Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
Η Ελλάδα στην Ρουμανία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στις 20.02.2020 στην Ελληνική Πρεσβεία Βουκουρεστίου.

Εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στις 20.02.2020 στην Ελληνική Πρεσβεία Βουκουρεστίου.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Πρεσβεία και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ρομανικών Γλωσσών, Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, με τη στήριξη του Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Προεδρεύουσας της Ε.Ε. Κροατίας και της Αρμενίας, ο βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol, o αντιπρύτανης, κοσμήτορες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, εκπρόσωποι των Πρεσβειών ΗΠΑ, Ιορδανίας και Μαρόκου, ο κ. Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών και ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ) οι οποίοι βρίσκονται στο Βουκουρέστι, συμμετέχοντας στην Έκθεση Τουρισμού Ρουμανίας (Romexpo, 20-23/2/2020).

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο εξαίρετος καθηγητής λατινικής Φιλολογίας, κ. Liviu Franga, Κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Στους χαιρετισμούς τους, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρθηκαν στη σημασία του εορτασμού της ελληνικής γλώσσας, εξήραν τη συνεισφορά του κ. Franga, αλλά και του καθηγητή κ. Tudor Dinu στην επιβίωση και ευημερία του Τμήματος Ρομανικών Γλωσσών, Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και συνεχάρησαν τους φοιτητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό με κείμενα στη ρουμανική γλώσσα, που περιείχαν ελληνικής προέλευσης λέξεις, τέσσερις από τους οποίους βραβεύτηκαν από τις δύο Πρεσβείες. Το α’ βραβείο έλαβε η κα Edith Uncu, το β’ βραβείο η κα Georgiana Xanthoula-Moscu, το γ’ βραβείο η δις Mateea-Ioana Michinici-Sauciuc και εύφημο μνεία η κα Denisa-Elena Duna.

Ο καθηγητής Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου Βουκουρεστίου, κ. Tudor Dinu, εκφώνησε την τιμητική ομιλία για τον
κ. Liviu Franga, αναφερόμενος στο έργο του εξέχοντος λατινιστή.

Ο κ. Franga έχει μεταφράσει ή εκδώσει στα ρουμανικά έργα Ελλήνων, όπως ο Όμηρος, ο Αντίφωνος ο Ρήτορας, ο Ισοκράτης, ο Αριστοφάνης, ενώ τα τελευταία χρόνια απέδωσε στα λατινικά την ποίηση του Καβάφη, συνοδεύοντάς την με διεισδυτικά δοκίμια. Ο καθηγητής κ. Liviu Franga είναι επίσης μυθιστοριογράφος, δραματουργός και ποιητής, ο οποίος δημιούργησε για το αναγνωστικό κοινό ένα γοητευτικό λογοτεχνικό σύμπαν, στο οποίο η αρχαία και η μεταμοντέρνα φλέβα συνδυάζονται σε απίστευτα αρμονική σύνθεση, επισήμανε ο καθηγητής κ. Dinu.

Στην ομιλία του, ο ίδιος ο κ. Franga αναφέρθηκε στο φτερούγισμα, όπως το χαρακτήρισε, της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και επισήμανε ότι παγκόσμια δεν είναι η γλώσσα η οποία εξυπηρετεί απλώς ως εργαλείο δισεκατομμύρια ανθρώπους για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά εκείνη η οποία, θησαυρίζοντας χιλιετηρίδες πολιτισμού της ανθρωπότητας, κάνει τους ανθρώπους να εκλογικεύονται περισσότερο και κατ’ αυτόν τον τρόπο, τους κάνει καλύτερους, δικαιότερους, λογικότερους. Όντως πιο ανθρώπινους, αληθινά.

Ακολούθησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέα Μιχαλόπουλου, με θέμα την “Επίδραση της ελληνικής γλώσσας επί της λατινικής”.

Σε αυτήν, ο καθηγητής κ. Μιχαλόπουλος παρουσίασε τη συνεισφορά του ελληνικού στο ρωμαϊκό πολιτισμό, επιρροή που συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων, ιδίως μετά την επικράτηση του χριστιανισμού στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και είναι ορατή και σήμερα σε όλα τα επιστημονικά πεδία μέσω των λέξεων που η λατινική δανείστηκε από την ελληνική ή δημιούργησε μέσω της ελληνικής την ύστερη περίοδο της res publica και την πρώιμη περίοδο της αυτοκρατορίας.