Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Πολιτικές Σχέσεις

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και χαρακτηρίζονται από απουσία προβλημάτων και θετική διάθεση συνεργασίας. Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ το Μαρόκο, έχοντας στενές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την Ε.Ε., επιθυμεί την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τα επιμέρους κράτη-μέλη.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε ζητήματα εκατέρωθεν στήριξης υποψηφιοτήτων, ενώ οι μορφωτικές σχέσεις διέπονται από τις διατάξεις Συμφωνίας που υπεγράφη το 1994. Όσον αφορά τις πολιτιστικές σχέσεις, υφίσταται αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το επίπεδο των διμερών σχέσεων αντανακλάται σε σειρά επισκέψεων που έχουν πραγματοποιήσει πολιτικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Μαρόκο, είτε στο πλαίσιο επίσημων επαφών, είτε για συμμετοχή σε εκεί διοργανούμενες διεθνείς συναντήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, στο Ραμπάτ, τον Ιανουάριο του 2020, η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, στο Μαρακές, τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο εργασιών του Μεσογειακού Φόρουμ της Φθινοπωρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, η επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μαρακές, το Δεκέμβριο του 2018, συνοδευόμενου από τον τότε Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.Βίτσα, για συμμετοχή στην Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Σύμφωνου για τη Μετανάστευση, καθώς και η επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου, στο Μαρακές, το Μάιο του 2018, στο πλαίσιο της 5ης Υπουργικής Διάσκεψης ΕΕ-Αφρικής.

Τον Ιούνιο του 2019, το 14ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Μαρόκου δρομολόγησε την επανεκκίνηση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βασιλείου, με την τότε Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα FedericaMogherini, να δηλώνει ότι το εν λόγω Συμβούλιο σηματοδότησετην ανανέωση των θεσμικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου, προλειαίνοντας το έδαφος για την επανεκκίνηση της προνομιούχου μεταξύ τους σχέσης και της ευρω-μαροκινής εταιρικής σχέσης κοινής ευημερίας, με επιδίωξη κοινών στόχων, όσον αφορά την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και την εκπαίδευση.

Στο Μαρόκο διαβιοί μικρή ελληνική ομογένεια, γύρω στα 200 άτομα, τα περισσότερα στο κύριο εμπορικό κέντρο της χώρας, την Καζαμπλάνκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εν λόγω ομογένεια, στην περίοδο της ακμής της αριθμούσε περί τα 3000 άτομα. Η εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στο Μαρόκο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και αφορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άτομα που έφυγαν από τη Λέσβο, και αργότερα από τη Λήμνο και τα Δωδεκάνησα.

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021