Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025
Η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani (Βρυξέλλες, 16.10.2019)

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani (Βρυξέλλες, 16.10.2019)

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Ελλάδα είναι διαχρονικά υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό τον όρο πάντα της τήρησης της αιρεσιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ειδικά όσον αφορά το δεύτερο, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ιδιαίτερα στην αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και συμβόλου που αφορά την ιστορία της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης χρήσης της νέας ονομασίας της χώρας και την απάλειψη της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από όλα τα δημόσια κτήρια, καθώς και την ανάγκη αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών εγχειριδίων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να έχει στα βόρεια σύνορά της γείτονες που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ.

Από πλευράς του, ο κ. Osmani ανέδειξε το συμβολισμό της συνάντησης, τονίζοντας πως φανερώνει την πρόθεση που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να διεξάγουν διάλογο και να συνεργαστούν. Σημείωσε, δε, πως στόχος της χώρας του είναι να διαμορφώσει με την Ελλάδα μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα που θα ωφελήσει όλη την περιοχή, ενώ συμφώνησε πως η εκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Τέλος, υποστήριξε πως η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχει την απαραίτητη εμπειρία και τα εχέγγυα, ώστε να παίξει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά και ουσιαστικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία των άλλων κρατών.