Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025
Η Ελλάδα στo Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Oμιλία κ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρεσβεία, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμήν του (21.2).

Oμιλία κ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρεσβεία, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμήν του (21.2).

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017

Βρίσκομαι στην Ελληνική Πρεσβεία, μεταφέροντας τον παλμό της Ελλάδας. Και θέλω να εκφρασθώ μέσα από την ελληνική γλώσσα η οποία είναι η μόνη, για μένα, που μπορεί να μεταφέρει αυτό που πραγματικά αισθάνομαι. Και για τους Έλληνες που είναι εδώ, αλλά και για όλους εκείνους που μας τιμούν είτε από την Σαουδική Αραβία είτε από το Διπλωματικό Σώμα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για μένα, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι πολύ σημαντικό το να βρίσκομαι σε μια Χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί δεσμούς που πάνε πολύ μακριά. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν εδώ και πολλά χρόνια σ ’αυτή την Χώρα. Την αγάπησαν, συνέβαλαν σ ’αυτήν την αλματώδη εξέλιξη την οποία είχε και που την αξίζει. Μια Χώρα με τεράστια ιστορία, μια Χώρα με μεγάλη σημασία για τον σημερινό κόσμο. Και όπως εξήγησα στον Βασιλέα αλλά, ταυτοχρόνως, και στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, δεν ήρθα μόνο ως Έλληνας. Ήρθα εδώ ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η Ελλάδα συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία και θα συνεργασθεί στο πλαίσιο του δικού της ρόλου και του ρόλου της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σαουδική Αραβία είναι μια μεγάλη Χώρα, ηγέτιδα στο πλαίσιο του Αραβικού κόσμου. Χώρα η οποία έχει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Και αυτή η σταθερότητα της επιτρέπει, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, με την Ελλάδα, που είναι η πιο κοντινή Χώρα μαζί με την Κύπρο προς την ΕΕ, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο όχι μόνον οικονομικό. Πρωτίστως, ρόλο που αφορά την ειρήνη στην περιοχή και την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Είναι η ιδιοσυγκρασία της Σαουδικής Αραβίας, η ιστορία της, το μέλλον της που της επιτρέπουν να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Φυσικά υπάρχει και η οικονομική συνεργασία. Και αυτή τίθεται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα μπορεί ν ’αποτελέσει το παράθυρο εκείνο από το οποίο η Σαουδική Αραβία μπορεί να συνεργασθεί και στον οικονομικό τομέα με την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια σε μια κρίσιμη στιγμή και για την ίδια την Ευρώπη.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Σαουδική Αραβία έχει αυτές τις δυνατότητες. Τεράστιες, επαναλαμβάνω, δυνατότητες που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες όταν οι γενιές που θα’ρθουν, έχοντας και την εμπειρία της συνεργασίας από μας που είμαστε τόσο καιρό εδώ, θα πάρουν στα χέρια τους όλη αυτή την διοικητική, οικονομική μηχανή. Γιατί έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αυτή η νέα γενιά για να προχωρήσει. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί ο Βασιλιάς και οι Υπουργοί του έχουν δημιουργήσει αυτό το φιλόδοξο, μεγαλόπνοο έργο, το οποίο σχετίζεται με το όραμα για την Σαουδική Αραβία του 2030. Δείχνουν πόσο μπροστά είναι, όπως ακριβώς αξίζει σ ‘αυτήν την μεγάλη Χώρα.
Θέλω να σας πω, απευθυνόμενος στους Έλληνες που είσθε εδώ - είτε αυτούς που έχετε έρθει τώρα, πολύ περισσότερο σ ’εκείνους που είσθε πολλά χρόνια εδώ - ότι είμαστε περήφανοι, και εγώ προσωπικά, γιατί μεταφέρετε στην Σαουδική Αραβία αυτό το μήνυμα της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας, το δαιμόνιο το οικονομικό των Ελλήνων, που υπήρξε μία από τις μεγάλες αρετές του δικού μας Έθνους. Κάτι που δυστυχώς, δεν το αξιοποιήσαμε πάντα όσο θα έπρεπε. Εσείς εδώ έχετε αποδείξει ότι το αξιοποιείτε.
Θέλω δε να σας συγχαρώ και για έναν άλλο λόγο ακόμα: Δίνετε το παράδειγμα, μέσα από την συνεργασία, μέσα από την οικονομική δραστηριότητα, του διαλόγου των Πολιτισμών που έχουμε τόσο ανάγκη. Γιατί εκτός από την οικονομική σας δραστηριότητα διαλέγεσθε, έχοντας τον Πολιτισμό τον Ελληνικό, τον Ευρωπαϊκό, τον Δυτικό, με τον Πολιτισμό της Ανατολής. Υπάρχει αυτός ο διάλογος Πολιτισμών αλλά και Θρησκειών, που μας επιτρέπει ν ’αντιληφθούμε ότι στον αγώνα για την ειρήνη και εναντίον της τρομοκρατίας είμαστε όλοι μαζί. Και είναι τεράστιο λάθος, το τόνισα και το τονίζω για μια ακόμη φορά, να υπάρχουν στον χώρο της Δύσης άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι το Ισλάμ, από την φύση του, την ουσία του, είναι συνδεδεμένο με την βία. Το ακριβώς αντίστροφο. Εκείνοι οι οποίοι γίνονται τρομοκράτες εν ονόματι του Ισλάμ είναι οι χειρότεροι εχθροί του Ισλάμ. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που μπορούμε εμείς στη Δύση να το συνειδητοποιήσουμε όταν συνεργασθούμε σ ’όλα τα πεδία της δημιουργίας με τους ανθρώπους της Ανατολής και, ιδίως, με τους ανθρώπους της Σαουδικής Αραβίας. Αυτής της μεγάλης Χώρας, όπως είπα, με αυτή την σταθερότητα και αυτή την δύναμη την οποίαν έχει να τραβήξει μπροστά.
Εσείς, λοιπόν, οι Έλληνες που είσθε εδώ να έχετε κατά νου ότι είσθε εκπρόσωποι μιας μεγάλης Χώρας με μια μεγάλη κληρονομιά, με μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον. Γιατί να είσθε βέβαιοι ότι θα την ξεπεράσουμε την κρίση. Θα μείνουμε πιστοί στο Ευρωπαϊκό μας όραμα, στην Ευρωπαϊκή μας πορεία, θα συμβάλλουμε να ξεπεράσει και η ίδια η Ευρώπη την κρίση την οποία σήμερα αντιμετωπίζει. Και θα είμαστε πρωτοπόροι εδώ, στην Σαουδική Αραβία, για την συνεργασία με την Χώρα αυτή. Θέλω να σας δώσω αυτή την διαβεβαίωση και να σας πω ότι εδώ που ήρθα και μ ’αυτή την συνεργασία που ξεκινήσαμε, αυτό το νέο ξεκίνημα δεν θα το αφήσουμε να μείνει απλώς και μόνο μία εθιμοτυπική κίνηση. Μπορεί να υπήρξαν ορισμένα μικροπροβλήματα στην όλη εξέλιξη αυτού του νέου ξεκινήματος. Αλλά θα συνεχισθεί στην Αθήνα, θα θυμάστε στα επόμενα χρόνια πόσο η συνεργασία με την Σαουδική Αραβία θ ’αποκτήσει άλλη προοπτική. Το αξίζει και η Σαουδική Αραβία, το αξίζουμε και εμείς, οι Έλληνες – όπως σας είπα – που τούτη τη Χώρα, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, την αγαπάμε πραγματικά. Την αγαπάμε γι’ αυτό που υπήρξε, γι’ αυτό που είναι και, κυρίως, γι’ αυτό που μπορεί να καταφέρει. Και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.
Και πάλι σας ευχαριστώ που με κάνατε περήφανο ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να είμαι εδώ κοντά σας και να αισθάνομαι την εμπιστοσύνη την οποία μου δίνετε εσείς για να συνεχίσω τα δικά μου καθήκοντα, όπως αρμόζει σε άξιους ανθρώπους, όπως είσθε εσείς. Ευχαριστώ θερμώς, κύριε Πρέσβη, και σας και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας για όλη την προσπάθεια την οποία κάνατε.