- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λίμα
- Η Ελλάδα και το Περού
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Συνέντευξη του Πρέσβεως κ. Δημητρίου Χατζοπούλου στην Επιθεώρηση AGENDA DIPLOMATICA
Mετάφραση
της συνέντευξης του Πρέσβεως κ. Δημητρίου Χατζοπούλου
στην Επιθεώρηση «AGENDA DIPLOMÁTICA» της Λίμας, που κυκλοφορεί
στους διπλωματικούς, πολιτικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς κύκλους του Περού.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία
της οικονομίας και τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία
στη χώρα μου», μας δήλωσε ο Πρέσβυς Δ. Χατζόπουλος
Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008 και δεν έχει ακόμα επιλυθεί οριστικά, επηρέασε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος που είχε η Επιθεώρησή μας με τον Πρέσβυ της Ελλάδος, Δημήτριο Χατζόπουλο, ο οποίος μας μίλησε και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
1. Kύριε Πρέσβυ, στις χώρες που υποφέρουν τη μεγάλη οικονομική κρίση που άρχισε το 2008, βρίσκεται και η Ελλάδα. Πως αντιμετωπίζεται αυτή η χρηματοδοτική και παραγωγική κρίση στην Ελλάδα και τι αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα;
Τους τελευταίους μήνες προβάλλεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος επιδεινώθηκε όχι τόσο από τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών για το πόσο διαχειρίσιμο είναι το δημόσιο χρέος, όσο από βιαστικές και όχι απόλυτα μελετημένες συνταγές και προτεραιότητες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τα δάνεια που χρειαζόταν.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε από τους δανειστές σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα, ενώ δεν δόθηκε από την αρχή μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε, όμως, τέθηκαν από τους δανειστές τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη με προγράμματα εξίσου απαιτητά, όπως εκείνα με τα οποία επιβλήθηκαν θυσίες στους Έλληνες πολίτες, χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό αντίβαρο.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποβληθεί σε τρομακτικές θυσίες, με επανειλημμένες μειώσεις των μισθών και συντάξεων, με περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων και με απάνθρωπα υψηλά επίπεδα ανεργίας, που πλήττει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, κυρίως όμως τους νέους. Οι συνέπειες της κρίσης στον κοινωνικό ιστό, την ψυχολογία των ανθρώπων και την υποβάθμιση, μέχρι το σημείο της εξαφάνισης, της ποιότητας της ζωής τους είναι το χειρότερο και διαρκέστερο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Εάν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. H κυβέρνηση έχει νομοθετήσει όσα προβλέπονταν στο δημοσιονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και επιταχύνει την εφαρμογή όλων των παραμέτρων του μνημονίου, προκειμένου να μη συρρικνωθεί περαιτέρω το ΑΕΠ, να μη παραταθεί η ύφεση και να μη χρειασθεί περαιτέρω δανεισμός της χώρας για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Τη στιγμή αυτή, οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα μας διαβεβαιώνουν με αισιοδοξία ότι, αφού αγγίξαμε το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας, τα χειρότερα πέρασαν, ότι έχει αλλάξει η πορεία της οικονομίας μας. Η Ευρώπη μας βλέπει διαφορετικά τώρα και οι πολίτες μπορούν πλέον να ελπίζουν για το σταδιακό ξεπέρασμα της κρίσης. Πιστεύεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα και ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να αποκαθίσταται το επόμενο έτος, ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%.
Αψευδής μάρτυρας της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος είναι και η πορεία του δείκτη των εργασιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 2.896,5 μονάδες, την ημέρα της επίσημης παραδοχής του προβλήματος στις 14.10.2009, έφθασε στο ελάχιστο των 476,36 μονάδων στις 5.6.2012 και σήμερα, 22.2.2013, ευρίσκεται σταθερά στις 1.003,32 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της κεφαλαιαγοράς στις προοπτικές για μια καλύτερη πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα.
2. Άλλος τομέας ενδιαφέροντος των διμερών περουανο-ελληνικών σχέσεων είναι ο σχετικός με το εμπόριο, τον πολιτισμό, τη διπλωματία, τη συνεργασία κ.α. Πως λειτουργούν αυτές οι σχέσεις;
Οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδος-Περού είναι εξαιρετικές, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για σημαντικά ανοίγματα συνεργασίας στον πολιτισμό, την οικονομία και το εμπόριο. Οι μορφωτικές και οι πολιτιστικές σχέσεις είχαν αρκετές ευκαιρίες για ανάπτυξη και ορισμένες προτάσεις υλοποιήθηκαν με την προώθηση συμφωνιών με προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών ή προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομίας. Δεν συνέβη, όμως, ακόμα το ίδιο με τον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας γενικότερα και αυτό είναι σήμερα η προτεραιότητά μας.
Μολονότι οι Έλληνες επενδυτές δεν διστάζουν γενικώς μπροστά σε γενναία οικονομικά ανοίγματα στο εξωτερικό, ο χώρος δράσης τους συνήθως περιορίζεται στον ευρύτερο βαλκανικό ή μεσογειακό χώρο. Οι γειτονικές χώρες της Ελλάδος έχουν δεχθεί τεράστιες ελληνικές επενδύσεις σε διαφοροποιημένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οι Έλληνες επενδυτές φαίνεται να προτιμούν το χώρο που γνωρίζουν καλύτερα γεωγραφικά και δύσκολα ανοίγονται σε μακρινές περιοχές ή σε χώρους που δεν γνωρίζουν γλωσσικά. Σήμερα, όμως, όλα μπορούν να αλλάξουν και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, να πείσουμε τους Έλληνες επενδυτές για τις ευκαιρίες που παρέχει μια χώρα με εξαιρετικούς οικονομικούς δείκτες και τεράστιο οικονομικό δυναμικό. Φυσικά, η συνεργασία μπορεί να είναι πολύπλευρη, όχι μόνο με παραγωγικές επενδύσεις καθαυτές, αλλά και με επενδύσεις σε τουλάχιστον 5 διαφορετικούς τομείς, κυρίως των υπηρεσιών, που έχουμε ήδη εντοπίσει.
Ευκολότερα, ίσως, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στους τομείς των εισαγωγών-εξαγωγών προϊόντων, που θα παρουσίαζαν καταναλωτικό ενδιαφέρον για τους δύο λαούς μας. Ο τομέας αυτός αποτελεί σήμερα την ύψιστη οικονομική προτεραιότητά μας και ελπίζουμε σύντομα να αρχίσουμε την υλοποίησή του, μέσω στενής συνεργασίας των αρμόδιων Εμπορικών Επιμελητηρίων, αλλά και με ανεξάρτητους επιχειρηματίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύναψη εμπορικών συμβολαίων με αντίστοιχους φορείς και επιχειρηματίες στο Περού.
3. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες προσέλκυσης για τον τουρισμό και το Περού επίσης έχει αρχίσει να προωθείται ως ελκυστική χώρα. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σχετικά με αυτό το θέμα που θα συμβάλλει στις τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών;
H Eλλάδα είναι παραδοσιακή χώρα τουρισμού, με περίπου 16,5 εκατομμύρια αφίξεις το χρόνο, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Αναλογικά με το Περού των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό θα σήμανε την εδώ άφιξη πλέον των 45 εκατ. ατόμων το χρόνο, ενώ ο αριθμός αυτός μόλις φθάνει τα 3,8 εκατομμύρια. Ο τουρισμός στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες, θεωρείται η «βαριά» βιομηχανία της χώρας και ένας από τους κύριους πυλώνες κρατικών εσόδων. Για το λόγο αυτό, η εκπαίδευση στο χώρο του τουρισμού έχει οργανωθεί συστηματικά και στις τρεις βαθμίδες και έχουμε πολλά στελέχη τουρισμού με πανεπιστημιακή επαγγελματική μόρφωση. Η Ελλάδα διαθέτει επίσης αξιόλογη Σχολή Ξεναγών. Το επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης και η τεχνογνωσία της Ελλάδας στην οργάνωση του τουριστικού τομέα, είναι στοιχείο που ελκύει πολλές διακρατικές προτάσεις για συνεργασία.
Οι υποδομές για την υποδοχή εκατομμυρίων τουριστών σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Η τουριστική περίοδος είναι 12 μηνών, θερινή με θάλασσα και χειμερινή με χιόνια. Οι ακτές της Ελλάδας, συνολικά, φτάνουν τις 9.000 χιλιόμετρα, μαζί με τα εκατοντάδες νησιά. Η φυσική ομορφιά και η καθαρή γαλάζια, ήρεμη και ζεστή θάλασσα αποτελούν το αντάξιο συμπλήρωμα του σπουδαίου αρχαιολογικού τουρισμού. Σχεδόν κάθε μέρος της Ελλάδας συνδυάζει τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον είτε σε Μουσεία είτε σε ιστορικά υπολείμματα τοποθεσιών και πόλεων.
Το Περού είναι γνωστό στην Ελλάδα, από τουριστικά αφιερώματα, από εκπομπές στην τηλεόραση και από τις εν γένει ιστορικές ή εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσοι πολλοί άνθρωποι, από διαφορετικούς κύκλους και κοινωνικά στρώματα εξέφρασαν τα καλύτερα λόγια για το Περού, όταν πληροφορήθηκαν τη σχέση μου με τη χώρα σας. Έμεινα, επίσης, εντυπωσιασμένος από το πόσοι πολλοί Έλληνες έχουν ήδη επισκεφθεί το Περού και πόσοι εξέφρασαν την επιθυμία να το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες του Περού που επισκέπτονται την Ελλάδα, τουλάχιστον από τα στοιχεία που γνωρίζουμε στο εδώ Προξενείο μας, δεν υπερβαίνουν τους 1.500 το χρόνο. Φυσικά, είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί περισσότεροι φθάνουν τελικώς στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ο τουρίστας από το Περού φθάνει στην Ελλάδα.
Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο χώρες για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων, τόσο στο επίπεδο της ανταλλαγής τουριστών, όσο και κυρίως στη δυνατότητα συνεργασίας με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης. Πέρα από την εκφρασμένη και από τις δύο πλευρές επιθυμία για ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, οι συμφωνίες συνήθως επισπεύδονται είτε από πραγματικά γεγονότα (όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης ανάμεσα στις δύο χώρες), είτε με την ευκαιρία συναντήσεων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι δίνουν ώθηση και στον τομέα αυτό. Περιμένουμε, λοιπόν, την κατάλληλη ευκαιρία.
Γνωρίζω, ακόμα, ότι το Περού, μέσω της κοινής προσπάθειας των χωρών της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» (Μεξικό, Χιλή, Κολομβία και Περού) έχει ήδη φθάσει στην περιοχή μας, με το άνοιγμα Κοινού Γραφείου Τουρισμού στη γειτονική μας Τουρκία. Ίσως το γεγονός αυτό να διευκολύνει το τουριστικό πλησίασμα Περού-Ελλάδος, έστω και έμμεσα, με τη βοήθεια κοινών «τουριστικών πακέτων», που ίσως ανοίξουν άλλες διμερείς προοπτικές συνεργασίας.
4. Μετά από μερικούς μήνες διαμονής στο Περού, τι είναι αυτό που σας τράβηξε περισσότερο την προσοχή; Είναι η πρώτη φορά που βρισκόσαστε σε αμερικανικό έδαφος; Εκτός ώρες εργασίας, με τι ασχολείσθε; Πως ψυχαγωγείστε;
Η Λατινική Αμερική ήταν ένας ενσυνείδητα επιλεγμένος σταθμός στην καριέρα μου, μετά την Αφρική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Χαίρομαι που, την ώρα της επιλογής, μου δόθηκε η ευκαιρία για το Περού. Μια χώρα με φυσικές ομορφιές, σπουδαία ιστορία και φιλικούς ανθρώπους, υπερήφανους για την πολιτιστική τους κληρονομιά, όπως οι Έλληνες. Από τα φοιτητικά μου χρόνια είμαι συλλέκτης της μουσικής των Άνδεων και πολλές όμορφες στιγμές της ζωής μου έχουν συνδεθεί άρρηκτα με συγκεκριμένες μελωδίες από το Περού και τον Ισημερινό.
Αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή μου στο Περού, πριν ακόμα το ζήσω, είναι οι παραδοσιακές μελωδίες, οι χοροί, τα εντυπωσιακά χρώματα των λαϊκών στολών, τα φεστιβάλ, η ομορφιά της φύσης από τα υψίπεδα των Άνδεων μέχρι την Αμαζονία, η λίμνη Τιτικάκα, η μαγεία του Μάτσου-Πίτσου, το μυστήριο της Nazca.
Νομίζω ότι το Περού είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσα να ζητήσω από την τύχη μου να με αφήσει να ζήσω, τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο της ζωής μου. Η χαρά μου είναι μεγάλη, που η οικογένειά μου νιώθει τη Λίμα «σπίτι μας». Περπατάμε και εξερευνούμε πολύ τη Λίμα, ενώ αρκετός από τον ελεύθερο χρόνο μου είναι αφιερωμένος στο διάβασμα και το γράψιμο.
Είχα μια δύσκολη και απαιτητική πρώτη χρονιά στην υπηρεσία μου στη Λίμα, που μου πήρε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου, ακόμα και από τις ώρες που θα έπρεπε να αφιερώνω στην οικογένειά μου ή τον εαυτό μου. Απλώς, μετέθεσα τα όνειρά μου για το δεύτερο και τρίτο (ίσως και τέταρτο) χρόνο της εδώ παραμονής μου, με τη βεβαιότητα ότι, σε δύο-τρία χρόνια, δεν θα μιλώ πλέον για σχέδια, αλλά θα έχω να διηγηθώ εμπειρίες, όπως αυτά που ονειρεύτηκα ή σχεδιάζω να ζήσω στο Περού.
5. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο περιοδικό μας -που εορτάζει τα 24 χρόνια δημοσιογραφικού έργου- και σας προσκαλούμε να προσθέσετε ότι νομίζετε χρήσιμο.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την Ελλάδα, από μια σκοπιά λίγο διαφορετική από εκείνη με την οποία η χώρα μου γινόταν είδηση στα διεθνή ΜΜΕ τα τελευταία 3 χρόνια. Νομίζω ότι της αξίζει να ξαναγυρίσει στην επικαιρότητα με ειδήσεις, όπως εκείνες που προκαλούσαν θετικό διεθνές ενδιαφέρον είτε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε με αθλητικές, καλλιτεχνικές ή επιστημονικές επιτυχίες είτε, τέλος, με θετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.
Η δυνατότητα που μου δώσατε σήμερα να παρουσιάσω ορισμένα ζητήματα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά, δικαιώνει την ανάγκη ύπαρξης του περιοδικού σας στους διπλωματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς κύκλους της Λίμας, ως έγκυρο βήμα ενημέρωσης, σε μια εποχή που η πληροφορία γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μας.
Το περιοδικό σας βοηθά τη διπλωματική κοινότητα της Λίμας να μοιρασθεί καλύτερα με το εθνικό αναγνωστικό σας κοινό, εμπειρίες ή πληροφορίες που πιθανόν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του για να γνωρίσει καλύτερα τις αντίστοιχες χώρες που επιδιώκουν ανάπτυξη των σχέσεών τους με το Περού ή να ανακαλύψουν, ανάμεσα από τις γραμμές, πραγματικές ευκαιρίες και διεξόδους.
Εύχομαι μακροβιότητα και διαρκή ανανέωση του ενδιαφέροντός σας για θέματα που θα κρατήσουν το περιοδικό σας στην κορυφή.
Δημήτριος Χατζόπουλος
Λίμα, 22.2.2013
Η ισπανική εκδοχή της ανωτέρω συνέντευξης
του Πρέσβεως κ. Δημητρίου Χατζοπούλου,
που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου/Μαΐου 2013
της Επιθεώρησης «AGENDA DIPLOMÁTICA»,
ευρίσκεται στην ισπανική έκδοση της ιστοσελίδας μας.