Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Ρουμανία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη λήξη της θητείας του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Βασίλη Παπαδόπουλου.

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη λήξη της θητείας του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Βασίλη Παπαδόπουλου.

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019

Η Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνο – ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν χθες, 2 Οκτωβρίου 2019, στους χώρους της Πρεσβείας, μια λαμπρή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη λήξη της θητείας του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Βασίλη Παπαδόπουλου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρουμανία, κ. Φίλιππος Κρητιώτης, η Διευθύντρια της Α3 Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ κα Σοφία Γραμματά, ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragos Gabriel Zisopol, ο Πρόεδρος του Ελληνο – ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Σεφέρης, η Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου «ΟΜΟΝΙΑ» κα Elena Lazar, η κα Δανάη Σταμπουλή, Διευθύντρια του Cytogenomic Medical Laboratory, ο Καθηγητής της Ελληνικής έδρας στο Τμήμα Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Δρ. Tudor Dinu, ο κ. Ιωάννης Βάλβης, Πρόεδρος της Aqua Carpatica εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων, μέλη της πανεπιστημιακής και διπλωματικής κοινότητας, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας (τομέας τροφίμων, υπηρεσιών, τραπεζικός τομέας, κατασκευών δομικών υλικών κλπ).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η κα Elena Lazar παρουσίασε εκ μέρους του εκδότη, το βιβλίο του Πρέσβη κ. Β. Παπαδόπουλου με τίτλο: «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού». Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Δανάη Σταμπουλή, η οποία μίλησε για την ελληνική γλώσσα μέσα από την ιστορική της εξέλιξη, καταλήγοντας ότι «είναι μεγάλη κληρονομιά το να είσαι Έλληνας! Αυτή η γλώσσα η Ελληνική που εμπλούτισε με λέξεις, νοήματα, έννοιες και σοφία σχεδόν όλες τις γλώσσες του πλανήτη μας, άντεξε τους αιώνες γιατί είναι μια γλώσσα που οι λέξεις της δεν γεννήθηκαν απλώς από μια αυθαίρετη βάπτιση, αλλά που έχουν ρίζα, προέλευση, εξέλιξη, μεταμόρφωση, σύνθεση και ανάλυση, αίτιο και αιτιατό. Αυτή η γλώσσα, η Ελληνική που ομιλείτε από το 2000 πΧ και από τον 8ο αιώνα πΧ γράφεται με το ίδιο αλφάβητο, το ελληνικό, δεν θα άφηνε αδιάφορο τον υποστηρικτή της τον Βασίλη Παπαδόπουλο, που εντρύφησε μεθοδικά και με σπουδή μέσα της».

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης κ. Β. Παπαδόπουλος τόνισε τη συνέχεια και το αδιάσπαστο της Ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ ξεκινώντας από τη σύγχρονη περίοδο και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, ανά μισό αιώνα κάθε φορά, παρουσίασε επιλεγμένα κείμενα της Ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε επίσης, στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η γλώσσα και ειδικότερα η ελληνική, στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού αλλά και στην επικοινωνία και την άσκηση της πολιτιστικής και δημόσιας διπλωματίας. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την θητεία του στη Ρουμανία, όπου στη φιλόξενη αυτή χώρα, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τόσο τη διπλωματική του δραστηριότητα όσο και τη συνεργασία του με την πάντα δραστήρια και δυναμική ελληνική ομογένεια στη Ρουμανία, διοργανώνοντας ποικίλες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε στους άριστους ιστορικά, δεσμούς που συνδέουν τη Ρουμανία και την Ελλάδα, δυο χώρες με στενές οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία, και επεσήμανε τον ρόλο της Ελληνικής Επιχειρηματικής Κοινότητας, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά ενισχύοντας τη θέση της ολοένα και περισσότερο, στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρουμανίας. Ο κ. Πρέσβης αποχαιρέτησε με συγκίνηση τους παρισταμένους στην εκδήλωση, υποσχόμενος ότι και στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να ξαναβρεθούν είτε στη Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.

Θερμή ήταν η ομιλία του Προέδρου του Ελληνο – ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλου Σεφέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε ο Πρέσβης κ. Β. Παπαδόπουλος με το Ελληνο – ρουμανικό Επιμελητήριο αλλά και με το σύνολο της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Ρουμανία.