- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σεούλ
- Η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Κορέας
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Πολιτιστική Προβολή Ελλάδος στην Κορέα / 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Έκθεση "Ένδυμα ψυχής" σε συνεργασία με Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και Korea Foundation.
Η Ελληνική Πρεσβεία στη Σεούλ εγκαινίασε στις 25 Μαρτίου την Έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» του Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, που διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στον εκθεσιακό χώρο του Κorea Foundation, που ευρίσκεται στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας της Νοτίου Κορέας.
Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα για την 200στή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση και με αφορμή την συμπλήρωση 60 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κορέας προβάλλονται, με εντυπωσιακό σύγχρονο τρόπο, 19 έργα εμπνευσμένα από τοπικές εθνικές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας και από τις ενδυμασίες αγωνιστών του 1821 ή ακόμα και του Οθωνα και της Βασιλίσσης Όλγας.
Με την ευκαιρία της έκθεσης παρουσιάζεται σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Ελληνικού Έθνους, οι παραδόσεις και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών της χώρας μας, καθώς και ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.
Ο γνωστός από τον χώρο της μόδας φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης, επί ένα χρόνο φωτογράφιζε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας σύγχρονα μοντέλα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες από τη συλλογή του Μουσείου και με τον φακό του αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο, φωτίζοντας τη στάση αλλά και τη κίνηση της φορεσιάς, την ιδιαίτερη ομορφιά των τοπικών ενδυμασιών.
Ο Αnatoli Georgiev ανέδειξε με τις λεπτομέρειες του κεντήματος την τρίτη διάσταση της εκτυπωμένης σε καμβά φωτογραφίας. Με την μουσική επένδυση του Δημήτρη Μπάκα και τον επιβλητικό φωτισμό στην σκοτεινή, μαύρη, αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, ο επισκέπτης ταξιδεύει από το παρελθόν στην αισθητική της σύγχρονης Ελλάδας.
Η Ελληνική Πρεσβεία οργανώνει στον εκθεσιακό χώρο επί μέρους παρουσιάσεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, δημιουργώντας συνέργειες που έχουν ψηφιακή, οικονομική και τουριστική διάσταση, προβάλλοντας παράλληλα και την ιστορική πτυχή.
Ήδη έγιναν διαλέξεις σε τμήματα Πανεπιστημίων όπου διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός, Ιστορία, Μόδα κλπ καθώς και σε μαθητές του Γαλλικού Σχολείου.
Οι επεξηγηματικές ανά ακροατήριο και οι εξειδικευμένες ανά αντικείμενο παρουσιάσεις αυτής της εντυπωσιακής έκθεσης που έγιναν σε προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της τέχνης αλλά και της διεθνούς κοινότητας, έχουν επίσης προκαλέσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου.
Η έκθεση, που υλοποιήθηκε με την στήριξη της Kourd Gallery, που εκτός των άλλων επιμελήθηκε του Καταλόγου, θα παραμείνει στην Korea Foundation, στη Σεούλ, έως την 3η Ιουνίου τ. ε.