Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στο Μαυροβούνιο arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow 3 Ιανουαρίου 2014: Συνέντευξη του Πρέσβεως της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο κ. Ηλία Φωτόπουλου, προς τον δημοσιογράφο της εφημερίδας DAN, Marko Vešović.

3 Ιανουαρίου 2014: Συνέντευξη του Πρέσβεως της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο κ. Ηλία Φωτόπουλου, προς τον δημοσιογράφο της εφημερίδας DAN, Marko Vešović.

3 Ιανουαρίου 2014: Συνέντευξη του Πρέσβεως της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο κ. Ηλία Φωτόπουλου, προς τον δημοσιογράφο της εφημερίδας DAN, Marko Vešović.

Ερώτηση: Νομίζετε ότι τα κεφάλαια 23 και 24 στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για το Μαυροβούνιο για έναν αποτελεσματικό αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος;

Απάντηση: Αναμφίβολα τα κεφάλαια 23 και 24 είναι πολύ σημαντικά, διότι προϋποθέτουν ένα σύστημα μεταρρυθμίσεων στο δικαιϊκό σύστημα της χώρας. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται είναι πολλές και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους. Στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων πιστεύω ότι θα δομηθεί ένα νέο σύστημα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο, η εφαρμογή του οποίου θα συμβάλλει σημαντικά και στην καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλέον δυσχερές σημείο στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού ενός συστήματος είναι όχι μόνο η υιοθέτηση απαραιτήτων μεταρρυθμίσεων, αλλά η εφαρμογή ενός συγχρόνου νομικού πλαισίου που θα δώσει δυνατότητες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, θα καθορίσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των θεσμών.

Ερώτηση: Πως κρίνετε το παρόν επίπεδο των διμερών σχέσεων  μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου;
amb_fotopoulosΑπάντηση: Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου είναι πολύ καλές, σχέσεις που έχουν σταθερές βάσεις και θεμελιώνονται  μέσα σε ένα πλαίσιο κοινών ιστορικών παραδόσεων και κοινών πολιτιστικών – πολιτισμικών αξιών. Υπάρχουν, βεβαίως, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Η Ελλάδα, ως απόδειξη της βούλησής της για περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεών της με το Μαυροβούνιο, υποστηρίζει την ευρωατλαντική  πορεία του Μαυροβουνίου, όπως άλλωστε προωθεί τα ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ζητήματα που θα προωθηθούν και κατά τη διάρκεια που η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ελλάδας προς το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα θα παράσχει συνδρομή στο Μαυροβούνιο και τεχνογνωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά το τεχνικό μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που διεξάγει αυτή τη στιγμή το Μαυροβούνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη η Ελλάδα μέσω των καθ' ύλην αρμοδίων Υπουργείων όρισε συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει επαφές με τους ομολόγους τους σε μαυροβουνιακά  Υπουργεία, με στόχο την παροχή συγκεκριμένης και κατάλληλης τεχνογνωσίας. Θεωρώ, επίσης, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και στον πολιτιστικό τομέα. Η Ελλάδα δίνοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, στο πλαίσιο της προεδρίας της του Συμβουλίου της  ΕΕ, έχει προγραμματίσει τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις το μήνα Φεβρουάριο στην Ποντγκόριτσα, στο Νίκσιτς και στο Κότορ, με συναυλίες που θα δώσει η μπάντα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Μαυροβουνίου και τις δημοτικές Αρχές Κότορ και Νίκσιτς, καθώς και μία ακόμα πολιτιστική εκδήλωση, συναυλία στο Εθνικό Θέατρο της Ποντγκόριτσα στις 5 Μαΐου 2014, με Ελληνίδα μετζο – σοπράνο. Σημειώνω, επίσης, με μεγάλη ικανοποίηση, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελληνική Πρεσβεία παρέχει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στo σχολείο Maksim Gorki στην Ποντγκόριτσα, σε ενδιαφερόμενους μαθητές και ενηλίκους.

Ερώτηση: Πως μπορεί να βελτιωθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ του Μαυροβουνίου και  της Ελλάδας;

Απάντηση: Κατ' αρχήν, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα έχει σημαντική επενδυτική παρουσία στο Μαυροβούνιο. Είναι η δεύτερη σε σειρά χώρα εξαγωγών προς το Μαυροβούνιο. Ενδεικτικά, αναφέρω τις δραστηριότητες της εταιρείας Jugopetrol και του ομίλου Ρέστη. Υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, πιστεύω όμως ότι οι δυνατότητες είναι πολλές για συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως της ενέργειας, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών. Θα πρέπει να τονίσω ότι όσο βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και όσο η χώρα προσαρμόζεται με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, τόσο πιο έντονη ελληνική επενδυτική παρουσία θα πρέπει να αναμένεται. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κάθε επενδυτής αξιολογεί μόνος του το μέγεθος της επένδυσής του, θέτοντας σημαντικές προτεραιότητες και αξιολογώντας με δικά του κριτήρια το επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει και βέβαια επιλέγει να δραστηριοποιηθεί όταν αντιληφθεί ότι υφίστανται σε οποιαδήποτε χώρα κανόνες διαφάνειας, ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και πολιτική σταθερότητα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε με ποιον τρόπο αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λύνει τα θέματα της ανεργίας, της σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών και του χρέους και εάν νομίζετε ότι το Μαυροβούνιο κατά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση;

Απάντηση
: Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η χώρα μου πέρασε τέσσερα δύσκολα χρόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε  η χώρα να ξεφύγει από την οικονομική κρίση που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας λήφθηκαν γενναίες αποφάσεις, θεσπίσθηκαν μέτρα, αρκετές φορές δυσάρεστα για τους πολίτες, αλλά  αναγκαία. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από μία τετραετία θα έχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση πλέον να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της, να μπει σε πορεία ανάπτυξης και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας που είναι υψηλά, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Άρα, προβλέπω ότι το 2014 η χώρα θα πετύχει να αμβλύνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να οδηγηθεί σε ανάπτυξη και να προχωρήσει μπροστά. Σημειώνω ότι μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι  και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας με προστασία των κοινωνικών δομών, καθώς και η δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης. Παράλληλα, στόχος είναι και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δομών δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού λήψης αποφάσεων προς αποφυγή μελλοντικών κρίσεων. Όσον αφορά στο Μαυροβούνιο, κατά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενταξιακής του πορείας θα πρέπει να προσαρμόσει την οικονομία του, ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με τα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοσιονομική σταθερότητα, η μείωση των ελλειμμάτων, η καθιέρωση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού κτλ, είναι ζητήματα που η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί με επιμέλεια και τη δέουσα προσοχή.

Ερώτηση: Κατά πόσο το θέμα του αποτελεσματικού αγώνα κατά της διαφθοράς και  της εγκληματικότητας, καθώς και η επίλυση της κατάχρησης των δημοσίων πόρων για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς είναι σημαντικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου;

Απάντηση: Έχω τη γνώμη ότι η θέσπιση κανόνων και η εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς κάθε μορφής είναι στοιχείο που πάντοτε αξιολογείται, κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, από την ΕΕ. Ως εκ τούτου, η έμπρακτη βούληση, η αποφασιστικότητα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων μέσω κανόνων και συγκεκριμένων πρακτικών είναι σημαντικά στοιχεία και θα έλεγα απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014