- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αμπούτζα
- Η Ελλάδα και η Νιγηρία
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Μήνυμα Πρέσβη της Ελλάδος στη Νιγηρία κ.Ιωάννη Πλώτα επ’ευκαιρία εορτασμού εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821
Η Εθνική Επέτειος της 25ηςΜαρτίου σηματοδοτεί διαχρονικώς την καθοριστική περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας, την Ανάσταση του Γένους μας, η οποία οδήγησε στην εγκαθίδρυση του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους. Υπό τα δεδομένα αυτά η Εθνική μας Επέτειος πρέπει να αποτελεί για το Λαό μας και το Έθνος μας πηγή Εθνικών Διδαγμάτων και έμπνευσης. Μέσα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία επιτρέψετέ μου να αναδείξω πρωτίστως τα εξής:
Η Επανάσταση του 1821 εκδηλώθηκε σε μία εποχή κατά την οποίαν η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη, που ήταν τότε το αποκλειστικό πεδίο διαμόρφωσης της διεθνούς πολιτικής, δεν εμφανιζόταν ευνοϊκή για αυτήν. Και τούτο διότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι διαφόρων ειδών Συμμαχίες μεταξύ των ισχυρών της εποχής εκείνης δεν συνιστούσαν πρόσφορο έδαφος για την εθνεγερσία των Ελλήνων. Εντούτοις την 25η Μαρτίου το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε την εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκε με απαράμιλλο ηρωισμό για την κατάκτηση της ελευθερίας του και για την κατοχύρωση της κυριαρχίας του.
Το 1821 είναι μία στιγμή ρήξης με τη συντηρητική αυτοκρατορική Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας. Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποίαν οι ιδέες του Montesquieu και τουRousseau ενέπνευσαν τους Έλληνες με τις ιδέες τους για ελευθερία, ισότητα και αυτοδιάθεση των λαών.
Οι Έλληνες που έζησαν 400 χρόνια σκλαβιάς και πνευματικής κατάπτωσης ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας νίκησαν και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1830.
Σήμερα καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της Εθνεγερσίας μας δίδεται η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τι πέτυχε αλλά και τι απώλεσε η Ελλάδα στο πέρασμα του χρόνου. Μας παρέχεται μοναδική ευκαιρία να προσδιορίσουμε που βρισκόμαστε και ποιο είναι το μέλλον μας. Είναι μία επιπρόσθετη ευκαιρία ο κόσμος και οι απανταχού Έλληνες να ξαναθυμηθούν την πατρίδα μας, τις ομορφιές της, τα προϊόντα της από τους αμπελώνες της Κρήτης, τα τυριά της Νάξου, τους ελαιώνες της Πελοποννήσου, τους καρπούς της Μακεδονίας μας, αλλά και τη ναυτική και εφοπλιστική μας παράδοση.
Το 1821 το έθνος μας ξαναγεννήθηκε. Σήμερα 200 χρόνια μετά είμαστε έτοιμοι να εορτάσουμε την έξοδο μας από την δεκαετή οικονομική κρίση και να επουλώσουμε τις πληγές της που έπληξε μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας. Είναι η στιγμή να αναδείξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, τη στερεά δύναμη του πολιτισμού μας και των ανθρωπιστικών μας ιδεών.
Καλούμαστε εντούτοις να διδαχθούμε από τις αποτυχίες και τα λάθη μας αλλά και να εμπνευσθούμε από τις επιτυχίες μας. Καλούμασθε να προάγουμε και να προστατεύσουμε τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία παρά τις ολιγωρίες της, την ασθενική της ομολογουμένως αντίδραση στις τρέχουσες εξελίξεις, είναι εκείνη που εγγυάται τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της ασφάλειας των πολιτών της.
Μετά από πολλές στερήσεις ομολογουμένως που υπέστησαν οι πολίτες της, η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει θετικό ισοζύγιο και είναι τώρα έτοιμη να προβάλλει-όπως πάντα έπραττε- την εξωστρέφεια της, να προάγει τη σύγχρονη ταυτότητά της όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε μέρος της γης.
Στον ιερό και ανιδιοτελή αυτό αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Και εδώ εσείς οι σημαίνοντες Έλληνες της διασποράς που δραστηριοποιείσθε χρόνια στη Νιγηρία και που έχετε καταξιωθεί και εδραιωθεί πλέον στην κοινωνία της χώρας αυτής, είσθε οι αντάξιοι εκπρόσωποι της πατρίδας μας. Διότι σε καθημερινή βάση με τη δράση σας και τη δυναμική σας παρουσία στη χώρα αυτή αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα διαθέτει το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό, νέους επιστήμονες και καινοτόμους επιχειρηματίες.
Μας κάνετε περήφανους με τις επιτυχίες σας.
Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση της Νιγηρίας που φιλοξενεί 200 και πλέον Έλληνες επιχειρηματίες και ομογενείς οι οποίοι πρωτοπορούν και διαπρέπουν συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στο οικονομικό, πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.