Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Πορτογαλία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Άρθρο του Πρέσβη της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μεταξά, στην εφ/δα Diario de Noticias (16.05.2020)

Άρθρο του Πρέσβη της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μεταξά, στην εφ/δα Diario de Noticias (16.05.2020)

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020


Η Ελλάδα πριν και μετά την πανδημία

Mετά από μια περίοδο βαθειάς λιτότητας και πολλών θυσιών του  ελληνικού λαού, η Ελλάδα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημοσιονομικά. Μετά  τις πρώτες μεταμνημονιακές βουλευτικές εκλογές, που έλαβαν χώρα στις 7 Ιουλίου 2019, η νέα κυβέρνηση συνέχισε τις προσπάθειες να ξεπεραστούν σταδιακά όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης δεν σήμαινε και το τέλος των προβλημάτων, όπως και η Πορτογαλία επίσης συνειδητοποίησε μετά το τέλος της διάρκειας  του δικού τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο τέλος του 2019  κατέστη σαφές ότι η χώρα συνέχισε να αναπτύσσεται οικονομικά, με βιώσιμους πια αναπτυξιακούς ρυθμούς και με σταδιακό περιορισμό του δημοσίου της χρέους.

Συγχρόνως, η Ελλάδα συνέχισε να είναι πόλος σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στις πολύχρονες κρίσεις στη Συρία και στη Λιβύη, τις οποίες θεωρούμε σημαντικές γειτονικές μας χώρες, αλλά και στη διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και η Κύπρος για την επίλυσή του. Δυστυχώς, οι μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος συνεχίστηκαν με ισχυρότατες εντάσεις κατά τη διάρκεια του 2020. Αντιμετωπίζοντας τα πολλαπλά αυτά προβλήματα, η »Ελλάδα επιδεικνύει υψηλό βαθμό σταθερότητας και αποφασιστικότητας. Λειτούργησε με ψυχραιμία και αναλογικότητα, προασπιζόμενη τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το σύνολο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει οικοδομηθεί πάνω στα στέρεα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου τα οποία η Ελλάδα οφείλει να τηρεί και τα τηρεί.

Ας προστεθεί, επίσης, ότι στις αρχές του 2020 η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε, με μεγάλη πλειοψηφία, την έως τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ως νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα  Σακελλαροπούλου, που ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά της. Για πρώτη φορά, μια γυναίκα αναδείχτηκε στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας και αυτό είναι ένα άλλο δημοκρατικό επίτευγμα που έχει τη σημασία του.

Η θετική, όμως, οικονομική πορεία που προαναφέρθηκε ανατράπηκε από την εισβολή του covid-19. Στη νέα αυτή πρόκληση, η Ελλάδα χρειάστηκε να προτάξει την υπεράσπιση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της υγείας των πολιτών, περιορίζοντας, ταυτόχρονα και τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ήδη από τον Ιανουάριο,  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας, βασισμένο στις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και σε στενή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ταυτόχρονα, ανελήφθη προσπάθεια για την ουσιαστική ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, στελεχώνεται από έμπειρο και ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επί πλέον, τα ελληνικά Πανεπιστήμια παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας.

Με την εμφάνιση των τριών πρώτων κρουσμάτων, στις 27 Ιανουαρίου 2020, η κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, ενώ στις 10 Μαρτίου προχώρησε και στο κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών. Στις 13 Μαρτίου, μία μόνο μέρα μετά το πρώτο θανάσιμο κρούσμα, η χώρα ετέθη υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, με γενικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις του πληθυσμού και αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας.  Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και  περιορίστηκαν οι μετακινήσεις μεταξύ επαρχιών και τα ταξίδια προς τα νησιά, καθώς και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πασχαλινών.  Μια πρόκληση καθόλου εύκολη για έναν λαό που, λόγω καιρού και νοοτροπίας, αρέσκεται να απολαμβάνει τον δημόσιο χώρο, η οποία όμως ξεπεράστηκε επιτυχώς, όπως, εξ άλλου, επιβεβαιώνει η πορεία της πανδημίας.

Ιδιαίτερη μέριμνα επέδειξε η Κυβέρνηση στον περιορισμό του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού στις προσφυγικές δομές φιλοξενίας, λαμβάνοντας γι’ αυτό ισχυρά μέτρα πρόληψης και κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλους του προσφυγικούς καταυλισμούς. Βάσει αυτών των μέτρων ανεστάλησαν  α) όλες οι επισκέψεις ατόμων και φορέων και οι δράσεις αυτών εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας,  β) η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης στις δομές και γ) όλες οι δραστηριότητες εντός των κλειστών εσωτερικών χώρων (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κτλ). Επίσης, επεβλήθη η υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, ενώ σε καθημερινή βάση εκδίδονται δύο ανακοινώσεις με οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ελληνικά ή και αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ΑΤΜ σε όλες τις δομές και οριοθετήθηκαν  12 ζώνες υγειονομικού ελέγχου στα ΚΥΤ των ελληνικών νησιών, καθώς και ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Η άμεση και αποτελεσματική απάντηση της Κυβέρνησης να περιορίσει την εκθετική αύξηση του κορωνοϊού συνοδεύτηκε, επίσης, και από ένα ευρύ και συνεκτικό σχέδιο που ετέθη σε εφαρμογή για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.   Πρόκειται για επιδοτήσεις και πιστωτικές γραμμές που στηρίζουν (α) τις πληγείσες επιχειρήσεις με τόνωση της ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και με ειδική ρήτρα απαγόρευσης των  απολύσεων προκειμένου να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και β) τους εργαζομένους, με ένα γενναιόδωρο πακέτο αποζημιώσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.  Παρεμφερές οικονομικό πακέτο υιοθετήθηκε και για την επανεκκίνηση της οικονομίας με την είσοδο στη φάση αποκλιμάκωσης. Εν ολίγοις, το συνολικό κόστος των μέτρων που είναι ήδη σε εφαρμογή διαμορφώνεται στα 12,5 δις ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι πρόνοιες που συνδέονται με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων (πρόγραμμα SURE, χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΜΣ και ΕτΕ).

Θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμισθεί και η συμβολή της Ελλάδας στις επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμηση του νέου ιού. Ο Πρωθυπουργός προσέφερε, στο όνομα της Κυβέρνησης, 3 εκατομμύρια ευρώ στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που οργάνωσε η Ε.Ε. για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας, ενώ στη μάχη του covid-19 έχει μπει και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω ερευνητικής δράσης εκτεταμένης ανίχνευσης του ιού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Εισερχόμενος ο ελληνικός λαός στην περίοδο μετά τα αρχικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού,  αισθάνεται εμπιστοσύνη διότι το Κράτος αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πανδημία και απέδειξε ότι είναι δίπλα στους πολίτες του. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ότι το δημόσιο χρέος μας θα αυξηθεί και πάλι. Δεν είμαστε όμως στο 2010. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και εργαλεία που θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσουν και αυτήν την κρίση. Είναι, δε, ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία συντονίζουν τις ενέργειές τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν επιχορηγήσεις και όχι άλλα δάνεια για να μην αυξήσουν το δημόσιο τους χρέος και συνεργάζονται για να ανακάμψει ο τουρισμός, πηγή σημαντικών εσόδων και για τις δύο χώρες. Έχουν δηλαδή οι δύο χώρες μας τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους στόχους, έστω και αν η γεωγραφία τις έταξε στις δύο άκρες του νότου της Ευρωπαϊκής ηπείρου, τη μία αρκετά μακριά από την άλλη. Συμμερίζονται επίσης και οι δύο χώρες τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που τις φέρνει κοντά. Αυτή η κοινότητα αξιών και στόχων λειτουργεί σαν ένας αόρατος δεσμός που ενώνει τους δύο λαούς μας και τους επιτρέπει να βλέπουν το μέλλον με κάποια αισιοδοξία.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την ωριμότητα που επέδειξαν αμφότεροι οι λαοί, ελληνικός και πορτογαλικός,  υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, αλλά και την ελπίδα ότι  μαζί θα επιτύχουμε μια νέα κανονικότητα και θα ξεπεράσουμε, συνεχίζοντας να αλληλοβοηθούμαστε,  το δύσκολο και πρωτόγνωρο πρόβλημα του covid-19.


https://www.dn.pt/edicao-do-dia/16-mai-2020/a-grecia-antes-e-depois-da-pandemia-12199862.html?target=conteudo_fechado