ο πιο δημοφιλής θερινός προορισμός για τους πολίτες του Μαυροβουνίου.
Ελπίζουμε ότι θα αυξήσουμε τη συχνότητα των δρομολογίων, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να υποδεχόμαστε ακόμα περισσότερους πολίτες από το Μαυροβούνιο, αλλά βεβαίως να έχουμε και περισσότερες δυνατότητες για τη διαδρομή από την Αθήνα προς την Ποντγκόριτσα.
Στο πεδίο της οικονομικής μας συνεργασίας, το διμερές μας εμπόριο είναι σε φάση ανάπτυξης. Όμως υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια για τη διεύρυνσή του σε τομείς, όπως είναι η καινοτομία, η τεχνολογία, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και οι επικοινωνίες.
Σε ό,τι δε αφορά στα έργα υποδομών, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αδριατικής-Ιονίου είναι κρίσιμη για την περιφερειακή διασυνδεσιμότητα.
Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του φίλου Υπουργού, θα ήθελα, για μία ακόμη φορά, να εκφράσω τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου.
Πάγια θέση μας είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα επιτελεί σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή και θα συνεχίσει να το πράττει.
Η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών θα πρέπει να διέπεται από την αρχή των ίδιων επιδόσεων και του πλήρους σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, στο κράτος δικαίου, στις αρχές της δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει το Μαυροβούνιο ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ιδιαίτερα, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την πλήρη ευθυγράμμιση της Ποντγκόριτσας με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.
Η συσπείρωση όλων των κρατών, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την ειρήνη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μια περίοδο που οι πόλεμοι στην περιοχή μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και πλήττουν το Διεθνές Δίκαιο.
Κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει στο Μαυροβούνιο τεχνική βοήθεια που αφορά στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε διάφορα πεδία δράσης.
Η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην προώθηση της υποψηφιότητας του Μαυροβουνίου, το οποίο έχει επιτελέσει πολύ σημαντική πρόοδο για τη σύγκλισή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε το Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αξιότιμε Υπουργέ, αγαπητέ Filip,
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θα παραμείνουν στο πλευρό της φίλης χώρας σας και ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού για την ευημερία των λαών μας και την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη.
Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα και σας ευχαριστούμε με ιδιαίτερη τιμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και θα ήθελα ένα σχόλιό του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργείται για τη Γάζα και ποια θα είναι η ελληνική θέση.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική συμμετοχή, η παρουσία στα ζητήματα που αφορούν τη μείζονα ανθρωπιστική κρίση της Μέσης Ανατολής, είναι διαρκής. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας, οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. Και ιδίως με την Κύπρο, με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία.
Η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο αυτό. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η κρίση βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε όλες τις δυνατές οδούς, μέσω των οποίων θα υπάρξει μία ανθρωπιστική αποσυμπίεση, έως ότου βρεθεί η οριστική λύση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και μία βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια τόσο σε σχέση με τα λιμάνια και τις υποδομές που διαθέτει, όσο και με τον εμπορικό της στόλο.
Προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να μετριαστεί η μείζων ανθρωπιστική κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται δραματικά στη Μέση Ανατολή.
***
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο μαυροβούνιος ΥΠΕΞ είχε επίσης συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδια, και με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων , κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. Ο κος Ιβάνοβιτς κατέθεσε στεφάνι στον χώρο όπου βρίσκονται τα οστά του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μαυροβουνιακής καταγωγής, Στρατηγού Βάσου Μαυροβουνιώτη (Vaso Brajovic), στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου, τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα αποτελούμενο από μαυροβούνιους υποτρόφους σπουδαστές Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών.
Παρατίθεται σύνδεσμος σχετικά με τις δηλώσεις του μαυροβούνιους ΥΠΕΞ (στην μαυροβουνιακή γλώσσα):
https://www.gov.me/clanak/crna-gora-i-grcka-prijatelji-i-saveznici-snazna-podrska-procesu-evropske-integracije